home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Divattörténeti áttekintő — Olaszország
Salvai Ramona
2017.02.07.
LXXII. évf. 5. szám
Divattörténeti áttekintő — Olaszország

Idézünk tőlük, a nevük ott csillog strasszból kirakva a szabadkai „Buvljak” gyorsan bolyhosodó „sztreccsmajicáin”, és ha szerencsénk van, akkor egy ezresért már nekünk is lehet egy „dolcsendgabana” (Dolce & Gabbana) feliratú cuccunk.

A divat persze butaság, nem fontos: csak ruhák és cipők, nem lehet velük megváltani a világot. Valóban nem. Mindemellett a divat a gazdaság egyik legmeghatározóbb iparága. Elképesztő mennyiségű pénz van benne, és szociológiai szempontból is fontos a szerepe a kultúránk formálásában, formálódásában. Éppen ezért nem gyerekes, kicsinyes és felszínes beszélni, tudni róla. Sőt, egy bizonyos mértékig sokkal inkább olyan, mint bármely más kulturális jellegű téma, kérdés vagy egy művészeti ág.

Néhány részes cikksorozatunkban áttekintjük azokat a neveket, amelyek nagymértékben meghatározták és meghatározzák azt, ahogyan az elmúlt száz évben a divatról gondolkodtunk, gondolkodunk. Ezúttal az olasz divattörténet neves alakjai közül válogattunk.

Giorgio Armani

Az egyik legikonikusabb olasz tervező, valódi legenda. Márkáját, az Armanit 1974-ben alapította, de igazán híressé csak a nyolcvanas évektől vált, amikor hollywoodi hírességeket is elkezdett öltöztetni. Ez egyúttal a nemzetközi hírnevet is meghozta számára. A Forbes a legsikeresebb olasz divattervezőnek választotta meg 2001-ben. Jellegzetesek a férfiak számára tervezett kollekciói, a letisztult, igényes szabásvonalai. Elveit tekintve pedig kiemelendő, hogy az első olyan tervezők között volt, akik elálltak attól, hogy betegesen vékony modelleket alkalmazzanak.

Dolce & Gabbana

A divatházat a két tehetséges tervező, Stefano Gabbana és Domenico Dolce alapította. Eredetileg a magánéletben alkottak egy párt, kapcsolatuk viszont egy idő után pusztán üzleti maradt — kétségkívül a világ egyik legsikeresebbje. Első női öltözékkollekciójukat 1985-ben mutatták be. Hamarosan férfiak számára is elkezdtek tervezni, majd parfümjeik is megjelentek a világ legfontosabb divatközpontjaiban Olaszország-szerte, Hongkongban, valamint Japánban. Mindkét tervezőre inspiráló hatással volt a bohemia életérzése. Ez kollekcióikban például a sötét felületek és az állatminták kombinációjában is megnyilvánul. A ruhatervezés folyamata számukra olyan, mint a filmkészítés. Kreálnak egy történetet, majd hozzájuk ruhákat is. A D&G jellegzetes darabjai a többi közt a hajszálcsíkos, laza öltönyök, a nyomott mintás zakók. A női kollekciókhoz pedig mindig igényesen kidolgozott reklámkampány is társul. Egyértelműen azok közé a tervezők közé tartoznak, akik a női szexualitást, szépséget akarják hangsúlyozni és tovább erősíteni kreációikkal. Érdekesség, hogy a tervezők a zene iránti fogékonyságuknak is utat engedtek 1996-ban. Ez is bizonyíték arra, hogy ez a sokoldalúság és nyitottság teszi igazán egyedivé és korszakalkotóvá a brandet.

Donatella és Gianni Versace

A fiatal Gianni Versace építészi pályára készült, de végül a high fashion mellett döntött. Első kollekcióját a milánói Palazzo della Permanentében mutatta be. Saját elmondása szerint a legnagyobb hatást az antik görög és a római művészet, a modern absztrakt művészet és Andy Warhol gyakorolták rá. Öltözékei mellett filmek és színházak részére is tervezett jelmezeket.

Gianni Versace 1997-ben bekövetkezett tragikus halála után húga, Donatella vette át a divatház vezetését, és egy cseppet sem bizonyult kevésbé tehetségesnek vagy rátermettnek. Új szintekre emelte a márkát, és gondoskodott arról, hogy a világ legjelentősebb divatvárosaiban jelen legyen — Milánótól New Yorkig. Emellett az első olyan tervezők között tartjuk számon, aki különösen nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy celebeket, hírességeket is bevonjon a márka népszerűsítésébe. Számos ismert személy tűnt fel a kifutóin, valamint ő volt az első, aki divatreklámokban alkalmazott sztárokat. Ez utóbbi fényében talán nem is meglepő, hogy szívesen ad extravagáns, exkluzív partikat, főleg világhírű barátainak.

Roberto Cavalli

Amikor első kollekcióját bemutatta a Salon Prêt-à-Porter-ben, Párizsban, még csak harmincéves volt. 1972-ben nyitotta meg saját butikját. Legjellegzetesebb tulajdonsága kísérletező szellemisége és bátorsága, ikonikus darabjai pedig éppen ezt prezentálják. Némelyek a brit Alexander McQueennel hasonlítják össze. Vásárlóközönsége értelemszerűen szintén az újdonságokra nyitott, kitűnni nem félő férfiakból és nőkből áll. Mindkét nem számára tervez öltözékeket, kiegészítőket, sőt még gyermekeknek is. Különösen híres és elismert a bőrművességhez köthető szakértelme, hozzáértése miatt. Szabadalmaztatott és felfedezett egy egészen új bőrmegmunkálási, felületkezelési, dekoratív módszert. Ez lehetővé tette számára, hogy különböző anyagokat dolgozzon össze.

Nicola Trussardi

A világmárka 1910-ben családi vállalkozásként indult, és a fiatal Nicola Trussardi futtatta fel. Eredetileg kesztyűgyártással foglalkoztak, majd Nicolának köszönhetően egy luxusvonal is beindult, és egészen más irányba vitte el a kisvállalkozást. Néhány évvel később bemutatott egy bőrdzseki-kollekciót is, mely egy ready-to-wear vonal kialakulásához vezetett. A nyolcvanas évektől pedig már férfi-, női öltözékek és gyermekek számára tervezett kollekciók, sőt sportviselet is készült a vásárlóközönség számára.

Prada

Az immár világhírű márka apró manufaktúraként kezdte meg működését Olaszország egyik szerényebb szögletében. Napjainkban már a legmagasabb minőséget képviseli, és a legfrissebb divattrendeket követve kínálja a különböző típusú kiegészítőiből álló kollekcióit. Leghíresebbek a bőrből készült táskái, bőröndjei, cipői, emellett a parfümjei és órái is igen kedveltek. Mario és Martino Prada bőrművesek alapították a márkát, ám Mario lánya, Luisa indította el a valódi siker felé a vállalkozást. Ő volt az, aki egy dizájner táskakollekció létrehozását szorgalmazta. Azóta a Prada méltán híres kiváló és időtálló táskáiról. Ruhakollekció csak a nyolcvanas évektől vannak, ám talán nem meglepő módon ez az új vonal is csak tovább erősítette a márka sikerességét. Innovatív szellemiségének köszönhetően a Prada hamarosan valódi státuszszimbólummá és a magasabb pozíciókban levő, dolgozó nők jelképévé vált.


(Forrás: Top10-italy.com, Successstory.com)
Képek: Pinterest

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..