home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Dr. Pásztor Bálint a VMSZ elnöke
Kartali Róbert
2024.03.02.
LXXIX. évf. 9. szám
Dr. Pásztor Bálint a VMSZ elnöke

Megtartotta XX. Tisztújító Közgyűlését a Vajdasági Magyar Szövetség. A zentai Sportcsarnokban megrendezett eseményen dr. Pásztor Bálintot választották meg a párt elnökévé, valamint a VMSZ ötven tagú tanácsáról is döntöttek a párt küldöttei.

A közgyűlésen dr. Pásztor Bálint részletes beszámolójában áttekintette az elmúlt kilenc és fél hónapban történteket. Kitért a tavaly május 20-a, az előző közgyűlés óta eltelt időszak eredményeire, valamit a Pásztor István október 30-án bekövetkezett halála utáni időszakra, miután a párt tanácsa őt választotta meg a VMSZ megbízott elnökévé, valamint emlékeztetett a VMSZ megvalósult projektjeire, eredményeire.

Megalakult a Stratégiai Együttműködési Tanács Szerbia és Magyarország között, egyúttal a két ország 12 stratégiai megállapodást írt alá. Felépült a palicsiAkvapark, átadták a noszai művelődési központot, amelyben helyett kapott a Vackor óvoda kihelyezett tagozata. 
Dr. Pásztor Bálint külön kiemelte a Fidesszel való erős együttműködést és az Orbán Viktorral való találkozás jelentőségét. Három fontos eredményt emelt ki ennek kapcsán: sikerült elérni a horgosi kishatárátkelő egésznapos nyitvatartását, megindult a személyszállítás a Szeged–Szabadka vasútvonalon és a Prosperitati Alapítvány új pályázatokat írhatott ki 4,5 milliárd forint, vagyis 11,8 millió euró értékben.

A beszámoló végén dr. Pásztor Bálint összegezte a legutóbbi választások előtti kampánytevékenységeket és a választási eredményeket, kiemelve, hogy a VMSZ köztársasági szinten 6, tartományi szinten pedig 9 mandátumot szerzett meg.

A közgyűlés után az újonnan megválasztott elnök nyilatkozatában elmondta, a Vajdasági Magyar Szövetségben a jövőben is az identitás megőrzése és az egzisztencia teremtés érdekében fognak tevékenykedni, felkarolva minden olyan helyi projektumot, amelyek az emberek életminőségének javítását célozzák. Dr. Pásztor Bálint kiemelte, nyitni kíván a nem VMSZ színezetű értelmiségiek felé, ugyanakkor a Vajdasági Magyar Szövetségben nem kívánják és nem fogják megbocsátani azokat a bűnöket, amelyeket a közgyűlés és a VMSZ ellen elkövettek 10 évvel ezelőtt. 

–Tehát nyitás igen, befogadó jelleg igen, de természetesen nem felejtjük el azt, hogy mi történt tíz évvel ezelőtt, és azok, akik az életünkre törtek, akik megpróbálták hamis alternatívaként önmagukat felmutatni, majd néhány hónap után összeomlott a vállalásuk, a vállalkozásuk, velük nem tudjuk elképzelni az együttműködést. Viszont el tudjuk képzelni az együttműködést a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal, a Magyar Egység Pártjával, és fönn kívánjuk tartani a stratégiai együttműködést a Fidesszel és a KDNP-vel Magyarországon, valamint a Szerb Haladó Párttal Szerbiában. Természetesen mindezt úgy, ahogy 2007 óta folyamatosan volt, hogy önállóan veszünk részt a választásokon, önállóan szolgáljuk meg a közösségnek a bizalmát, önállóan érjük el a parlamenti mandátumainkat, és azt követően keresünk szövetségeseket a programunk megvalósításához. Tehát e tekintetben nem fog semmiféle változásra sor kerülni. 

Dr. Pásztor Bálintot a VMSZ elnöki posztjára a 335 küldöttből 333-an támogatták, ketten nemmel szavaztak.

–Ez egy hatalmas bizalom, amely elsősorban munkára jogosít fel. Én csapatban gondolkodom, és mindenkire számítok, aki számára a vajdasági magyar közösség fennmaradása, fejlődése fontos. 

Megválasztásra került a VMSZ 50 tagú tanácsa is, és ennek kapcsán az új elnök elmondta, a tanács alakuló ülését március 4-én tartják meg, amelyen megválasztják az alelnököket és az elnökség tagjait, valamint az intézőbizottságot, a felügyelőbizottságot, a fegyelmi bizottságot és kinevezésre kerül a pártigazgató, amivel befejeződik a tisztújításnak a folyamata.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..