home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Dr. Bátorfi emberrablóként
KUBÁT János
2013.10.16.
LXVIII. évf. 42. szám
Dr. Bátorfi emberrablóként

Huszonöt évvel ezelőtt valahol Romániában (a görög sportküldöttség vezetője voltam az Asztalitenisz Balkán-bajnokságon) megjelent szállodai szobámban egy fiatal fiú, és románul próbált velem szót érteni. Persze, ez sehogyan sem ment. Ekkor cetlit vett elő zsebéből, melyen egy rövid mondat szerepelt magyarul: Szöktessen meg Romániából, meghálálom egy világbajnoki címmel. Kreanga.

A Kreanga név nem sokat jelentett számomra, és nem tudtam, mit is kezdjek ezzel a kéréssel. Felmerült bennem az is, hogy provokálni akar, ezért szó nélkül otthagytam a legényt. Igen ám, de ő nem hagyott el engem!

Történt ugyanis, hogy még abban az évben Luxembourgban játszották az Ifjúsági Asztalitenisz Európa-bajnokságot. Egyetemi központban voltunk mindannyian elszállásolva, s a bejárati kapunál állandóan fel kellett mutatnunk a személyazonossági igazolványunkat. A magyar küldöttséget dr. Bátorfi István vezette, és közölte velem, hogy a bejárati őrség egyik tagja mindenkor a román belügyi szolgálat valamelyik embere. Attól tartottak ugyanis, hogy a románok — mint az európai csapatbajnoki cím várományosai — megpróbálnak megszökni, hogy végleg elhagyhassák a ceausescui „mennyország”-ot. Elmeséltem dr. Bátorfinak, hogy milyen találkozásom volt Romániában a Kreanga nevű fiúval. Bátorfi meglepetten kapta fel a fejét, és ezt mondta: ,,Ha igaz, amit mondtál, mindent meg kell tennünk azért, hogy ezt a Kreanga nevű gyereket megszöktessük, mert óriási tehetség, aki Romániában elkallódna. Mivel rajtam kívül mindenkit igazoltatnak, majd én magamra vállalom a nehezét. Az autómban kicsempészhetjük őt a táborból.’’

Meg kellett tehát találnom a fiút, és közölni vele, hogy elérkezett a nagy pillanat. Csupán egy kétszáz méteres távot kell kibírnia az autóban úgy, hogy letakarjuk őt az első üléseken, és ráülünk, s így hagyjuk el a tábort. A gyerek mindent megértett, hangtalanul tűrte, hogy két meglett ember ráüljön, mi pedig simán kigördültünk vele a főkapun, és azonnal a repülőtérre hajtottunk.

Később tudtunk meg, hogy a szekusok gyorsan rájöttek arra, hogy eltűnt Kreanga, és hajszát indítottak előkerítésére. Bátorfi otthagyott bennünket a repülőtéren, és nekem kellett valahogy megoldanom, hogy útlevél híján hogy kerülhet fel Kreanga az athéni járatra. Tizennégy útlevél volt nálam, a görög csapat tagjaié. Végül is egy Gevon nevű, örmény származású görög útlevelét nyomtam Kreanga kezébe, abban a reményben, hogy a luxembourgi repülőtéren nem veszik észre a csalást. Még aznap megérkezett Athénba, s a görög vezetők elhitték nekem, hogy a nemzetközi botrány ellenére is érdemes volt megszöktetni a fiút Luxembourgból. A görög sportvezetők igen gyorsan elintézték a honosítását, Kreanga pedig elkezdte a napi nyolcórás edzéseit. Igaz, hogy két évre eltiltották a nemzetközi szerepléstől, de utána sorra nyerte a kisebb európai versenyeket, mígnem pár év múltán előbb Šurbek, majd Kalinić oldalán világbajnok lett.

Sikerei nyomán a görögök kezdték megkedvelni az asztaliteniszt, és egyre több fiatal jelentkezett játékra. A múlt héten az Asztalitenisz Európa-bajnokság döntőjében nagy-nagy meglepetésre a görögök a németekkel küzdöttek meg a fináléban. Ez úgy történhetett meg, hogy a már 43 éves Kreanga addig edzegetett — és a végén már edzősködött is —, hogy két fiatal gyerek meg ő négy-öt meccs megnyerése után a döntőben találták magukat. Én mint a rablás egyik részvevője egyszavas táviratot küldtem Athénba, gratuláltam az óriási sikerhez. De én is kaptam egy táviratot, méghozzá dr. Bátorfitól, aki ezúttal is szűkszavú volt: Ugye, hogy érdemes volt Kreangát elrabolni?!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..