home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Diáktoborzó
Lackó Linda
2013.04.10.
LXVIII. évf. 15. szám
Diáktoborzó

A közelmúltban Újvidéken, a Svetozar Marković Gimnázium nyílt napján több városból is megjelentek a nyolcadikos tanulók. Megkértük Muhi Bélát, a gimnázium fizikatanárát, hogy mutassa be az iskolát. — Ternovácz Adél harmadikos és Gyurik Attila végzős tanulót kérdeztük az iskolában eltöltött éveikről.

— Gimnáziumunk az 50. évfordulóját ünnepli, és ebből az alkalomból vártuk ide a jövendőbeli diákjainkat. Bemutattuk nekik a tantermeket, s a diákjaink előadást tartottak az érdeklődőknek. A fizikateremben például kísérleteket hajtottunk végre, többek között láthatták a Tesla-generátort, megnézhettek egy-két optikai kísérletet is. A nyílt nappal elsősorban az a célunk, hogy kedvet csináljunk a mostani nyolcadikosoknak ahhoz, hogy nálunk tanuljanak tovább. Fontos hangsúlyozni, hogy itt a magyar ajkú diákok az anyanyelvükön tanulhatnak, hogy igen jól felszereltek a tantermeink, a tanári kar pedig magasan képzett. Tanulóinknak lehetőségük van versenyeken is megmutatni a tudásukat, és ezekről a megmérettetésekről rendre jó helyezéssel térnek haza. A magyar ajkú diákjaink összesen öt nyelvet tanulnak, és erre a sokoldalú képzésre az életben nagyon nagy szükség van. A gimnázium elvégzése után pedig bármilyen pályát választhat a fiatal.
Ternovácz Adél harmadikos és Gyurik Attila végzős tanulót kérdeztük az iskolában eltöltött éveikről.

* Jól döntöttél, amikor ide iratkoztál, vagy esetleg megbántad, hogy ezt az iskolát választottad? 
Adél: — Nem, egyáltalán nem bántam meg. Szerintem helyesen döntöttem. Jól érzem itt magam.
Attila: — Nagyon jól döntöttem, hogy ezt az iskolát választottam annak idején, mert meg vagyok elégedve a tanárokkal, s mivel az iskola a városközpontban van, így a közlekedéssel sincs gondom. Az iskola fölszereltsége kiváló, valamint a tanárok és a kisegítő személyzet is nagyon kedvesek velünk.

* Melyek az előnyei és melyek a hátrányai az iskolátoknak?
Adél: — Az előnye az, hogy ha az általános iskola befejezése után nem tudod eldönteni, hol tanulj tovább, akkor beiratkozol a gimnáziumba, ezzel nyersz  négy évet, hogy utólag elhatározd: melyik főiskolát vagy egyetemet választod. Az iskola hátrányairól nem tudok semmit mondani, mert elégedett vagyok mindennel.
Attila: — Az előnyei között említeném meg azt, hogy tökéletesen megtanultam angolul, a nyelvoktatás igen magas szintű, akár a német, akár az angol, jól lehet rá építeni a továbbiakban. A mateknak az alapjaira is rájöttem ez alatt a négy év alatt. Szóval azt mondanám, hogy az angol, a német és a matek a legerősebb tantárgyak. Az iskolának szerintem sincs hátránya!

* Hova tovább?
Adél: — Egyelőre úgy tervezem, hogy Szegeden tanulok tovább, valamely nyelvi egyetemen. A német és az angol nyelvtudásomat szeretném ily módon kamatoztatni.
Attila: — Szállodai menedzsernek tanulok majd, és ezért is örülök nagyon, hogy ezt az iskolát választottam. Itt megtanultam angolul és németül is. A vendéglátóiparban és az idegenforgalomban egyaránt fontos az idegen nyelvek ismerete.

* A szüleitek befolyásolnak benneteket a pályaválasztásban?
Adél: — Igen, sok tanácsot kapok tőlük, és részben az ő tanácsukra iratkoztam három évvel ezelőtt ebbe az iskolába.
Attila: — Nem, egyáltalán nem befolyásolnak, csupán annyit mondtak, hogy azt csináljam, amit szeretek. Ez határozza meg ugyanis majd az egész életemet.

* Vajon azt a szakmát, amit szeretsz, feladnád egy olyanért, amit nem kedvelsz ugyan, de jobban megfizetik?
Adél: — Nem, mert ha azt csinálhatom, amit szeretek, akkor mindegy, hogy mennyi pénzt kapok érte.
Attila: — Egyáltalán nem. Én inkább úgy vagyok vele, hogy keressek akár kevesebbet, de élvezzem azt, amit csinálok.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..