home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Dohányozni csak otthon?
Tóth Tibor
2014.10.28.
LXIX. évf. 44. szám
Dohányozni csak otthon?

Szerbiában a felnőtt lakosság csaknem egyharmada, a fiataloknak pedig a tizenhárom százaléka dohányzik. Minden valószínűség szerint a dohányosok a közeljövőben csak az otthonukban hódolhatnak a szenvedélyüknek, mivel Szerbiában is hamarosan a parlament elé fog kerülni a Köztársasági Dohányzásellenes Bizottság javaslata, melynek értelmében a szórakozóhelyeken és az utcán is megtiltanák a dohányzást, valamint a cigarettás dobozok kinézetét is megváltoztatnák.

Eddig a vendéglátó-ipari létesítmények maguk dönthették el, hogy dohányzó- vagy nemdohányzóegységként működnek tovább, a legtöbb kávézóban, étteremben, pizzériában azonban külön dohányzó- és nemdohányzórészleget jelöltek ki a vendégek számára. Ennek hamarosan vége lesz, mivel az új törvényjavaslat szerint a munkahelyeken és a nyilvános helyeken egyáltalán nem szabad majd rágyújtani, a dobozokra pedig képi és szöveges egészségvédő figyelmeztetéseket kell elhelyezni, melyek a doboz 65 százalékát foglalnák el. Emellett megtiltanák a vékony, úgynevezett slim és a mentolos ízesítésű cigaretták gyártását, továbbá szigorítanák az elektromos cigaretta használatát. Az Európai Unió öt éve kérte fel a tagállamokat, hogy a zárt, nyilvános helyeken, a munkahelyeken és a tömegközlekedési eszközökön tiltsák meg a dohányzást. Az Európai Bizottság adatai szerint az uniós polgárok 29 százaléka dohányzik, Magyarországon ez a szám 38.

Négy éve füstmentesek a munkahelyek

Szerbiában négy éve tiltották be a munkahelyi dohányzást, de az ország — mivel uniós tagjelölt állam — újabb szigorításokat kénytelen bevezetni, melyeket két éven belül össze kell hangolnia az EU-s elvárásokkal. A törvényt megszegők 5000 dináros, az üzlethelyiségek pedig akár félmilliós bírságot is fizethetnek. Kérdés, hogy a kávézótulajdonosok hogyan fognak tudni alkalmazkodni az új előírásokhoz, mi a dohányzók véleménye az intézkedésről, és mit tud tenni a pincér, ha a tilalom ellenére valaki mégis rágyújt.

Egy királyhalmi pizzériában a dohányzó- és a nemdohányzórészleg gondosan el van különítve egymástól, habár gyakran több nemdohányzó is a dohányzást engedélyező asztalnál foglal helyet. Füleki István, a pizzéria bérlője elmondta, hogy a belső tér 60 százalékában engedélyezve van a füstölgés.

— Az új törvény biztosan nem lesz jó hatással a vendéglátóiparban dolgozókra, így ránk sem. Úgy vélem, eleinte forgalomcsökkenéssel kell számolnunk, mert sokan úgy gondolják, ha nem gyújthatnak rá, akkor inkább el sem jönnek, és házhoz rendelik a vacsorát. Abban bízom, hogy egy bizonyos idő elteltével a vendégek megszokják, hogy nem lehet dohányozni, és minden újra a régi lesz. Az is fontos szempont, hogy mikor kezdik alkalmazni a törvényt. Ha tavasszal, akkor a vendégek rágyújthatnak a teraszon, és télig lesz idejük megszokni, hogy bent nem szabad dohányozni. Nem tudom, a dohányosok hogyan fogadják majd a törvényt, ha az új előírások a téli időszakban lépnek életbe. Dohányosként, ha csak lehet, olyan helyre ülök be, ahol nem tilos cigarettázni, amikor azonban Magyarországon vagyok, egyáltalán nem hiányzik, hogy rágyújtsak, hiszen tudom, hogy ott a kávézókban tilos a dohányzás. Igaz, voltam már olyan helyen, ahol a teraszon rá lehetett gyújtani. Remélem, az emberek idővel itt is megszokják az új helyzetet — vélekedik Füleki István.

