home 2024. július 20., Illés napja
Online előfizetés
Díjeső a VI. Szegedi Papucs Napján
2024.06.18.
LXXIX.. évf. 24. szám
Díjeső a VI. Szegedi Papucs Napján

Szombaton hatodszorra ünnepelték a Szegedi Papucs Napját a Szentgyörgyi Albert Agórában, a műsorra zsúfolásig megtelt a színházterem, a színpadon 150 néptáncos fordult meg. A rendezvényen másodszorra adták át a Szegedi Papucsért díjat és kiosztották a papucshímző pályázat díjait is. A Szegedi Papucsért alapítvány díját Sallay Tibor népi iparművész kapta, aki nemcsak hagyományos kézzel hímzett papucsaival vívja ki az elismeréseket, hanem újragondolt papucsai is nagy sikerrel szerepelnek a népi iparművészeti zsűriken és jutnak el a világ számos pontjára.

A hatodik Szegedi Papucs Napja idei témája papucshímzés volt, szegedi és Szeged környéki néptáncegyüttesek gálaműsora, kiállítás, szakmai konferencia, papucsosok vására, hímzésbemutató, a tápéi gyékényesek bemutatója és kézműves foglalkozása fogadta a rendezvényre érkezőket. A rendezvény megnyitóján Vesmás Péter akadémikus, az MMA szegedi munkacsoportjának elnöke elmondta, hogy jó szívvel álltak a rendezvény mellé és támogatták a megvalósulást. Szögi Csaba és Bárkányi Ildikó a Szegedi Papucsért Alapítvány Szegedi Papucsért díját másodszor adták át idén, egy olyan személy kapja, aki sokat tesz a páratlan lábbeli fennmaradásáért. Tavaly elsőként Fetter Ferencné Marika népi iparművész, a Népművészet Mestere hímzőnek ítélte oda a kuratórium, idén a Szegedi Papucsért díjat Sallay Tibor népi iparművész kapta, csodálatos hagyományos és újragondolt papucsok készítőjeként.


Szegedi Papucshímző Kör mesterség-bemutatója (Fotók:Frank Yvette)

A rendezvényen osztották ki az alapítvány, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közös, a szegedi papucshímzés témájában hirdetett pályázatának díjait. A tavaly nyáron meghirdetett pályázatra 117 pályamunka érkezett, összesen két altémában, 2-2 kategóriában 3-3 díjat és 3-3 különdíjat osztottak ki. A papucshímzés-tervezés altéma hagyományos kategóriájának győztese a szegedi Hellné Papp Gyöngyi lett, míg az újragondolt kategóriát Borsodi-Tóth Judit nyerte meg Kalocsáról aprólékosan megtervezett gyöngyös papucsfejével. A papucsfej rajzpályázatára 20 iskolából, határon túlról is érkeztek pályamunkák. A kisebbek kategóriájának győztese a 10 éves Katona Hanna Tímea lett a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, a nagyobbak kategóriáját a 18 éves Kerekes Orsolya, a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium tanulója nyerte meg.


Tépéi Gyékényből Szótt Egyesület kézműves foglalkozása

A Szegedi Papucs Napja ünnepi műsorán 150 néptáncos gyermek táncolt Csonka Ferenc és zenekarának muzsikájára, közreműködött az Ásotthalmi Bogárzó Néptánccsoport, az Árendás Táncegyüttes és Kankalin Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről, a Csanád Táncegyüttes, a Domaszéki Kiskaláris Néptáncegyüttes, a Kiszombori Néptánccsoport, valamint a helybeli Hatetudnád Tánctanoda és a Szeged Táncegyüttes. A műsor záró meglepetésszáma a Szeged Táncegyüttes senior csoportja volt dél-alföldi improvizációval, természetesen hímzett szegedi papucsokban. A műsor után az összes gyermek táncos és szüleik az Agóra udvarát megtöltve közös táncházat tartottak.

A szegedi papucsot népszerűsítő rendezvényhez kapcsolódó szakmai konferencián és kiállításon a papucshímzés rejtelmeibe lehetett mélyebb betekintést nyerni. A szegedi papucshímzés változásai, újragondolása témában tartott konferencián előadást tartott Attalai Zita iparművész, cipőtervező, Vukov Anikó Veronika néprajzkutató és Balássy-Berezvai Szénia ruhatervező. Az Agórában a következő év során megtekinthető kiállításon láthatóak a papucsfejhímző pályázat és a rajzpályázat legszebb pályamunkái, a papucshímző-tanfolyam okleveles hallgatóinak munkái és Frank Yvette hímzőkről készült fotói, valamint Horváth-Kriska Hajnalka papucshímzés mintájú ruhái.

