home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Digitalizáció a versenyben maradásért
Tóth Tibor
2022.02.28.
LXXVII. évf. 8. szám
Digitalizáció a versenyben maradásért

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége digitalizációs szemináriumot szervezett a mezőgazdasági termelők részére. A zentai Royal Hotelben megtartott eseményen elsőként Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének (VASZ) elnöke szólt a megjelentekhez. Elmondta, hogy ez az előadás a nyolcadik a sorozatban, mely a tartományi mezőgazdasági titkárság támogatásával jött létre.

— A mezőgazdaságban az első nagy irányváltás az ’50-es, ’60-as években történt, amikor a termelőket megtanították a vegyszerek és a műtrágya használatára. Most újabb irányváltás tapasztalható, mivel a mezőgazdaságban elértük azt a szintet, hogy a termelőknek meg kell gondolniuk, mit és hogyan fektetnek be. A műtrágya és az energia nagyon megdrágult, így meg kell fontolni, hogy a szemeket hova helyezzük, nem lehet olyképp szétszórni a műtrágyát, ahogy korábban. Ezért kell a gépeinket mindenféle okoseszközzel felszerelni, ehhez pedig a termelőknek legalább alapszintű tudást kell szerezniük a digitalizációval kapcsolatban. A támogatások mértéke nálunk sokkal kisebb, mint az európai uniós országokban, de a gazdáknak a technikát és a technológiát mindenképp el kell sajátítaniuk, másképp lemaradnak a termelésben. Abban, hogy ekkora létszámú előadást össze tudjunk hozni, óriási szerepük van a VASZ falugazdász-hálózata keretében dolgozó munkatársaknak. A teljes működéshez, a bértől a különböző költségek fedezéséig a magyarországi Agrárminisztériumtól kapunk támogatást. Vajdaság-szerte jelenleg huszonegy falugazdászunk dolgozik, a magyarlakta vidékek 90%-át lefedjük. Legutóbb a székelykevei falugazdász állt munkába. Az általunk vezetett nyilvántartásban több mint 8600 gazdálkodó szerepel, az elmúlt évben pedig csaknem 15 000 kapcsolat jött létre a falugazdász és a termelők között. Ez azt mutatja, hogy óriási szükség van a falugazdász-hálózatra, a munkájára, hiszen a termelők igénylik ezt a szolgáltatást, melyet csak akkor tudunk ingyen és bérmentve biztosítani, ha az Agrárminisztériumtól az elkövetkező időszakban is folyamatosan érkeznek a támogatások.

Dr. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy Magyarország Kormánya elhivatott a regionális együttműködések iránt, és nagyon fontosnak tartja a Kárpát-medencei gazdasági térség megerősítését.

— A világban rendkívüli a népességnövekedés. Az élelmiszeripari és agrárvállalatok az élelmezésre fordítják azt a tudást és technológiát, amellyel a népességnövekedés megválaszolható. A fogyasztói viselkedések változnak. A Pannon-síkságon élünk, ahol vizünk és termőföldünk van, kiváló szakértelemmel rendelkezünk, mégsem lehetünk nyugodtak. Nem lehetünk nyugodtak, mert a termelés növeléséhez, az eredményességhez, a versenyképességhez nem egyre nagyobb földterületekre van szükség, hanem egyre versenyképesebb digitális megoldásokra, egyre elmélyültebb ismeretekre a biotechnológia világában. A gazdálkodást segítő digitális eszközöket egyre gyorsabban meg kell ismernünk, el kell fogadnunk és fel kell használnunk ahhoz, hogy versenyben maradhassunk. Azok a magán- és kockázatitőke-befektetések, amelyek az agrár- és a biotechnológiára irányultak, a 2000-es években még sehol sem voltak. Napjainkban ez egy több milliárd dolláros támogatottságú fejlesztési szektorrá vált. Ebből is látszik, hogy paradigmaváltás részesei vagyunk. A magyar kormány rendkívül elhivatott a Kárpát-medencei gazdasági térség megerősítésében. Vajdaságban a gazdaságfejlesztési program példaértékű, stratégiai építkezés zajlik, és értékteremtő fejlesztések valósulnak meg. Hiszünk a regionális együttműködésben, de a magyar—magyar együttműködés a legerősebb ebben a kontextusban. Az önök környezetéből is kiemelkednek majd azok a fiatalok, akik rendkívül jó tudással bírnak. A magyar szellemi képesség exporttermék. Célunk, hogy ne szívják el őket az izraeli, a holland és egyéb hatalmas vállalatok, melyek az ő szellemi képességeiknek a gyümölcseit vállalkozássá, pénzzé formálhatják. Nekünk kell létrehoznunk azt az ökoszisztémát, hálózatot, struktúrát, ahol találkozik az államigazgatás, a tudomány, a vállalati és a magánszféra, a technológia — mondta a helyettes államtitkár.

Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője kiemelte, azon túl, hogy a VASZ-t anyagilag, a termelőket szakmailag támogatja az Agrárminisztérium, hogy közösen falugazdász-hálózatot tudnak működtetni, mely mindenféle pályázásban segít a mezőgazdasági termelőknek, jó néhány olyan törvényt, rendeletet, szabályzatot fogadtak el a szerb kormánnyal, illetve ültettek át az európai uniós jogrendszerből, a magyarországi törvényhozásból Belgrádba, amely mezőgazdasági termelőink javát szolgálta.

