home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Depresszió és öngyilkossági hajlam
(Forrás: szorongas.hu)
2014.09.10.
LXIX. évf. 37. szám
Depresszió és öngyilkossági hajlam

Szeptember 10-e az öngyilkosság elleni küzdelem világnapja. Ekkor a szakemberek igyekeznek felhívni a figyelmet a depresszióra, mely az esetek többségében öngyilkossággal vagy legalábbis az erre való kísérlettel végződik. Lássuk, hogyan ismerhetjük fel a kóros lelki állapotot!

Mi a depresszió?

A kifejezést a köznyelvben nemcsak az igazi melankóliára használják, hanem az egyszerű lehangoltságra is. Az orvosi értelemben vett depresszió azonban egy nagyon súlyos állapot, mely kezelést igényel.

A depressziós ember intenzív szomorúságot él át, ürességet érez, nem tud örülni az élet apró örömeinek sem. Gyakran szorong vagy ingerült. Rendszeresen vannak sírógörcsei. Nagyon nehezére esik elkezdeni bármilyen tevékenységet, és ez a munkavégzést is lehetetlenné teheti. Egyre több időt tölt fekvéssel, a mozgás nagy erőfeszítést kíván tőle. Beszéde halk, vontatott. A pozitív dolgokat hajlamos bagatellizálni, a kellemetleneket pedig felnagyítani. Kizárólag negatív gondolatok jutnak eszébe, önmagáról is rossz véleménnyel van, és mindenért magát okolja. A koncentrálóképessége drasztikusan csökken. Úgy gondolja, ez az állapot végleges és megváltoztathatatlan, vagy csak romlani fog. Ez a reménytelenség eredményezi az öngyilkosság gondolatát. Ha nem kap segítséget, egyre mélyebbre süllyed, egy idő után még a legközelebbi hozzátartozóival sem hajlandó kommunikálni.

A betegség fajtái

A depresszió megállapításához az alábbi hét tünetből legalább háromnak jelen kell lennie. Ilyen a szomorú hangulat, étvágytalanság vagy fokozott étvágy, álmatlanság vagy túlzott aluszékonyság, fáradékonyság vagy erőtlenség, csökkent önértékelés, csökkent koncentráló- és döntési képességek, reményvesztettség.

Ha azonban a depresszió mélyül, már nagy a gond. Ez akkor állapítható meg, ha az alábbi tünetek közül legalább öt két hétig fennáll: indokolatlanul szomorú hangulat, az érdeklődés/örömkészség elvesztése, jelentős fogyás vagy hízás, álmatlanság vagy túlzott aluszékonyság, mozgásos nyugtalanság vagy gátoltság, fáradtság, erőtlenség, értéktelenség érzése, önvád, bűntudat, csökkent gondolkodási, döntési és koncentrálóképesség, öngyilkossági gondolatok, terv, kísérlet.

A depressziós zavar az egyik leggyakoribb lelki betegség. Sajnos ki is újulhat, és gyakran egyre súlyosabbá válik. Ráadásul a depressziósoknak csupán a fele kér segítséget, a többség megpróbálja maga kezelni ezt az állapotot. Mivel az alkohol és a cigaretta rövid távon jól oldja a szorongást, illetve a depressziót, sok ember — főleg a férfiak — ily módon igyekszenek enyhíteni a gondjukon. Ez a „gyógyszer” azonban — a pusztító mellékhatásai miatt — sajnos sokkal többet árt, mint használ, ráadásul függőséget okoz, azaz egyre többet kell fogyasztani belőle a kívánt hatás eléréséhez.

A depresszió okai

A betegség akkor alakul ki, ha az ember olyan stresszhelyzetbe kerül, amelynek megoldására nem képes, vagy úgy véli, hogy nem képes rá. Eleinte próbál megküzdeni a feladattal, de amikor elfogy az ereje, a szorongás egyre erősödik benne. Amikor már biztosnak látszik, hogy az illető nem képes megoldani a szituációt, feladja a harcot, és kialakul a depresszió.

A veszteségélmény, a gyász is gyakran vezethet ilyen lelki állapothoz. Bizonyos helyzeteken, tényeken nem tudunk változtatni, javítani. Ilyenkor a harc vagy a védekezés már nem jöhet számításba, és ez depresszióhoz vezet.

