home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Díszítsünk szalvétával!
Szakáll Laura
2021.11.23.
LXXVI. évf. 46. szám
Díszítsünk szalvétával!

A dekupázs (decoupage) az egyik legnépszerűbb kreatív hobbi. Világszerte sokan foglalkoznak a szalvétatechnikával, könnyű ugyanis elsajátítani a fortélyait — némelyek ezt a világháló segítségével teszik. Nem igényel jelentősebb befektetést, csak megfelelő ragasztóra, ecsetre, ollóra és szalvétára van szükségünk. Szinte bármilyen felületet díszíthetünk ezzel a módszerrel. Fára, cserépre, üvegre, hungarocellre és papírra is dolgozhatunk. A tárgyakat így egyedivé és tartósabbá tehetjük. Hogy mi mindent készítünk, az csak a képzeletünktől függ.

A szabadkai Kudlik Laura már régóta foglalkozik kézművességgel. A dekupázst hamar megszerette, egyedül tanulta meg a technikát. Kisebb poháralátétekkel gyakorolt, majd üvegeket, poharakat, fából készült tárgyakat és dekorációs elemeket díszített szalvétamintával. Az ünnepi motívumokat is kedveli, már most készül a karácsonyra, adventi díszeket, konyhai kiegészítőket, apróbb dísztárgyakat gyárt, de a közkedvelt tálcákat és poháralátéteket is téli, illetve karácsonyi motívumokkal ékesíti az év ezen szakaszában.

— Már fiatal koromban is varrtam, kötöttem, tortákat készítettem, mindig szerettem a kézimunkát. A dekupázs nagyon divatos, én is másoktól láttam ezt a technikát, kipróbáltam, és nagyon hamar megszerettem. Az interneten elérhető sok videó, könnyű megtanulni, ha az embernek van egy kis kézügyessége. Az is sokat segített, hogy elbeszélgettem másokkal, akik beavattak az apróbb trükkökbe. Poháralátétekkel kezdtem, a szomszédomat kértem meg, vágja ki fából az alátéteket, melyeket díszítettem, majd egyre nehezebb dolgokat is mertem vállalni. A férjem szokott pálinkát főzni, én szépen kidíszítettem az üveget szalvétatechnikával, majd beletöltöttük a pálinkát, és ezt adtuk ismerőseinknek, rokonainknak ajándékba.

* Mostanában milyen tárgyakat díszítesz?

— A poharakat is nagyon szeretem, és dobozokat is készítek, a díszes ékszertartókat, tálcákat is kedvelem, de dolgoztam már órákra is. Háziáldást is terveztem már különböző felületekre, és most már javában készülök a karácsonyra. Poháralátétekre, tálcákra, gyertyatartókra dekupázsolok, szívformájú díszeket is kínálok ünnepi motívumokkal. A porcelánt is szeretem, kis csillagokra, csengőkre és apróbb tárgyakra is lehet szalvétamotívumot rakni.

* A dekupázs más elemekkel is kiegészíthető. Mi mindennel lehet kombinálni a technikát?

— Ma már nagyon tág fogalomról beszélünk, hiszen nem csak a klasszikus szalvétatechnikáról szól. Nem csak abból áll, hogy kivágjuk a mintát, és ráragasztjuk például egy dobozra. Ki lehet egészíteni apróbb díszekkel, más anyagokból készült elemekkel, például porcelánnal és sok mással. Csak a képzeletünk szabhat határt. Szépen ki lehet egészíteni a mintákat. Valójában bármilyen elemet rá lehet ragasztani a pohárra, az üvegre vagy a dobozra. Festeni is lehet, hogy minél szebb legyen.

A dekupázs Európában a XVII. században jelent meg, de a XVIII—XIX. században vált igazán népszerűvé, amikor is a hölgyek felfedezték a technikában rejlő lehetőségeket, és az előkelő szalonok legkedveltebb hobbija lett. A dekupázs a francia découper szóból ered, melynek jelentése: kivágni. Mária Terézia lánya, Marie Antoinette, valamint Viktória királynő is szívesen dekupázsolt.

* Akik érdeklődnek a technika iránt, könnyen megtanulhatják?

— Minden az egyén kézügyességétől és érdeklődésétől függ. Ha valóban szereti csinálni, akkor meg lehet tanulni. Az interneten is sok csoport létezik, ahol a kézművesek bemutatják a fortélyokat. Meg lehet nézni, ötleteket lehet szerezni. Persze ne egy nap alatt várjunk eredményt, de ha van elszántság és egy kis kézügyesség, akkor bárkinek sikerülni fog. Szabadkán is nagyon népszerű ez a technika, sokan foglalkoznak vele, és másoknak is segítenek. Én is gyakran kijárok a vásárokra Szabadkán, megnézem, mások milyen tárgyakat készítenek, elbeszélgetek velük. Szívesen adnak tanácsokat, tippeket.

* Kiállításokon is részt veszel? Hogyan ismerhetik meg a munkáid az érdeklődők?

— Voltam Bajmokon egy rendezvényen, de máshova is hívtak. Emellett bemutatkoztam Szabadkán, valamint a Szabadegyetemen részt vettem egy kézimunka-kiállításon. A közösségi oldalon is elérhető vagyok, szívesen megmutatom az alkotásaim az érdeklődőknek.

* Milyen kérésekkel fordulnak hozzád az emberek, mely ajándéktárgyak a legkeresettebbek?

— Készítettem ajándékot 50. házassági évfordulóra, de esküvőre, születésnapra is gyakran rendelnek. Népszerűek a szabadkai motívumokat magukon viselő tárgyak. Szívesen eleget teszek a megrendeléseknek, fotóval díszített ajándékokat is készítettem. Amikor csak időm engedi, dolgozgatok a saját ötleteim alapján. Ez egy nagyon szép hobbi, kellemes időtöltés, kikapcsolódás, mellyel akár az otthonunkat is szebbé tehetjük.

Kenjük be a kiválasztott felületet dekupázsragasztóval. Vágjuk ki a szalvétából a kiválasztott mintát, simítsuk rá a tárgyra az ecsettel, és hagyjuk megszáradni. Később kenjük át szalvétaragasztóval.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..