Díjazott újságírók fogadása
2021.02.10.
LXXVI. évf. 6. szám
Díjazott újságírók fogadása

Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere és Juhász Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja a sajtó képviselőinek jelenlétében fogadta Gruik Zsuzsát, a Külhoni Média a Családért díj vajdasági nyertesét, valamint Polyák Hajnalkát, akinek az írását a külhoni közönségszavazásban részt vevők találtak a legjobbnak — mindketten a Magyar Szó napilap zentai munkatársai.

A Média a Családért díjat 2007-ben alapította a budapesti Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin azoknak a nyomtatásban megjelenő cikkeknek, rádió- és televíziós műsoroknak, valamint internetes írásoknak a jutalmazására, amelyek a párválasztással, a házassággal, a családdal, a gyermekvállalással és hasonló témákkal foglalkoznak. 

Az elismerést 2016-ban terjesztették ki a környező országok magyarlakta területeire is. Ekkor jött létre a határon túli újságírókból álló külhoni zsűri, melynek egy-egy képviselője van Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Délvidékről. A bizottság tagjai minden hónapban ajánlanak egy médiaanyagot a saját régiójukból, majd a négy közül kiválasztják a hónap nyertesét, hogy az év végén a legjobb tizenkét jelölt közül kerüljön ki a győztes, aki megkapja a Külhoni Média a Családért díjat.

A 2020. évi Média a Családért díj magyarországi győztese Bodó Mária lett a Duna Televízió Isten kezében című műsorának Anyaméh gyümölcse jutalom című adásáért. A Külhoni Média a Családért díjat megosztva kapta D. Balázs Ildikó, a liget.ro munkatársa Látássérült mindennapok című írásáért, és Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó napilap újságírója Kavics a tóban — Elveszített magzatok és kisbabák című munkájáért. A Családbarát Média — Miniszteri Különdíjat a Kossuth rádió munkatársa, Mohácsi Edit érdemelte ki, a Vendég a háznál című műsorban elhangzott A magzat elvesztése című riportjáért.

A magyarországi közönségdíjat Széles-Horváth Anna (Pszichoforyou.hu) nyerte a Túlgondolt gyermeknevelés a 21. században — Avagy hogyan jussunk levegőhöz szülőként az információk áradatában? című munkájáért, míg a külhoni közönségdíjat Polyák Hajnalka (Magyar Szó) a Megtalálni a jót minden élethelyzetben című cikkéért kapta.


Polyák Hajnalka és Gruik Zsuzsa (a Pannon RTV fotója)

Gruik Zsuzsa riportjában a vetéléssel, a halva születéssel, illetve a csecsemőhalállal foglalkozott. Mint mondta, azért választotta ezt a nehéz, tabunak számító témát, mert a médiában annak ellenére is kevés szó esik róla, hogy sok családot érint. Polyák Hajnalka a csókai, két gyermeket nevelő Mészáros családot mutatta be, ahol a családfő diakónus. A szerző a hit oldaláról közelítette meg a család mindennapjait.

A zentai városháza zöld termében megtartott fogadáson Czegledi Rudolf polgármester gratulált a két vajdasági/zentai díjazottnak, valamint megköszönte Tóth Líviának, a Hét Nap főszerkesztőjének a külhoni zsűri vajdasági tagjaként végzett munkáját is. A média megjelent képviselőinek kiemelte, hogy Zenta Önkormányzata nagy gondot fordít a családok támogatására. A községben minden újszülött meghatározott pénzösszeget kap, az év első babája pedig további juttatásban részesül. Minden évben megjutalmaznak egy példamutató nagycsaládot, emellett az önkormányzat hozzájárul a többgyermekes családok óvodai költségéhez, valamint az ingázó diákok utaztatásához is. Hozzáfűzte, bíznak abban, hogy a jövőben bővíthetik ezeknek a kezdeményezéseknek és programoknak a sorát.

Tóth Lívia bemutatta a külhoni zsűri munkáját, beszélt a médiatartalmak kiválasztásának szempontrendszeréről, és hangsúlyozta az újságíróknak a családbarát témák megjelentetésének fontosságát. Emellett arra kérte a média munkatársait, adjanak esélyt maguknak, hogy a Külhoni Média a Családért díj jelöltjei közé kerüljenek.

Polyák Hajnalka, Gruik Zsuzsa, Czegledi Rudolf, Tóth Lívia, Juhász Attila (Herédi Krisztián felvétele)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..