home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Deszkára fel!
SZARKA Ákos
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
Deszkára fel!

Vagy ilyenre, vagy olyanra, de segítségre mindnyájunknak szüksége van. Ezt lehet tagadni, elfogadni, ám a tényeken egyáltalán nem változtat. Ezért vagyunk emberek: földi élettel rendelkező, halandó lények. El kell fogadnunk ezt a sorsot, és ha valaki segítőkart nyújt, bele kell kapaszkodnunk, hogy ha később nekünk lesz alkalmunk rá, mi is segíteni tudjunk a másiknak.

A Deszkára fel! egy olyan program, ami segíti a vajdasági magyar amatőr színjátszó csoportok beindulását, valamint munkáját, a (leendő) csoportvezetőknek szakmai tudást, támaszt nyújt. A nyolc alkalmat magában foglaló, hatvanórás képzés három helyen kerül megrendezésre az idei évben, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség keze alatt, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával. A szakmai koordinátor Hajvert Lódi Andrea, a programfelelős Raffai Ágnes, a projektmenedzser pedig Sutus Áron. A három helyszín: Szabadka, Újvidék és Nagybecskerek. Az foglalkozások és témájuk változatlanok, csak a helyszín, a részvevők és az időpontok cserélődnek.

A legelső órán már túl is vagyunk: január 12-én a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban megismerkedtünk végre a szervezőkkel és néhány oktatóval is. A túljelentkezés miatt a tervezett húsz részvevő helyett végül huszonhétre bővült a kör. Ennek ellenére, úgy gondolom, hogy amit terveztek az oktatók, azt sikerült is kivitelezniük.

A jeget az előadók részéről Hajvert Lódi Andrea (drámapedagógus, a VMMI szakmunkatársa) és Vörös Imelda (a szabadkai Gyerekszínház színművésze) törték meg. A továbbiakban pedig találkozni fogunk még: Besnyi Szabolccsal (élménypedagógiai tréner, a bácskossuthfalvi Szabadidő-szervezők Egyesületének elnöke), Nagypál Gáborral (színművész, a budapesti Stúdió K Színház művészeti vezetője), Mezei Zoltánnal (színművész, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatója), Raffai Ágnessel (színművész, a VMMSZ szakmunkatársa) és Sutus Áronnal (a VMMSZ ügyvezetője).

Az első nap végeztével bizton merem állítani, hogy senki sem bánta meg, hogy eljött ide, hiszen egy feledhetetlen és páratlan élményben volt részünk. Éreztük azt, hogy nem vagyunk egyedül, hogy van sok más ember, aki lehet, hogy egyáltalán nem is hasonlít ránk, mégis van legalább egy közös pont az életünkben: a színház.

A világon minden más, mégis ugyanaz. Valójában csak a „csomagolásunk” különbözik, belül mind emberek vagyunk, akik keresgélnek, akarnak valamit az élettől. Ez egyben varázslatos és a természet legnormálisabb dolga is. Egyek vagyunk. Összetartozunk, ha tetszik, ha nem, ezt leginkább akkor vesszük észre, amikor csoportban dolgozunk, segítjük egymást egy-egy közös célért. Számomra valahol itt kezdődik a „lét”.


 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..