home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Délvidéki alkotók bemutatkozása Szegeden
K. F.
2014.04.30.
LXIX. évf. 18. szám

Könyvbemutatók, filmvetítés, fotókiállítás, költészetnapi ünnepség és húsvéti játszóház is szerepelt a délvidéki kulturális közhasznú egyesület idei gazdag programjában. A Millenniumi Kávéház, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének szegedi tagozata többéves, sikeres együttműködésének eredményeként olyan színvonalas művelődési rendezvényeket tartanak a Tisza-parti városban, amelyek immáron nemcsak a Vajdaságból elszármazottak érdeklődésére tartanak számot, hanem a helyi közönség is mind nagyobb számban jelenik meg a Dugonics téri művelődési otthonban.

Az idei tevékenységek közül mindenképpen ki kell emelni a Hét Nap Kalendáriumának és Rencsényi Hajnal Elvira Arcok a tömegsírból című kötetének bemutatóját, amelyet jelentős érdeklődés követett mind a közönség, mind a média részéről. A Kalendáriumot immár hetedik alkalommal mutatták be a szegedi közönségnek, és egyre nagyobb rá az érdeklődés. A néhány héttel később megtartott rendezvény is kapcsolódik a szabadkai Hét Naphoz: Tóth Líviának, a lap főszerkesztő-helyettesének Varázspálca nélkül című riportkötetét és a jelen lévő szerzőt ismerhették meg az érdeklődők.

A délvidéki 1944/45. évi tragikus eseményekről készített megrázó filmalkotást Forró Lajos történész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Főiskola Pedagógusképző Karának tanára. A magyarkanizsai származású történész Adorján története című alkotásában megszólalnak a délvidéki faluban ártatlanul kivégzett magyar emberek hozzátartozói, akik szemtanúi voltak a partizánok kegyetlenkedéseinek, majd félárvaként, apátlanul elszenvedői az esztelen, gyűlölködő vérengzésnek. A hetven évvel ezelőtti vajdasági népirtásról, annak máig érezhető hatásáról dr. Zakar Péter, a Szegedi Hittudományi Főiskola dékánja, a Délvidék Kutató Központ alapítója, kutatócsoportjának vezetője beszélt, és méltatta Forró Lajos felbecsülhetetlen értékű, dokumentumokban gazdag filmjét.

A Millenniumi Kávéházban Isteni ihlet címmel rendeztek fotókiállítást, amelyen Zentai Tóth Béla alkotásait láthatta a közönség. A zentai származású, Szegeden élő alkotó több alkalommal is bemutatkozott már a Tisza-parti közönság előtt, s ezúttal elsősorban az ismert szegedi és vajdasági művészek portréit, fellépésük egy-egy pillanatát örökítette meg, páratlan szuggesztivitással és érzékenységgel. A népszerű rendezvény színvonalát Fabulya Andrea szegedi gimnáziumi tanárnő, ismert versmondó költészetnapi összeállítása emelte, amelyen több délvidéki magyar poéta versét is elszavalta a jelenlévők előtt.

Külön érdekes és rokonszenves színfoltja volt a Millenniumi Kávéház rendezvényeinek az a Húsvéti játszóház elnevezésű délután, amelyen a délvidéki és a szegedi gyermekek számára érdekes, értékes programról, elfoglaltságról gondoskodtak a szervezők, s mindehhez meghívták Kónya Sándort, az ismert vajdasági versénekest is. A meglepetésvendég megzenésített, gyermekeknek szánt költeményeket adott elő.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..