home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Doroszlón találkoztak a petőfisek
2023.04.28.
LXXVIII. évf. 17. szám
Doroszlón találkoztak a petőfisek

Mintegy 350 diák és tanár vett részt a hétvégén a Petőfi-iskolák találkozóján Doroszlón. A kétnapos rendezvényt a Petőfi 200 emlékév Mozdulj! Petőfi! nevet viselő vajdasági programsorozatának részeként tartották meg, a VM4K szervezésében és a vajdasági, Petőfi Sándor nevét viselő iskolákkal együttműködésben.

Az első Petőfi-iskolák találkozójának ötven évvel ezelőtt a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola adott otthont, így a jubileumra való tekintettel az idei találkozót ismét ezen a nyugat-bácskai településen tartották meg. A találkozóra Hajdújárásról, Királyhalomról, Magyarcsernyéről, Zentáról, Felsőhegyről, Újvidékről, Óbecséről és Kúláról érkeztek résztvevők. Felvonultak a helyi iskola udvarában, és ünnepélyes keretek között megnyitották a rendezvényt.

Klemm Valéria, a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója 1973-ban részt vett az első találkozón, majd a későbbi években is jelen volt a rendezvényen, pedagógusként pedig házigazdája is volt már. Elmondása szerint ezeken a találkozókon barátságok köttettek, és hosszú távú ismeretségek alakultak ki, akkoriban ugyanis a házigazda szerepét betöltő településen a saját otthonukban látták vendégül a résztvevőket. A következő találkozó alkalmával pedig ezt a soros házigazda szerepét betöltő településen viszonozták. Mint mondta, az utóbbi években elmaradtak a találkozók, de nagyon hiányoztak a petőfis diákok életéből, mert ezek a rendezvények valamilyen módon összekovácsolták a közösséget. Hozzátette, szükség van arra, hogy ha nem is csak a Petőfi szellemiségét, de az összetartozás élményét építsük és erősítsük egymásban.

Vajdaság-szerte összesen tizenegy településen van Petőfi Sándorról elnevezett iskola, ezeket összevonva most kilenc iskolából érkeztek diákok Doroszlóra — nyilatkozta Lukács Lilla. A VM4K kulturális referense elmondta, hogy a találkozó első napján a felsősök versenyeztek magyar nyelv és irodalomból, valamint történelemből. A második napon pedig ugyanezen iskolák alsós diákjai csatlakoztak. Ők már korábban elküldték rajzaikat, és ezekkel a képzőművészeti alkotásokkal vesznek részt a versenyen. Az első napon 224 tanulót vártak Doroszlóra, a másodikon pedig további 72 alsós csatlakozott, így a résztvevők száma a diákokat kísérő pedagógusokkal együtt meghaladta a 350 főt.

— Dupla apropója volt a találkozónak, hiszen 200 éve született Petőfi, és 50 évvel ezelőtt volt a Petőfi-iskolák első találkozója. A ’90-es évekig minden évben rendszeresen megszervezték ezt az eseményt, majd a kihagyás után 2020-ban, éppen a világjárvány időszakában online formában élesztették újra ezt a hagyományt. Akkor az óbecsei iskola vette kézbe az online verseny megszervezését. Most pedig egy személyes találkozóval kívántunk megemlékezni az 50. évfordulóról, valamint a Petőfi 200-ról.

A VM4K referense rávilágított: az a céljuk, hogy Vajdaságban a teljes magyar közösséget megszólítsák valamelyik programmal a Mozdulj! Petőfi! elnevezésű programsorozatban. A Petőfi-iskolák találkozója az általános iskolásokat érinti, az ősszel lesz egy középiskolásokat megszólító tanulmányi verseny, de az idén volt már Petőfi-szavalóverseny is, mely az általános iskolásoktól a felnőtt korosztályig célozta meg az érdeklődőket. Mint mondta, sok érdeklődési kört és korosztályt megszólító programmal készültek az emlékévre.

A versenynek a Szentkúton felépült Európa-terem adott otthont, történelemből Agyánszki Máté és Baráth Gábor Gergely állították össze a feladatokat, magyar nyelv és irodalomból pedig Cvijin Kálmán Zita és Jovánovity Patyerek Réka. Képzőművészetből Klájó Adrián és Kanyó Ervin képzőművészek, valamint Szalma Viktória tervezőgrafikus rangsorolta az alkotásokat. A kétnapos találkozó eredményhirdetéssel ért véget, a lista elérhető a VM4K Facebook-oldalán.

(Forrás: K.R., VM4K)

Fotók: VM4K

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..