home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Disznófej és szőlőszemek szilveszter éjjel
Szakáll Laura
2021.12.31.
LXXVI. évf. 52. szám
Disznófej és szőlőszemek szilveszter éjjel

Szamoán és Kiribatin köszöntik elsőként, Amerikai Szamoán pedig utolsóként az újévet. Az, hogy milyen szokások fűződnek az óév búcsúztatásához, nemzetenként, országonként változik, a vidámság és a hangos bulizás viszont mindenhol jellemző. New Yorkban például elképzelhetetlen az újévezés a kristálygömb leengedése nélkül a Time Square-en. Az eseményt szabadtéri koncertek kísérik.

Zenés programokat és utcabálokat a világ minden táján szerveznek, sokan az elegáns szilveszteri fogadások helyett a nagyobb városok főterén köszöntik az új esztendőt — ha ezt a világjárvány, illetve egy-egy országban az érvényben lévő intézkedések lehetővé teszik. Az év legvidámabb éjszakájához, illetve január első napjához a magyar kultúrában is számtalan szokás fűződik. Ilyenkor lencsét, malacot, virslit, apró magvas pogácsát fogyasztanak az emberek, de a világ más részein is megvannak a szerencsehozó ételek, italok. Annak jártunk utána, hogy Ausztriában, Spanyolországban és Dubajban hogyan köszöntötték az új esztendőt az emberek a koronavírus megjelenése előtt, illetve milyen szilveszteri bulikra lehet számítani, miután a világ visszatér a normális kerékvágásba.

 

Disznófej és klasszikus zenei koncert Ausztriában

Kószó Anita és családja néhány éve Bécsbe költözött. Az osztrák fiatalok vidám bulikkal búcsúztatják az óévet, a családosok és az idősebbek otthon vagy egy kellemes wellness-szállodában ünnepelnek. A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje kihagyhatatlan program, melyet általában a televízión kísérnek figyelemmel az emberek — meséli Anita.

— Az osztrákok között is más-más szokások vannak. Attól is függ, hogy melyik korosztályról beszélünk, és ki melyik tartományból jött, vagy milyen hagyományokat ápol. A fiatalok általában szórakozni akarnak, nem tartják annyira fontosnak azt, hogy mit esznek. A házibulikba álltalában pizzát rendelnek. Az éttermekben vagy a szórakozóhelyeken pedig változó a kínálat. Akik otthon maradnak, azok általában tartják magukat a szokásokhoz, melyek nagyon eltérnek a mieinktől. Elmaradhatatlan a sertés fejéből készített leves, ínyencségként sertésnyelvet szolgálnak fel, különlegesen elkészítve. A következő fogáson először igencsak meglepődtem, amit ugyanis ők szilveszterkor esznek, azt mi húsvétkor szoktuk, mégpedig a sonkát tormával. Amit még szeretnek ezen a napon fogyasztani, azok olyan különlegességek, mint például az áfonyás sonka vagy pástétom, valamint a narancsos-mézes pástétom, különleges sajttálak, esetleg lazac és kaviár. A koncert is elmaradhatatlan része az újévezésnek. A tv minden szilveszterkor leadja a Dinner for one című angol nyelvű kabarét, melyet minden évben megnéznek, és jókat nevetnek rajta. Tudni kell, hogy az osztrákok 90 százaléka tökéletesen beszél angolul, itt ugyanis az iskolában ez kötelező nyelv. Persze elmaradhatatlan a szilveszteri tűzijáték is. 1-je a pihenés napja, nemigen mennek újévet köszönteni az emberek. Felhívják a rokonokat, vagy azonnal éjfél után egy üzenettel letudják. Ami még talán szilveszteri hagyománynak mondható, hogy az emberek megajándékozzák egymást különféle szerencsét hozó, kis medálokkal.

 

Tizenkét szőlőszem Spanyolországban

A szabadkai Dusnoki Adrianna néhány évig Spanyolországban élt. Két szilvesztert töltött a San Pedro de Alcántara nevű andalúz falucskában, ahol megismerte a helyi szokásokat. 

— Köztudomású, hogy a spanyolok nagyon bulisak. Rengeteg időt töltenek az utcán táncolva, ünnepelve, hiszen havonta van valamilyen ünnepség vagy hosszú hétvége, de a mindennapok fáradalmait is az úgynevezett tapasbárokban (falatozókban) szeretik kipihenni egy-egy finom avokádós-lazacos miniszendvics vagy krokettfalatka társaságában, ezt pedig leggyakrabban sörrel öblítik le, s közben megbeszélik a mindennapok ügyes-bajos dolgait. Ez az év utolsó éjszakáján sincs másként, ám ilyenkor van egy kis különbség: az este fénypontja a tizenkét szőlőszem elfogyasztása. Nálunk a lencse hoz szerencsét, a spanyoloknál a szőlő. Szilveszterkor (nochevieja, szó szerinti fordításban: öreg este) óriási tömeg gyűlik össze Madrid főterén, hogy az óra tizenkét ütésére fogyassza el a szerencsét hozó szőlőszemeket. A spanyol köztévé 1962 óta élőben közvetíti az eseményt, így az sem marad le, aki otthon ünnepel, vagy Spanyolország más részén lakik. Gyorsnak kell lenniük, hiszen három másodpercenként kell lenyelniük egy szőlőszemet. Ezután kezdődik a reggelig tartó buli, megtelnek a bárok és az éttermek is. Amikor ott voltam, megtudtam, hogy a spanyolok otthon, családi körben szilvesztereznek, csak a szőlőszemek elfogyasztása után indulnak bulizni. Ami az ételeket illeti, ahány régió, annyi szokás, sőt, ahány család, ahány ház, annyiféle ételt fogyasztanak.

 

Luxus és fényűzés az Egyesült Arab Emírségekben

Dubajban mindenki megtalálja a neki tetsző szilveszteri programot. Rideg Lívia évekig élt az Egyesült Arab Emírségekben. Mint mondja, Dubajban a legtöbb szórakozóhelyen dress code van érvényben, így az elegáns partikon kötelező az estélyi ruha viselete.

— Igazi luxus és fényűzés jellemzi ezeket a bulikat. Általában szállodák báltermében, úgynevezett high end éttermekben, klubokban vagy villákban tartják meg őket. Ha a Burdzs Kalifa tűzijátékát szeretnénk megnézni, akkor vagy a szabad ég alatt várjuk meg az újévet, vagy a közelben lévő Address Hotel egyik balkonjáról, esetleg a szomszédos felhőkarcolóról tudjuk meglesni ezt a csodát. Aki szereti a téli tengerparti bulikat, annak is van miből csipegetnie. Dubaj kiváló előadókat sorakoztat fel a szilveszteri partikon, legyen szó elektronikus zenéről vagy más stílusról. Jachton búcsúztatni az óévet és üdvözölni az újat? Miért is ne? Jobbnál jobb jachtokon lehet szórakozni a nyílt vízen, ahol senkit sem zavarunk a hangos zenével, és minket sem zavarnak. A jó öreg privát partik sem maradnak el. Jómagam is voltam néhány ilyen összejövetelen. Nincs szabály, nincs korlát. Jól kell magunkat érezni, ez a lényeg. Dubajban ebben az időszakban 15—19 fok szokott lenni. Mondjuk, én állandóan vacogtam, de aki szereti ezt a hőmérsékletet, annak tökéletes az időzítés. Dubaj a pompa, a luxus, a modern szórakozási lehetőségek megtestesítője. Mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el oda legalább egyszer!

Fotók forrása: Facebook  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..