home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
December 29-e
Martinek Imre
2023.12.29.
LXXVIII. évf. 52. szám
December 29-e

Ezen a napon hunyt el 1938-ban Győrött Bedy Vince győri nagyprépost, jeles egyháztörténész.


Győr /Káptalandomb/ — 2023. július 20.

1866. március 31-én született a győri székeskáptalan birtokán, Gyirmóton. Pappá szentelése után (1889-ben) Győr-Szigetbe került káplánnak. 1895-től a Győri Hittudományi Intézetben, 1898-tól pedig a püspöki tanítóképzőben tanított egyháztörténetet és kánonjogot. Kanonok 1905-ben lett, a XI. Pius pápától érkező nagypréposti kinevezését pedig 1933-ban vehette át. Egyházi hivatalai mellett rendkívüli aktivitással vett részt a város kulturális életében. Tagja volt Győr város törvényhatósági bizottságának is, és több mint három évtizeden át tekintélyével és bölcsességével segítette a városatyák munkáját.

(Külső hivatkozás: magyarkurir.hu)

Bedy Vince több évtizedes kutatásainak eredményeit értékes egyháztörténeti kiadványok őrzik. 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..