home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Deli Andor az MNT székházában járt
(sZs)
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Deli Andor az MNT székházában járt

Február 4-én Szabadkára látogatott Deli Andor európai parlamenti képviselő, aki a Magyar Nemzeti Tanács vezetőségével találkozott. A megbeszélésen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke, illetve Kosányi Tamás oktatással megbízott szakreferens.



A megbeszélés egyik fő témája az oktatásügy fejlesztése volt, illetve szót ejtettek a Magyar Nemzeti Tanács brüsszeli kapcsolatainak kialakításáról is. Hajnal Jenő kiemelte, ez a találkozás egy olyan folyamat kezdete, amely a reményei szerint segíteni fog az itt élő magyarság boldogulásában. Szerinte ez a találkozó azért is volt fontos, mert a fiatalokról való törődésről és az odafigyelésről szólt, mindez pedig egy Európai Unió felé tartó Szerbiában kiemelten fontos, hiszen csak így tudjuk megújítani a munkánkat, s új lehetőségeket találni. Az itt élő magyarság ezáltal olyan eredményeket, sikereket, előrelépést tudna elérni, amilyet ebben a szegénységben, a világban, melyben élünk, másként nehezen lehetne elképzelni.

Deli Andor elmondta, fontos volt lerakni a jövőbeli együttműködés alapját, lehetővé tenni az információáramlást, és az Európai Parlamentben megmutatni a sokszínűségünket. Fontos továbbá a jövővel is foglalkozni, illetve azzal, hogy a fiatalokkal hogyan lehet minél jobban megismertetni az Európai Uniót, az intézményeit, ezzel pedig lépéselőnyhöz juttatni őket.

A két vezető közös megegyezés alapján arra jutott, hogy a közeljövőben meghirdetnek egy esszéíró pályázatot, melyre az MNT ösztöndíjasai jelentkezhetnének. Az EU-val kapcsolatos elképzeléseikről, elvárásaikról, magáról az EU-ról, illetve arról kell majd írniuk, hogy uniós viszonylatban miként látják a vajdasági magyar közösség helyzetét. Az értékelés után a legjobb szerzők jutalomutazásban fognak részesülni: meglátogathatják az Európai Parlament székhelyét.  

Deli Andor a megbeszélés másik fontos pontjára is kitért, mely egy bemutatkozó meghallgatás megszervezését szorgalmazza a nemzeti tanácsok számára. A vezetők beszámolhatnának a tapasztalataikról, s bemutathatnák a többi országnak a szerb kisebbségi önkormányzati modellt.

Kosányi Tamás megerősítette, hogy máris megkezdik előkészíteni az esszéíró pályázatot, hamarosan ki is írják, hiszen ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy Vajdaság legkiválóbb hallgatói eljuthassanak az Európai Unió bölcsőjébe.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..