home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Dirr-durr szilveszterElbúcsúztattuk az óévet. Ki-ki...
Rencsényi Elvira
2006.01.11.
LXI. évf. 2. szám

Dirr-durr szilveszterElbúcsúztattuk az óévet. Ki-ki a maga módján. Voltak, akik elegáns környezetben, étteremben, mások családjuk körében ünnepeltek. Mindenki megtalálta a számára legalkalmasabb ünneplési módot. Hiszen az év utolsó éjszakáján szabad a bolondozás, úrrá lehet rajtunk a jókedv, és ezt...

Dirr-durr szilveszter
Elbúcsúztattuk az óévet. Ki-ki a maga módján. Voltak, akik elegáns környezetben, étteremben, mások családjuk körében ünnepeltek. Mindenki megtalálta a számára legalkalmasabb ünneplési módot. Hiszen az év utolsó éjszakáján szabad a bolondozás, úrrá lehet rajtunk a jókedv, és ezt senki sem vetheti a szemünkre. Persze, csak ha tudjuk, hol a határ.
Sokan támadták az önkormányzatot, amiért megengedte az újonnan megalakult, szintén a községi önkormányzat kötelékébe tartozó Fokus Ifjúsági Kulturális Alapítványnak, hogy megszervezze a szilveszterezést Szabadka központjában. A gyanú, hogy nem lesz jó vége ennek a szabadtéri ünneplésnek, sajnos, beigazolódott. Szilveszter napján, már a kora esti órákban a fiatalok egy nagyobb csoportja gyülekezett a Korzón levő Spin kávézó előtt, amelynek működtetéséhez köztudomásúan bizonyos, a községi képviselő-testületben helyet foglaló tanácsnokoknak is bőven van közük. Itt már jó korán elkezdődött a tömény italok fogyasztása, sőt a marihuánás cigaretták is előkerültek a rejtekhelyekről. Tehát már jóval előbb kezdetét vette az ,,ünneplés', mint ahogy a hivatalos szabadtéri program előirányozta. Nem csoda hát, hogy az alkoholtól és kábítószertől felajzott fiatalok az éjszaka folyamán botrányosan viselkedtek, nézeteltéréseket szítottak. Ezek jelentős része - talán mondani sem kell - verekedéssé fulladt. A tolerancia és az egymás iránti tisztelet fogalma ezúttal is elveszett a füstölgő petárdák, görögtüzek és szilánkjaira tört sörös- és borosüvegek csörömpölése keltette zűrzavarban.
Az óévbúcsúztató szabadtéri rendezvény tehát valószínűleg nem idéz kellemes emlékeket a város főterére Szilveszter éjjelén kilátogatók számára. A tűzijáték például a helyszínen szinte egyáltalán nem volt élvezhető a petárdázók ,,magánszámai miatt. Többen ugyanis, figyelmen kívül hagyva a többi ünneplőt, a különféle pirotechnikai eszközöket széjjeldobálva őrjöngtek a hatalmas tömegben. Csak ezen az éjszakán 44 sérültet láttak el a városi kórház sürgősségi osztályán, akik vagy közúti balesetben, vagy a téren zajló ,,nézeteltérések' következtében szenvedtek sérüléseket. Mondhatnánk: a pezsgő mellett vér is folyt Szabadka főterén, Szilveszter éjjelén.
Hogy mi lesz a következménye ennek a módfelett felelőtlenül megszervezett, és a rendőrség által rosszul felügyelt eseménynek, talán már sejthető. Mégis, úgy vélem, nem ártana elgondolkodni azon, hogy Európa, melynek legtöbb városában, kisebb községeiben ünnepelni tudó, művelten szórakozó polgárok köszöntötték szintén szabadtéri rendezvény keretében az új esztendőt, hány fényévnyi távolságra ,,szökik el előlünk ezek után...
Legvégül - de nem utolsósorban - valljuk be őszintén: ilyen magatartással és életfelfogással egy tapodtat sem jutunk előbbre a civilizált Európa felé. Ott ugyanis nincs szükség hozzánk hasonló ,,bukott diák'-okra, akik a sokadik esélyüket is eljátszva, a tőlük megszokott módon éltették az új esztendőt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..