home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Djanogo Reinhardt furcsa élete
Zvekán Péter
2014.01.24.
LXIX. évf. 4. szám
Djanogo Reinhardt furcsa élete

Aki szereti a dzsesszzenét, annak ismernie kell a francia szólógitárost, Django Reinhardtot. A szakma őt tartja a világ egyik legjobb gitárosának. Ő volt az első igazi európai dzsesszzenész. Noha a jobb kezén csak a mutató- és a középső ujját tudta használni, számtalan gitárost utasított maga mögé.

Jean Reinhardt, vagy cigány nevén Django Reinhardt 1910-ben született. Ő is kiskorában kezdett érdeklődni a hangszerek iránt. Először a hegedűt csodálta, ám minden megváltozott, amikor 12 évesen meglepték egy gitárral. Autodidakta módon tanult meg a hangszeren játszani úgy, hogy mások technikáját figyelte. Esetében a folyamat annyira gyors volt, hogy 13 évesen már minikoncertet adott. A körülményekhez képest Django jól élte az életét, ám 18 éves korában jött az, amire senki sem számított. Egyik éjszaka, amikor feleségével Florine Bella Mayerel éppen lefekvéshez készültek, Django véletlenül fellökött egy gyertyát, és minden lángra kapott. A karaván többi tagja gyorsan reagált, ám mire kihúzták a lángok közül, testének a fele első- és másodfokú sérüléseket szenvedett. Rögtön elvitték a kórházba, ahol a dokik azt mondták, búcsút inthet a gitárkarrierjének a megégett ujjai miatt, valamint az egyik lábát amputálni akarták, ám ő ezt nem engedte. Hazament, és csodával határos módon, egy évre rá ismét járt, valamint a gitározást is folytatni tudta.

Életében a legnagyobb zenei változás két emberrel való találkozásához köthető. Egyikőjük egy Emile Savitry nevű zenész, aki amerikai dalokat játszott neki, ily módon Django élőben is megtapasztalhatta az óceánon túli stílusjegyeket. A másik a legendás hegedűs, Stephan Grappelli volt, akivel zenei gondolatai szinte megegyeztek. Ennek köszönhetően rengeteget játszottak együtt, első zenekarjukat, a Quintette du Hot Club de France-t is közösen alapították meg. Az együttes a későbbiekben legendássá nőtte ki magát, ráadásul több szerzeményük is dzsessz-standard lett. A csapat ismertté vált, ám 1939-ben kitört a világháború. Grappelli úgy döntött, Angliában marad, hiszen abban az időben sokat zenéltek ott, Django viszont visszatért Franciaországba, és Párizsban telepedett le. Számukra ez egy igen kemény időszak volt, ám a zenélést külön-külön senki sem hagyta abba, és szerencsére a csapatból senki sem jutott koncentrációs táborba. Amikor a háború véget ért, Django elutazott Angliába, hogy továbbra is barátjával, Grappellivel muzsikáljon. Aztán 1946-ban jött a nagy lehetőség: szólógitárosunk végre eljuthatott az Egyesült Államokba, ahol egy turné erejéig Duke Ellington zenekarával játszhatott. Kezdetben lelkes volt, ám rájött: nem tetszik neki, hogy nem kap elegendő teret a zenekaron belül. Úgy érezte, hogy Ellington keményen elnyomja őt, de legalább játszhatott a Cleveland Music Hallban, vagy a Carnegie Hallban.

A turné után Django visszatért Franciaországba, és élete hátralevő részét igazi gipsy életvitelben élte le. Egyszerűen nem tudta elfogadni a világ gyors változásait. Ebben az időszakban történt vele valami: többször előfordult, hogy az esten, ahol ő volt a fő fellépő, hangszer vagy erősítő nélkül jelent meg. Megtörtént, hogy a teltházas koncertje helyett, inkább elment egy nagy sétára a parkba vagy a tengerpartra, de volt olyan is, amikor nem volt kedve kikelni az ágyból. Gyakorlatilag beszámíthatatlanná vált. Kizárólag egy helyen, az R-26 nevű szalonban szeretett zenélni és improvizálni barátjával, Grappellivel.

1951-ben Django Samois-sur-Seine-be költözött, ahol élete hátralevő részét töltötte. Egy koncert után a vasútállomásról indult haza, amikor a háza előtt agyvérzést kapott. A dokinak egy teljes nap kellett, míg odaért. Kórházba szállították, azonban már nem tudtak rajta segíteni. Django, a legendás szólógitáros 1953. május 16-án hunyt el, mindössze 43 évesen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..