home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Díszek lézertechnikával
Szakáll Laura
2022.09.27.
LXXVII. évf. 38. szám
Díszek lézertechnikával

Szeptember végén sokan díszítik otthonukat az évszaknak megfelelő dekorációs elemekkel, ikebanákkal, kopogtatókkal, hangulatos figurákkal. A természetes anyagok, termések, tobozok mellett textilből vagy fából készült elemekkel is ki lehet egészíteni a kompozíciókat. Ilyenkor közkedvelt a tök, a sün, a mogyoró, a gesztenye és más őszi motívumok. Emellett az Ősz, az Otthon vagy a Home Sweet Home felirat is divatos.

A temerini Nagyidai Antal Anita mindig szívesen foglalkozott kézművességgel. Már gyermekkorában is alkotott, és felnőttként is megmaradt a kreativitása, ünnepi díszeket, lakásdekorációs elemeket, kompozíciókat készített. Később megismerkedett a lézeres technikával, majd egy úgynevezett CNC-gépet vásárolt, melynek segítségével könnyedén kivághatóak a különböző formák. Ezzel a módszerrel lakásdekorokat, ajándéktárgyakat, ünnepi díszeket, valamint az évszakokhoz illő elemeket készít. A lézerrel kivágott formákat kiegészítőként is használja az általa megálmodott kompozíciókhoz, ikebanákhoz, asztaldíszekhez, kopogtatókhoz.

— Először diódás lézert vettünk, de az idén korszerűbb gépet szereztünk be, mely jobban működik, gyorsabb, alaposabb, vagyis folyamatosan fejlődünk. A párom is mindig dicsért, milyen ügyesen kézműveskedem. Kezdetben az ünnepekre, húsvétra és karácsonyra készítettem koszorúkat, asztaldíszeket, majd a kínálat minden évben bővült. Most az őszi díszek kelendőek, majd közeledik a mindenszentek, a halottak napja, és a temetőbe szánt csokrokba is keresik a feliratokat. Végül a karácsonyi ünnepkörre készülök, például karácsonyfadíszekkel, melyeknél a gépi és a kézi megmunkálást is alkalmazom. Lesznek majd asztaldíszeim, karácsonyfaformákat is tervezek kivágni, melyeket fényfüzérekkel meg lehet világítani. Az interneten is nézelődök, és jönnek az új ötletek. Ha látok egy képet, mely megihlet, arra törekszem, hogy az enyém más legyen, különlegesebb.

* Ami a gépet illeti, milyen anyagokkal dolgozol? Hogyan készül el egy tárgy?

— Fával, műanyaggal és egy bizonyos fajta szivaccsal dolgozom. Amikor kigondolom fejben, lerajzolom, majd leülök a számítógép elé, és a programban megszerkesztem, végül a gép kivitelezi a tervemet. Ha hiba van benne, javítom. Két-három programot használok. Miután a gép kivágta a formát, következik az összerakás, festés, díszítés, ragasztás, ki hogyan kéri. A feliratok vágással, festéssel vagy gravírozással kerülnek fel.

* Min dolgozol mostanában?

— Jelenleg a levelek, sünik, kis tökdobozkák az aktuálisak. Alapokat, talapzatokat is gyártok, melyeket mások úgy díszítenek, ahogy szeretnének, akár saját részre, akár eladásra. De készítek egyéb díszeket is, kopogtatókat, asztaldíszeket, melyeknél a lézeres eljárást más módszerrel kombinálom. Van szalma- vagy vesszőalappal — ezek a kedvenceim —, illetve más anyagból is, és díszítem őket. Vásárolok hozzájuk előre gyártott elemeket, de a természetben gyűjtött terméseket, például a makkot, tobozt is felhasználom, és kiegészítem a lézeres technikával kivágott apróságokkal. Úgy tervezem meg a díszeket, hogy az én kis kiegészítőim is jól mutassanak rajtuk.

* Mi minden szerepel még a kínálatodban?

— Gondoltam, iskolakezdés előtt érdekes lehet az órarendtartó, ez még most is nagyon népszerű. Kisbaba születésekor rendelnek táblát, melyen a baba neve és születési adatai láthatóak, vannak falióráim versekkel, vicces feliratokkal, kis dobozok születésnapra vagy más alkalomra. A különféle feliratokból sok fogy, ezeket virágcsokorba is lehet tenni szülinapra, házassági évfordulóra vagy más ünnepre. Sok faliórát is vásárolnak tőlem. Számít az embereknek, hogy amit én készítek, az lehet névre szóló, a megrendelő elképzelései is megvalósulhatnak, mert én is örülök, ha teljesíthetem a kéréseket. A babatáblákat, az apró díszeket, a koszorúk kiegészítőit, az órákat festéssel díszítem. Napi 8 órát dolgozom, de ha több a rendelés, akkor szinte az egész napomat ezzel töltöm.

* Állandó résztvevői vagytok a kézművesrendezvényeknek?

— Amikor az időjárás megengedi, és időnk is van, megjelenünk, de az interneten is kapcsolatba lehet lépni velünk, vagy telefonon.

Az érdeklődők a legnagyobb közösségi oldalon Anita-Laser design néven találják meg a temerini kézműves munkáit.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..