A törvény életbelépése után a hamutartó lekerül az asztalról, és dohányzást tiltó tábla figyelmezteti majd a vendéget, hogy nem gyújthat rá. A bérlő ezzel eleget tesz a törvény általi kötelezettségének, de az már a vendégen áll, hogy hajlandó-e alkalmazkodni az újonnan kialakult helyzethez.

Külön helyiség a dohányosoknak

A dohányosokat rosszul érinti az új törvényjavaslat, hiszen egy kávé vagy ital mellett már megszokásból is rágyújtanak.

— Az európai uniós országokban külön helyiséget jelölnek ki a dohányzók számára. Igaz, hogy a dohányzás károsítja az egészséget, és azzal is egyetértek, hogy a nemdohányzóknak joguk van a tiszta, dohányfüstmentes levegőhöz, viszont az utóbbiak számára létrehozott külön helyiségben látom a megoldást. Annak a vendéglátó-ipari egységnek kellene csak működési engedélyt adni, amelyben nemdohányzórészleg is van. Magyarországon több helyen is láttam, hogy a dohányosok számára külön — télen fűtött — teraszt alakítottak ki, ahol hódolhatnak a szenvedélyüknek. A törvény hatására nem fog csökkenni a dohányzók száma, sőt a tiltás ellenére sokan rá fognak majd gyújtani a kávézókban, amiből a vendéglátósoknak gondjuk származhat. A vendégeket állandóan figyelmeztetniük kell majd, és ebből könnyedén alakulhat ki konfliktus. Nem lehet egyik napról a másikra beszüntetni a dohányzást. Tiszteletben tartom a nemdohányzók jogait, de egy kicsit úgy érzem, hogy a leendő törvény csorbít a dohányzók jogain. A helyiség dohányzó- és nemdohányzórészlegre való felosztásával megoldódna a gond — mondta a dohányosok képviseletében a szabadkai Eötvös Dániel.

Nálunk minden csoda három napig tart

Kvanka Attila, az egyik palicsi pizzéria pincére elmondta, hogy vendégeik többsége a dohányzók köréből kerül ki. Véleménye szerint jobb megoldás lenne a helyiséget dohányzó- és nemdohányzórészre felosztani, ám ezt az új törvény már nem teszi lehetővé.

— Tartok a forgalom csökkenésétől, egy idő után azonban elképzelhető, hogy a vendégek hozzá fognak szokni az új körülményekhez, és újra ugyanannyian térnek be hozzánk, mint korábban. Felmerül a kérdés, miként fogják ellenőrizni, hogy a vendéglátósok valóban betartják-e az új szabályokat. Ebben az országban minden csoda három napig tart. A törvény életbelépésekor minden bizonnyal gyakrabban fognak ellenőrizni, az idő múlásával azonban egyre ritkábban. A nagykapu mellett mindig van kiskapu, mely gyakran még a nagykaput is felülmúlja. Értesüléseim szerint a törvény megszegéséért nemcsak a vendéglátó-ipari egység tulajdonosa, hanem maga a vendég is felel. A dohányzó vendégnek nem tilthatom meg, hogy rágyújtson, esetleg figyelmeztethetem a törvény betartására és az esetleges következményekre — mondta Kvanka. 

Belgiumban, ahol a bizottság székhelye található, néhány éve vezették be a szabályozást. A kocsma- és kávézótulajdonosok sokáig harcoltak a tilalom ellen. Egy oostendei vendéglátós tizenöt éven keresztül küzdött a dohányzási tilalom ellen. Aztán tüdőrákot fedeztek fel a szervezetében, s ez ráébresztette, hogy végzetesen rossz ügyet szolgált.

Senkinek sem lehet megtiltani, hogy dohányozzon, hiszen az egészségünkről saját magunk döntünk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..