home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Diplomahonosítás: kulcs a hazai sikerhez
Kartali Róbert
2023.11.13.
LXXVIII. évf. 45. szám
Diplomahonosítás: kulcs a hazai sikerhez

A Magyar Nemzeti Tanács pozitívan bírálta el a honosítási pályázat költségeinek visszaigénylésére beadott kérelmeket, 37 személy diplomahonosítását támogatva. Az ünnepélyes szerződés-aláírást november 13-án tartották meg az MNT hivatalában.

A Magyar Nemzeti Tanács 2008-tól a mai napig 1257 esetben támogatta a diplomák honosítását. A felmérés szerint ezeknek a diplomát szerzett személyeknek legalább a kétharmada itthon képzeli el jövőjét — mutatott rá Fremond Árpád. Az MNT elnöke elmondta, ez a folyamat még 2008-ban indult, és 2015-ig nem volt egyszerű, hiszen addig mindenkinek önállóan kellett az egyetemmel egyezkednie, miként fogja lefordítani a külföldön elvégzett szakot. Viszont az MNT már akkor lehetővé tette az illetékek visszatérítését, melyet a tanács mostani összetétele valamelyest módosított — tette hozzá.

Eddig az év elején kiírták a pályázatot, mely folyamatosan elérhető volt, és az elbírálás után térítették meg a költségeket. Az idén március és június között lehetett pályázni, és a szerződések aláírása után újra elérhetővé válik a pályázat. Így akik időközben diplomát szereztek, és pályáznak, számíthatnak arra, hogy mielőbb megtérítik a költségeiket.

A honosítást végző ENIC/NARIC központ 2015-től működik Belgrádban, ez jelentősen megkönnyítette a folyamatot. Ennek lényege, hogy ha valaki egy bizonyos szakon diplomát szerzett, és azt honosította Szerbiában, akkor utána a többi ilyen diplomát már automatikusan tudják honosítani. Fremond Árpád hozzátette, a központ működése óta 541 személy igényelte a támogatást. Az ENIC/NARIC illetéke 7500 dinár, továbbá a diplomamunkától függően 10 és 30 000 dinár közötti összegbe kerül annak fordítása. Ezeket a költségeket téríti vissza az MNT.

Vicsek Annamária, a VMSZ oktatási államtitkára 2014 óta követi a folyamatot. Gratulált mindazoknak, akik felsőoktatási diplomát szereztek külföldön, másrészt pedig köszönetet mondott nekik, mert a honosítás folyamatával jelzik, hogy itthon, a szülőföldön szeretnének boldogulni. Mint mondta, a vajdasági magyar politikum eltökélt szándéka, hogy megkönnyítse a munkába állási feltételeket, hogy minél többen haza akarjanak jönni. Azt is hozzátette, hogy akiknek már megvan a honosított diplomájuk, azok sajnos nem minden esetben állhatnak automatikusan munkába. Ellenőrizni kell, hogy ilyen végzettséggel létezik-e munkahely, és ha nem, akkor javaslatot kell tenni, hogy legyen. 

Ebben fontos lépés volt az országos kvalifikációs keret létrehozása, mely az európai kvalifikációs kerettel van összehangolva. Évekig lehetetlen volt egyes jogi és egészségügyi szakok honosítása, most pedig már ez is lehetséges. Nagy kihívást okoznak, de nagy segítség azoknak, akik Vajdaság területén kihelyezett szakon akár a kertészeti, akár a zombori, akár a szabadkai kihelyezett konzultációs központokban szerezték meg a felsőoktatási diplomájukat. 

Marković Marina Belgrádban alapított családot. Célja, hogy el tudjon helyezkedni a fővárosban. Kertészmérnöki szakon végzett, és ez a támogatás sokat segített neki. Seres Árpád Bezdánból jött. Ő a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán mint diplomás ápoló végzett, a zombori kihelyezett tagozaton. Mint mondta, az a terve, hogy itthon kamatoztassa a tudását. A doroszlói Gellér Eszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem zentai kihelyezett képzését végezte el. Neki is sokat segített a támogatás, és itthon képzeli el a jövőjét.

Fremond Árpád hangsúlyozta, az MNT Vicsek Annamária oktatási államtitkár révén szorosan együttműködik az oktatási minisztériummal, Szakállas Zsolt által pedig a tartományi oktatási titkársággal. Mint mondta, ez óriási pluszt ad a magyar közösségnek, hiszen az oktatás az egyik legnagyobb terület, mellyel az MNT foglalkozik.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..