home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Digital Day 2014., Belgrád
(—)
2014.05.11.
LXIX. évf. 19. szám
Digital Day 2014., Belgrád

A 4. Digital Day szakkonferenciát május 7-én tartották meg a belgrádi Ifjúsági Otthonban. A szervező az IAB Srbija volt, amely a digitális és az interaktív marketing fejlesztését támogató nemzetközi szervezet (IAB) hazai képviselője.

A digitális tartalmak használatára és cseréjére vonatkozó adatok azt bizonyítják, hogy az online kommunikáció legnagyobb része manapság a közösségi hálózatokon történik, sőt mindinkább a mobilkészülékek révén. Az idei konferenciát a mozgásban lévő fogyasztók egybekapcsolásának szentelték.

A konferenciát Vladimir Aranđelović, az IAB Srbija igazgatóbizottságának elnöke, a Direct Media reklámügynökség menedzsere nyitotta meg, és ismertette a legújabb Mind Take kutatások eredményeit. 2013-ban Szerbiában az internetpenetráció 6 százalékkal, az online hirdetésekbe való befektetés pedig 13 százalékkal nőtt. Érezhetően megnövekedett a mobilkészülékek, táblagépek és az okostelefonok révén való internetes csatlakozás is. A szerbiai fogyasztók 48 százaléka a számítógépek, 8 százaléka a mobiltelefon-készülékek, 38 százaléka pedig mind számítógépek, mind mobilkészülékek által csatlakozik a Facebookra. A Twitterezők 14 százaléka számítógépről, 7 százaléka hordozható készülékről, 10 százaléka pedig mindkettőről csatlakozik a közösségi portálra. Szerbiában a megkérdezettek mindössze 6 százaléka nyilatkozta, hogy nem használja a Facebookot, 68 százaléka pedig nem veszi igénybe a Twittert.

Ionel Naftanaila, az IAB Europa technológiai és üzleti igazgatója beszámolójában az európai digitális piacról, valamint a magánélet védelméről szólt, amire az európai törvényhozók nagy figyelmet fordítanak, és felvetette az önszabályozás lehetséges megoldásait is. Miután ismertette a legújabb IAB Adex-kutatások eredményeit, megemlítette, hogy a megkérdezettek 37 százaléka magánéletének védelme miatt nem használja a lokalizáló szolgáltatásokat. Mint mondta, érdekes adat, hogy az Egyesült Amerikai Államokban az interaktív hirdetésekbe – amelyek értékét tavaly 42,8 milliárd dollárra becsülték – először fektettek be többet, mint a broadcasting TV-hirdetésekbe.

Emil Pavloski, a Gemius vállalat képviselője szerint Közép- és Kelet-Európa térségében felgyorsult az internetpenetráció és a mobilkészülékek által történő „forgalom”. Csehországban legfejlettebb a piac, az internetpenetráció 96%-os, míg Szerbiában 58,8%-os, tehát megelőzi Horvátországot (58%), Romániát (51%) és Törökországot (42%). Szerinte az internetes csatlakozás platformjának fragmentálása nagy kihívás az online ipar számára. Ha az ügynökségek és a hirdetők fel kívánják hívni a felhasználók figyelmét, alkalmazkodniuk kell ehhez a trendhez, és megfelelő kreatív megoldásokat kell kínálniuk a különböző készülékekhez – hangsúlyozta Pavlovski.

Timotej Gala, a Httpool vállalat képviselője a programozott hirdetésekről, illetve a digitális hirdetési terület bérbevételének automatizálásáról beszélt, ami jelentősen megkönnyíti a média tervezését.

Victoria Grigoryan, a Microsoft Advertising képviselője a Skype-on futó hirdetésekről szólt. A Skype-nak megközelítőleg 340 millió aktív felhasználója van. A brendeknek jelen kell lenniük azokon a hálózatokon, amelyeken a legszemélyesebb kapcsolatok jönnek létre – hangsúlyozta Grigoryan.

A Digital Day vendégei meghallgathatták a Digital Marketing több tekintélyes szakemberének beszámolóját, többek között Calin Rotarus (BCCR cég igazgatója), Szabó Ákos (Adaptive Media ügynökség) és Rupert Slade (a közép- és kelet-európai PHD Worldwide egyik vezetője) előadásait. Slade azokról a változásokról beszélt, amelyeket „a nagy adatok” hoznak majd a hirdetőiparba.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..