— Egyik ilyen a kistermelői rendelet elfogadása és a szerbiai jogrendszerbe való beültetése. Óriási dolog, hogy a kistermelői rendeletet elfogadtattuk a mezőgazdasági minisztériummal, és magyarországi mintára felépítettük a rendszert. A VASZ és a VMSZ politikai ígérete tartalmazta a kistermelői rendeletet, mely a Szerbiában élő mezőgazdasági termelőknek lehetővé teszi, hogy háztáji termékeiket piacra juttassák. Ez mindenkinek jó, aki ebben az országban él. Azon dolgozunk, hogy ezt a kistermelői rendeletet a hétköznapokban minél zökkenőmentesebben tudjuk alkalmazni. Az idénymunkások alkalmazása szintén egy olyan törvény volt, amelyet be tudtunk építeni a szerbiai jogrendszerbe. Ez elsősorban a nagyobb vállalatok és farmok számára jó lehetőség, de ugyanúgy hasznos a nagyobb termelőknek is, akik munkaerőhiánnyal küzdenek, és az embereket nem állandó jelleggel, hanem csak szezonálisan szeretnék foglalkoztatni a gazdaságon belül. Ehhez teremtettük meg a jogi keretet és ehhez kaptuk meg a szakmai támogatást.

Véleménye szerint a digitalizáció nem gyors folyamat, de megállíthatatlan.

— Nem olcsó befektetésről van szó, és még egyetlen termelő sem tud teljes egészében ezen a rendszeren keresztül működni. A pályázatokból látjuk, hogy volt kereslet a GPS-re, a robotkormányra. Olyan adathalmazt és szoftvereket kell kifejleszteni, amelyek a mezőgazdasági termelőnek adatbázist adnak, és megkönnyítik a döntéseit. Fontos, hogy a termelőnek a mezőgazdasági év elején legyen egy olyan, tényeken alapuló adathalmaza, amely segítséget nyújt számára, és meghatározza a haladási irányát. Érdekeltek vagyunk abban, hogy mezőgazdasági termelőink naprakészek és minél képzettebbek legyenek. Ebben nyújt segítséget a termelőket tömörítő VASZ, a Prosperitati Alapítvány, Magyarország Kormánya és a Vajdasági Magyar Szövetség is. A VMSZ abban érdekelt, hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió tagjává váljon. Az unióhoz való csatlakozás olyan biztos, nagyobb támogatási rendszert nyújt majd az itteni gazdáknak, amely hosszú távon lehetőséget ad arra, hogy sokan megmaradjanak az ágazatban, és minél több fiatal foglalkozzon ezzel. Április 3-án is ezt a politikát szeretnénk folytatni. Érdekünk, hogy a pozícióinkat megtartsuk Belgrádban. Nagyon fontos, hogy ugyanazon a napon mindent megtegyünk annak érdekében, hogy Budapesten is meg tudjuk őrizni Orbán Viktor kormányát, hogy a két kormány a jövőben is együtt tudjon működni, és mi, délvidéki magyarok továbbra is hidat képezzünk Belgrád és Budapest között. Ez mindannyiunk érdeke.

A köszöntők után a küldöttség Surányi Lehel zentai gazdálkodóhoz látogatott el, aki hagymát, uborkát, paprikát termeszt és dolgoz fel. Kiemelte, hogy támogatás nélkül már nem igazán lehet befektetni, mivel hatalmas anyagi tőke kell hozzá.

— Már több alkalommal sikeresen pályáztunk a Prosperitati Alapítványnál, és mezőgazdasági gépeket, csomagolóberendezéseket vásároltunk. Egyes árufajtákat külföldre szállítunk, míg másokat a hazai piacon értékesítünk. Most egy elég nagy befektetésben gondolkodunk, melynek kivitelezése az elkövetkező egy-két évben várható.

Ifj. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány igazgatója arra mutatott rá, hogy a Surányi-gazdaság húsz évvel ezelőtt kicsiben kezdte a termelést, mára pedig erős szereplővé vált.

— A VMSZ által kiharcolt és a Magyarország Kormánya által támogatott gazdaságfejlesztési programunk 14 000 pályázatából csaknem 9000 kis (mezőgazdasági) termelői projektum. Ezek mind 10-20 000 eurós támogatások, melyek sok családi gazdaság jövőjét biztosítják Vajdaság területén. Magyarország fontosnak tartja a gazdaságfejlesztést, amit a helyettes államtitkár úr látogatása is mutat. Az áprilisi választásoknak az is tétje, hogy ezt tudjuk-e folytatni, a termelők további fejlődési lehetőséghez jutnak-e a jövőben. Zenta községben közel 2000 termelő élt a gazdaságfejlesztési program nyújtotta lehetőségekkel, ami mintegy 1,5 milliárd dinár támogatást jelentett nekik. Mindannyiunk számára létkérdés, hogy az eddig megvalósítottakat folytatni tudjuk a jövőben is. Erről is döntünk április 3-án.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..