home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Díjözön a délvidéki mesemondóknak
(Tha)
2010.06.09.
LXV. évf. 23. szám
Díjözön a délvidéki mesemondóknak

A Zentai Alkotóházban megtartották a XVI. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny délvidéki döntőjét. Az elődöntőre 114-en neveztek be 23 helységből, a döntőn 59 mesemondó mutatta meg rátermettségét. A rendezvény A félig nyúzott bakkecske és a Róka a kútban című meseillusztrációk kiállításának megnyitójá...

A Zentai Alkotóházban megtartották a XVI. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny délvidéki döntőjét. Az elődöntőre 114-en neveztek be 23 helységből, a döntőn 59 mesemondó mutatta meg rátermettségét. A rendezvény A félig nyúzott bakkecske és a Róka a kútban című meseillusztrációk kiállításának megnyitójával kezdődött, majd az óvodások, az alsósok és felsősök és középiskolások, valamint a felnőttek mérték össze tudásukat.
A díjazott óvodások - Martinek Imre felvételei

Az óvodás korcsoportban minden fellépő jutalmat kapott, de a zsűri kiemelten díjazta a következő kicsinyeket: Bajtai Kira Anna (muzslyai Hófehérke óvoda, Kovács Valéria tanítványa), Pék Sára Borbála (zentai Bóbita óvoda, Süveg Melinda tanítványa), Wolland Gergő (zentai Bóbita óvoda, Hajnal Erzsébet növendéke).
Mivel a többiek is megérdemlik, álljon itt az ő nevük is: Benák Krisztián (Muzslya), Doszkocs Szandra (Zentagunaras), Kőműves Emese és Lévai Balázs (Ludas), Kőrösi Violetta (Felsőhegy), Majoros Konor (Temerin) és Szalai Violetta (Hajdújárás).
A szervezők köszönettel illették a zentai Hófehérke intézmény vezetőjét az óvodások nagyszámú részvételéért a Tisza menti elődöntőn.

Az alsó osztályos tanulók legjobbjai

A kisiskolások közül első lett Nagy György János, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója (Szalai Eszter tanítványa), második Lukácsi Balázs, oroszlámosi kisdiák, aki néprajzi gyűjtéssel szerepelt (Molnár Rózsa tanítványa), harmadik Szemerédi Krisztián, törökkanizsai kisdiák (Mómić Éva tanítványa). Különdíjban részesült: Erdélyi Lenke és Horák László, a temerini Kókai Imre Általános Iskolából (Morvai Szilvia és Hornyik Mária tanítványa), Fenyvesi Janka, a zentai November 11. Általános Iskolából (Ágó Katalin tanítványa) és Márton Róbert, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskolából (Nyári Angéla tanítványa).

A felsősök korcsoportjának díjazottjai

A felsősök vetélkedésében a bíráló bizottság egy első és 2-2 második és harmadik díjat osztott ki: 1. Molnár Márk, a bácskertesi József Attila Á. I. tanulója (Bauer Laura tanítványa), 2. Baracskai Vidor, a szabadkai Jovan Mikić Á. I. tanulója (Horváth Rice Valéria tanítványa) és Lévai Tamás, a ludasi Ludas Matyi ME mesemondója (Zemkó Ilona tanítványa), 3. Szurap Adolf, a bácskertesi József Attila Á. I. tanulója (Bauer Laura tanítványa) és Vukov Anita, az óbecsei Petőfi Sándor Á. I. tanulója (Benák Erzsébet tanítványa). Különdíjasok lettek: Szitás Anita, a bácskertesi József Attila Á. I. tanulója (Bauer Laura tanítványa) és László Attila a zentai Thurzó Lajos Á. I. tanulója (Pék Domonkos Ibolya tanítványa).
A középiskolások között Szabó Réka, a ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület mesemondója, Zemkó Ilona tanítványa bizonyult a legjobbnak, és ő utazhat el a Vendégségben Budapesten elnevezésű rendezvényre.
A felnőttel társaságában valódi díjözön hullott, hiszen 2-2 első, második és harmadik helyezést osztottak ki. Első lett Toldi István (bácskertesi Petőfi Sándor ME) és Vermes János, második Pátrik Attila és Pátrik Eszter -- ők hárman a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör mesemondói, harmadik Kónya-Kovács Otília, a muzslyai Petőfi Sándor MME-ből és Martinek Imre Torontálvásárhelyről.
Az óvodások és kisiskolások produkcióit zsűrizte: Beszédes Valéria magiszter, néprajzkutató, Kónya Lívia lapszerkesztő, lektor, Krnács Erika előadóművész és Silling Léda néprajzkutató.
A felsős tanulók, a középiskolások és a felnőttek teljesítményét Molnár Rózsa költő, néprajzi gyűjtő, dr. Raffai Judit néprajzkutató és Vukosavljev Iván színművész bírálta el.
A meseillusztráció kiállításon a 113 alkotásból 83 került bemutatásra. A díjazottak a következők: Óvodások: 1. Baranyi Bálint (a zentai Szivárvány óvoda óvodása, Recskó Diana és Újházi Etelka tanítványa), 2. Molnár Sz. Szintia (a zentai Százszorszép óvoda óvodása, Szorcsik Lívia tanítványa), 3. Szabó Adrián (a nagykikindai Dragoljub Udicki Iskoláskor Előtti Intézmény óvodása, Gyurcsik Valéria tanítványa). Kisiskolások: 1. Varga Zita (a hajdújárási Petőfi Sándor Á. I. tanulója, Szalai Eszter tanítványa) és Kertész Zsuzsanna (a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Á. I. tanulója, Csonti Melinda tanítványa), 2. Besnyi Botond (a szabadkai Jovan J. Zmaj Á. I. tanulója, Grubanov Martinek Emília tanítványa), 3. Takarics Edvárd (a szabadkai Holdsugár Gyermekközpont növendéke, Süli Lídia tanítványa). Különdíjas Kothai Nikolett (a temerini Kókai Imre Á. I. tanulója, Hornyik Mária tanítványa).
A felsősök korcsoportjában 1. Kovács Rebeka (a hajdújárási Petőfi Sándor Á. I. tanulója, Szalai Eszter tanítványa), 2. Kállai Kitti (a tornyosi Tömörkény István Á. I. tanulója, Sárközi Ibolya tanítványa), 3. Kozma Réka (a hajdújárási Petőfi Sándor Á. I. tanulója, Szalai Eszter tanítványa). Dicséretben részesült a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola.
A zsűri tagjai voltak Arsenović Bencz Gabriella és Kókai Eléna képzőművészet szakos tanárok és Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató.
A rendezvény támogatója a Tartományi Művelődési Titkárság, a Szekeres László Alapítvány, az Egtájak Iroda, Budapest és Zenta Község Önkormányzata volt, valamint könyvadománnyal a Magyar Szó Lapkiadó Vállalat, kedvezményes vásárlási lehetőséggel pedig a Timp Könyvkiadó, a Forum Könyvkiadó, a Kiss Lajos Néprajzkutató Társaság és az Irisz könyvesbolt segített. Az adományozók között volt még az Árok pékség és a Sentkafe-Zenta kávépörkölő.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..