Genetikailag is hajlamosak lehetünk rá, de ha megfelelő környezetben élünk, nem alakul ki. Az a gyermek, aki olyan családi környezetben nőtt fel, amelyben nem tudott hatni a dolgok alakulására (a szülő pl. depressziós, alkoholista, pszichotikus beteg vagy bántalmazó), nagy valószínűséggel válik depressziós felnőtté.

Depresszió és öngyilkossági gondolatok

A depresszió legveszélyesebb következménye az öngyilkosság. Az ember ilyenkor teljesen kilátástalannak ítéli meg a jövőjét, és ez könnyen vezethet egy végzetes cselekedethez. Az öngyilkosság gyakori a túlságosan perfekcionista emberek körében is, akik nem tudják elérni a maguk számára kitűzött célt. Mivel a súlyos, kezeletlen depressziósoknak nagyjából az egyhatoda öli meg magát, és az öngyilkosságot elkövetők majdnem háromnegyede depressziós, nagyon fontos, hogy idejében szakemberhez forduljanak.

Az öngyilkosságot fontolgató emberek általában adnak előzetes jeleket a szándékukról. Nem akarnak ők tényleg meghalni, ez inkább egy kérés a részükről, hogy valaki szabadítsa ki őket a szenvedés börtönéből. Ha valamelyik ismerősünk vagy családtagunk öngyilkosságról beszél, vegyük őt komolyan, hallgassuk végig, és irányítsuk szakemberhez.

A bipoláris zavar (mániás depresszió)

Bipoláris zavar esetén mániás és depressziós szakaszok váltogatják egymást. A mániás fázis a depressziós ellentéte: az ilyen ember indokolatlanul és végletesen jókedvű, sőt harsány, magával tökéletesen meg van elégedve, a gondokat fel sem ismeri. Aktív, fűti a tettvágy, sőt hiperaktív. Az alvásigénye rendkívül kicsi. Ilyenkor hajlamos szórni a pénzt, és meggondolatlan szexuális kalandokba vág bele. Ilyen állapotban nehezére esik logikusan gondolkodni, sőt teljesen irreális következtetésekre is juthat. A belátástudat szinte mindig hiányzik.

A bipoláris zavarban szenvedők körében az öngyilkosság különösen gyakori, majdnem a harmaduk megpróbált már véget vetni az életének.

Tünetei

Mániáról akkor beszélhetünk, ha a hangulat legalább egy hétig abnormálisan emelkedett, és az alábbi tünetekből legalább három fennáll: fokozott önértékelés, csökkent alvásigény, fokozott beszédkésztetés, gondolatrohanás, szórt figyelem, szokatlanul felfokozott aktivitás, nyugtalanság, minősíthetetlen, meggondolatlan cselekedetek (anyagi és szexuális téren egyaránt).

Ez az állapot munkaképtelenséget okoz, és a beteg nagy valószínűséggel kórházba kerül.  

Okai

A bipoláris zavar genetikai eredetű betegség, de a negatív családi események valószínűsítik a kialakulását. A drogfogyasztás is kockázati tényező (például az amfetaminszármazékok használata). A mánia önmagában nem, mindig a depresszióval váltakozva fordul elő.

A depressziós zavarok terápiája

A depresszió esetében is gyógyszeres és pszichoterápiás módszerek állnak rendelkezésre. Az antidepresszáns az elsődleges orvosság. A mániás tünetekre a legismertebb gyógyszer a lítium. Használatosak továbbá szorongásoldók is. Ezek kiválasztása a pszichiáter feladata.

A pszichoterápiás módszerek depressziós tünetek esetén nélkülözhetetlenek. A kognitív terápia segít a negatív, automatikus gondolatok megszüntetésében, és az egyirányú pesszimista beállítódás normalizálásában. A szorongás megszüntetése nagyon fontos, erre több módszer is van, például autogén tréning, hipnoterápia. Néha családterápiára is szükség lehet.

Mi annyit tehetünk, hogy felfigyelünk a környezetünkben élő depressziós emberre. Mindenekelőtt hallgassuk meg, ha beszél a gondjáról, próbáljunk meg neki tanácsot adni, de a legfontosabb, hogy megértessük vele: szakemberhez kell fordulnia!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..