home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Díjazták a nagycsaládokat és segítőiket
Vancsesz
2019.12.20.
LXXIV. évf. 50. szám
Díjazták a nagycsaládokat és segítőiket

Kishegyesen a nagycsaládosok nemrégiben benépesítették a focipálya környékét, megtartották ugyanis a IV. Nagycsaládos Hagyományos Disznóvágást, délután pedig a tűzoltóotthon telt meg, amikor a díjátadó ünnepséget bonyolították le.

A helybeli Kincse egyesület és a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége közös szervezésében megvalósított rendezvények tömegesek és sikeresek voltak, a kishegyesieken kívül Péterrévéről, Adáról, Topolyáról, Horgosról és Óbecséről is érkeztek vendégek.

Mivel két disznó is áldozatul esett, bőven jutott minden jóból a jelenlevőknek, a kántálóknak, a családoknak, és a kora esti vacsorára is maradt.

A díjátadó ünnepségen a köszöntések után művelődési műsor következett, majd a Disznótor Kishegyesen elnevezésű rajzpályázat eredményhirdetése. Dr. Szőke Anna, a zsűri elnöke méltatta a pályamunkákat, mesélt a régi disznóvágások hangulatáról és szokásairól, ezután pedig Kerepes Árpád és Ábrahám Krisztina átadták a díjakat. Az óvodásoknál Puhalák Zsolt, az elsősöknél Német Barnabás, a másodikosoknál Mészáros Nadin, a harmadikosoknál Tóth Árpád, a negyedikeseknél Német Lajos részesült elismerésben, Bazsó Boglárka pedig különdíjat kapott.


A díjazottak csoportképe

A Vancsesz díjait Krizsán Vilmos elnök adta át és indokolta meg. A családbarát önkormányzat díjat Zenta Község Önkormányzata érdemelte ki, és Perpauer Attila vette át. Zentán helyi népesedési akciótervet fogadtak el, és aktívan dolgoznak annak megvalósításán. Családok helyzetét javító intézkedéseket foganatosítottak, együttműködnek a családokkal foglalkozó civil szervezetekkel, és segítik azok munkáját. Serkentik a kisgyermekes anyukák foglalkoztatását és annak a szemléletnek a terjedését, hogy az anyaság, a gyermekvállalás csak jót tehet egész közösségünknek. Olyan közösségi programokat szerveznek és támogatnak, amelyekben a családok jól érzik magukat, találkozni tudnak, és tartalmas kikapcsolódás, szórakozás számukra.

A családbarát vállalkozás díjat az óbecsei Totpromet cég érdemelte ki, az elismerést Tóth Zoltán igazgató vette át. A cégben megbecsülik és méltányosan bérezik a munkavégzőket. Összesen tizenhat óbecsei családnak nyújtanak megélhetést, ebből három munkás többgyermekes anyuka. Az alkalmazottak több mint fele már több mint tíz éve a munkaszervezetben dolgozik. Az évi szabadság időpontját közösen határozzák meg az igényeket figyelembe véve, de bármikor használhatnak szabadnapot, ha azt a családi körülmények megkívánják. Úgy tartják, hogy ha a munkavállaló méltányos bérért, flexibilis munkaidővel és embercentrikus cégben dolgozhat, akkor jobban és felelősségteljesebben végzi el a feladatait. A cég nemcsak a munkásainak segít pénz, áru vagy más eszköz formájában, hanem sok olyan jóravaló és jó szándékú embernek is, akinek az sokat számít. Szinte minden olyan szervezetet, intézményt, rendezvényt és ünnepséget támogat, amely a gyermekekről szól.


A rajzpályázat nyertesei

A legsikeresebb nagycsaládos-egyesület díjat a péterrévei Bölcső Tincse érdemelte ki, és Kiss Szilvia vette át. A szervezet tevékenysége az elmúlt évek során folyamatos és nagyon sikeres volt. Tagjai rengeteg önkéntes munkát végeztek a nagycsaládosház felépítése, majd működtetése során. Részt vesznek nemcsak a helyi rendezvényeken, hanem a vajdasági és a Kárpát-medencei szintű megmozdulásokon is. Olyan családbarát eseményeket szerveznek, együttműködve a szövetséggel, amelyeken más hazai és külföldi egyesületek tagjait is vendégül látják. Az összefogás és a közösségi élet népszerűsítésén munkálkodnak.

Aktívan kiveszik részüket a Népesedési és családgondozási cselekvési program megvalósításából. A tagtoborzás (tizenkét új család kapcsolódott be az idén), a képzések (jelen vannak a tréningeken) és a kapcsolatépítés terén (helyi és vajdasági szinten is) kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.


A kishegyesei László család

A péterrévei Energio Plano cég részesült a Vancsesz arany oklevelében, melyet Góli Piroska igazgató vett át. A vállalat értékes segítséget nyújtott a nagycsaládosház tervdokumentációjának kidolgozásában és annak megvalósításában, valamint nagy szerepe volt az energetikai tervek kidolgozásában és a kivitelezés után szükséges dokumentumok, illetve a használati engedélyek beszerzésében.

Példamutató nagycsalád díjat kapott a kishegyesi, három gyereket nevelő László László és Anasztázia. Az apuka a Chick Promban dolgozik, szabadidejében díszpapagájokat nevel a fiával. Az anyuka házi tésztát, pattogatott kukoricát, cirok- és kóréseprűt készít, melyet a helyi piacon árusít. Szabadidejében horgol, Lilla lányuk kézimunkázik, Vivien néptáncra jár. Oszlopos tagjai a Kincsének, és aktívan kiveszik részüket a munkából.


A felsőhegyi Rekovics család

Példamutató nagycsalád díjban részesült a felsőhegyi Rekovics Ervin és Erika is. Az apuka a Pionir magforgalmazó vállalatban, otthon pedig a földeken dolgozik, és jószágokat nevel. Az anyuka a háztartást vezeti, és a gyerekekről gondoskodik. Öt gyermeket nevelnek, akik mesemondók, szavalnak, táncolnak, és aktív résztvevői az iskolai programoknak. Réka és Regő rendszeres szereplői a Vancsesz rendezvényeinek, a hazafias versmondó versenyeken itthon és Ipolyságon. Ők az adai Tűzsziget Tincse tagjai.

A díjátadó ünnepséget a Népesedési és családgondozási cselekvési program keretében, mint nemzeti jelentőségű programot, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta — utóbbit Paskó Csaba, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja képviselte.


A péterrévei Bölcső Tincse a legsikeresebb nagycsaládos-egyesület


Tóth Zoltán igazgató átveszi a családbarát vállalkozásnak járó elismerést


Arany oklevél az Energio Plano cégnek


A családbarát önkormányzatnak járó díjat Zenta érdemelte ki (Karácsonyi Sándor felvételei)

(Az összefoglalót a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége készítette.)

Kapcsolódó cikkek
Múzsaidéző
In Memoriam
Pannon RTV
2021.01.31.
LXXVI. évf. 4. szám
Elhunyt Krizsán Vilmos
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..