home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
December 30-a
Martinek Imre
2022.12.30.
LXXVII. évf. 52. szám
December 30-a

A Szent Család ünnepe

A Szent Családot a karácsony utáni vasárnapon ünnepli a katolikus egyház, amikor a Szűz Mária, Szent József és Jézus Krisztus alkotta családot állítja példaként a mai családok elé. A jeles napot XIII. Leó pápa (1878—1903) szorgalmazta azzal a céllal, hogy a századvégi nyugati világban egyre inkább kikezdett családeszménynek imádságos alapokat adjon. Ezen az ünnepen a szentmise keretében a lelkiatya a családokért imádkozik, és megáldja a gyermekeket a templomban felállított betlehemi jelképek előtt.

Máriaremete — 2022. augusztus 4.

Mivel ebben az esztendőben (2022-ben) karácsony és újév között nincs több vasárnap, a(z) (mozgó)ünnep most december 30-ára esik.

(Külső hivatkozások: jelesnapok.oszk, oli.katolikus és felvidek.ma )

Jegyzetünk további fotói Budapesten, a Fiumei úti sírkert Urunk mennybemenetele kápolnájában és Balatonfüzfőn készültek.

2022. február 15.

2022. július 29.

Ezen a napon adta vissza lelkét a Teremtőnek 1944-ben Budapesten Richter Gedeon magyar gyógyszerész, a modern magyarországi gyógyszeripar megteremtője.

Budapest, Kőbánya — 2022. december 24.

Az alábbi sorokat egy emléktábláról kölcsönöztük, melyet a Richter Gedeon Nyrt. állított 2022-ben, az alapító születésének 150. évfordulójára.

„Richter Gedeon 1872—1944

A Richter Gedeon Gyógyszergyár alapítója és névadója. A hazai gyógyszeripar megteremtője. Modern és humánus szemlélete segítségével már a XX. század elején egy sikeresen működő, hazai és nemzetközi szinten is elismert vállalatot hozott létre kőbányai központtal, amely napjainkban is jelentős szerepet tölt be a kutatás-fejlesztésben, az emberek egészségének szolgálatában. 1901. december 10-én Richter Gedeon gyógyszerész megvásárolta a budapesti Sas patikát, amivel kezdetét vette a Richter és a magyar gyógyszergyártás története.”

Budapest, Kőbánya — 2022. december 24.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..