home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Délvidéki Magyar Golgota
(—)
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Délvidéki Magyar Golgota

A budapesti Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944/45 Alapítvány kiadásában megjelent három legújabb kötetet mutatták be február 4-én Magyarország szabadkai főkonzulátusán.

Mojzes Antal Tömegsírból emléktemető, Rencsényi Hajnal Elvira Ártatlanok igazsága és dr. Bogner István Memento 70 — Szabadka gyásznapjai 1944—2014 című könyvét elsőként dr. Babity János főkonzul méltatta. Elmondta: a szerb-magyar kapcsolatok jó úton haladnak, és a magyar-szerb történelmi megbékélés a jövő felé mutat.

— A szerb állam kormánya eltörölte a kollektív bűnösséget kimondó jogszabályt, miután Tomislav Nikolić szerb és Áder János magyar köztársasági elnök közösen hajtott főt Csúrogon, az 1944—45-ben ártatlanul kivégzettek tiszteletére felállított emlékműnél. A bemutatott kiadványok az évtizedek óta tartó kutatómunka szerves részei, és igen nagy jelentőséggel bírnak az igazság feltárását illetően — hallottuk a főkonzultól.

Cseresnyés Kiss Magdolna, a délvidéki magyar golgotáról szóló kiadványokat megjelentető alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a most bemutatott, illetve a többi, már korábban megjelent kiadványból vándorkiállítás is készült, mely 2014. március 1-jén indult útjára a budapesti Országházból, és azóta huszonnyolc helyszínen mutatták be.

A szerzők mind egyetértettek abban, hogy a témát nem lehet lezárni, nagyon sok még a teendő. A hosszú évtizedekig tartó hallgatás után egyébként egyre több kötet jelenik meg az 1944—45. évi délvidéki vérengzésekről, s ezek a kiadványok igyekeznek rávilágítani az események körülményeire. 


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..