 

SALLAI TIBOR

Sallai Tibor a papucskészítő mesterséggel a családi hagyományban ismerkedett meg. Dédnagyszülei az 1880-as évektől az 1960-as évek elejéig papucsosok voltak, gyermekkorában sok időt töltött el a műhelyükben. Édesapja férfiszabó volt, de a fiának biztosabb foglalkozást szeretett volna, ezért vasesztergályosnak taníttatta. De a szakma fortélyait elleste apjától és vállalkozó kisiparosként varrta a nadrágokat, majd a vászonpapucsokat nagy sikerrel.

1980-ban kezdett cipőket készíteni, hamarosan országos ismertséget szerezett. A 2000-es évek környékén a távol-keleti dömping miatt az üzemet be kellett zárni, és átállt át a kézzel varrott, méretes, férficipők készítésére, amit a mai napig is csinál. 2009-ben a Rátkai Sándor Alapítvány felkérésére elkezdett szegedi papucsot készíteni, és bemutatókat is tartott a témában, ekkor mélyedt el a papucs történetének kutatásában is. Létrehozta a Sallay Szegedi Papucs márkát, a papucsokat hagyományos eljárással, kizárólag természetes anyagokból készíti. A kaptafák kialakítása, a felsőrész hímzése, a papucsok minden összeállító művelete és a sarok is röszkei műhelyében készül, ahol feleségével együtt dolgozik. A megrendelőkkel személyes kapcsolatban áll, a papucsok egyedi igényeknek megfelelően és méretre készülnek.

A hagyományos formák mellett megújított modelleken is dolgozik. Felkérésre tervezett és kivitelezett szegedi papucsokat Pásztor Anita divattervezőnek és a Daalarna cégnek, állandó munkakapcsolatban van Attalai Zita Ferenczy Noémi-díjas iparművésszel.

2010-ben megkapta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek díját, 2022-ben Népi Iparművész címet kapott.


Szegedi Papucsért díj átadója Szögi Csaba_Dr. Bárkányi Ildikó_Sallay Tibor

 

DÍJAZOTTAK LISTÁJA

TERVEZZ ÉS KÉSZÍTS SZEGEDI PAPUCSFEJET!

Hagyományos kategória

I. díj: Hellné Papp Gyöngyi, Szeged

II. díj: Vukov Anikó Veronika, Kübekháza

III. díj: Kripta Istvánné népi iparművész, Kalocsa

Különdíjak:

Földi Viktória, Eger

Albitz-Molnár Orsolya, Budapest

                Tóth Csilla, Szeged

Újragondolt kategória

I. díj: Borsodi-Tóth Judit , Kalocsa

II. díj: Dr. Mezey Gyöngyi Anna, Szeged 

III. díj: Deák Emese Dorottya, Bercel

Különdíjak

Kövesiné Herczeg Eszter, Kaposmérő

Szabó Henrietta, Nagymaros

Szegi Laura Beatrix, Szeged

 

TERVEZZ SZEGEDI PAPUCSFEJET! – RAJZPÁLYÁZAT

9-15 éves korosztály

I. díj: Katona Hanna Tímea, 10 éves, Debrecen, Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

II. díj: Celva Ramóna, 13 éves, Hajdújárás, Szerbia, Petőfi Sándor Általános Iskola

III. díj: Kmotricai Bence Mihály, 9 éves, Zselic, Szlovákia, Zselici Alapiskola

Különdíj:

Kató Eszter, 13 éves, Buj, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Imrei Lujza, 10 éves, Budapest, Nádasdy Alapfokú Művészeti Iskola

Mikó Dorina, 12 éves, Szigetmonostor

14-20 éves korosztály

I. díj: Kerekes Orsolya, 18 éves, Budapest, Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium

II. díj: Szabó Viktória, 16 éves, Budapest, BKSZC Kreatív Technikum

III. díj: Antal Dorottya, 19 éves, Budapest, Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium

Különdíjak:

Hrecska Olivia, 17 éves, Budapest, Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium

Loós Dóra, 18 éves, Budapest, Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium

Szabó Rozina, 16 éves, Budapest, BKSZC Kreatív Technikum

Kapcsolódó cikkek
Pályázat
Papucsfej hímző/díszítő pályázat
2024.02.07.
LXXIX. évf. 5. szám
A Szegedi Papucsért Alapítvány, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza pályázatot ír…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..