home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Délvidéki hagyományőrzők egy éve
Dr. Csermák Zoltán
2024.02.26.
LXXIX. évf. 8. szám
Délvidéki hagyományőrzők egy éve

A Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság 2023-ra is mint eredményes évre tekinthet vissza. A legfontosabb eseményeket Kovács Nádi Karolina hálózati referens foglalta össze.

— 2023-ban főként a képzésekre és a mentorprogramokra koncentráltunk, nagy hangsúlyt helyezve a már aktív és a jövőbeli pedagógusok készségeinek fejlesztésére. A képzéseknél nagyon fontos a folytonosság, a résztvevők ugyanis számíthatnak rá, hogy a program után is kapcsolatot tartunk velük. Az Útravaló című pedagóguskurzusnak az akkreditálása óta töretlen a sikere. Fő célunk ezzel a képzéssorozattal, hogy gyakorlati tudást, tapasztalatot adjunk át a pedagógusoknak. Ezáltal a népi kultúra elemeit könnyebben használhatják a mindennapi munkájukban, foglalkozásaikon. A képzést a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet akkreditáltatta, és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg. A tavalyi évben is több száz gyermekhez jutottak el az interaktív és komplex foglalkozásaink a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központtal közös szervezésben, vajdasági néptáncoktatók, népzenészek, kézművesek látogattak el tematikus foglalkozásokat tartani az oktatási intézményekbe. Elméleti képzéssorozatot indítottunk a vonószenekarok vezetőinek. A tánckíséret, illetve a népzenei dialektusok stílusjegyeiből felkészült zenekarok e tudás birtokában hatékonyabban működhetnek. Több éve tart a népdalkörvezetők képzése. 2023-ban vizsgát szerveztünk az eddigi résztvevőknek, és elindult a Nyugat-Bácskában működő népdalkörök erősítése is.


Bútorfestő tanfolyam — Ament Éva

Kovács Nádi Karolina kiemelte, eddig minden kézművestanfolyamukat siker koronázta.

— Ennek nyomán egy új képzést indítottunk, a bútorfestést. Megemlítem emellett a kosárfonást is, melynek egyik eredménye a Vajdasági Magyar Értéktár bővülése a kosárfonás temerini hagyományával. Augusztusban megszerveztük a II. Népi Kézművestábort. Orcsik Csaba fazekas, népi iparművész az adai műhelyében megkezdte a fazekasaink mentorálását. A viseletkészítőink igen jelentős munkát végeztek, Hertelendyfalvára látogatott el a csoport, ahol régi viseletdarabokat vizsgált meg és dokumentált. A hálózat szerepéről elmondanám, hogy a szervezet hozzásegít bennünket a fontos információk eléréséhez a szakmai támogatások és az oktatók alkalmazása terén. Így például a pályázati kiírásokat is könnyebb értelmezni. A hálózati partnerek által meghirdetett programokban való részvétel igen hasznos számunkra: alkotóink, előadóink, szakembereink tapasztalataikkal és tudásukkal hozzájárulhatnak számos Kárpát-medencei tanácskozás, koncert, előadás és kiállítás sikeréhez. A közös munkára jó és követendő példa a kárpátaljai és a vajdasági viseletkészítők közös képzése, ahol ugyanazok az oktatók. Ezzel kapcsolatban megemlíthetem a kiscsőszi, nyári Almárium Tábort, ahonnan minden évben számos jó ötlettel, gyakorlati tudással felvértezve érkeznek haza a vajdasági résztvevők.


Fazekasok Orcsik Csabával

A hálózati referens a sajtókapcsolatok erősítését is kiemelte, hiszen minden kiküldött hír vagy felhívás megjelenik a sajtóban, emellett az eseményekről, képzésekről, kiállításokról is mindig tudósít a média. A Pannon RTV-vel egy eredményes közös programra tekinthetnek vissza: 2022-ben kezdődtek és 2023-ban zárultak Az üveghegyen túl című műsor felvételei, melynek epizódjait mindmáig sugározza a televízió. 


Útravaló — kurzus pedagógusoknak


Viseletkészítők Hertelendyfalván

Kosárfonók Temerinben

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..