home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
December 28-a
Martinek Imre
2022.12.28.
LXXVII. évf. 52. szám
December 28-a

„Hazafias kötelességemnek tartottam e távúszás által a Balatont ösmertebbé tenni.”

Ezen a napon hunyt el 1923-ban Budapesten (székelyhídi) Szekrényessy Kálmán (született Pesten, 1846. július 12-én), az első magyar úszó, első magyar sportlapalapító, szerkesztő, író, repülőgép-konstruktőr, több sportág hazai meghonosítója, az MTK és számos sportklub alapítója, dísztagja és elnöke, a Balaton és a Boden-tó első átúszója, az Irodalmi Társulat titkára, dzsidáskapitány, a kerékpár és az erőgép szavunk megalkotója.

Budapest, Ferenciek tere — 2022. december 26.; Györffi Réka Sarolta fotója

A hosszútávúszás magyarországi úttörője elsőként 1880. augusztus 29-én úszta át a Balatont Siófok és Balatonfüred között. Ezzel a tettével nemcsak magyarországi, de nemzetközi elismerést is kivívott, e dátum pedig idővel a magyar úszósport születésnapjává lett. (Külső hivatkozás: Wikipédia)  

Az emlékezetét őriző helyszínek közül múltvallató jegyzetünkhöz Siófokról és Balatonfüredről válogattunk plusz fénybe írt lenyomatot.

2018. augusztus 10.

2022. július 26.

Szekrényessy Kálmánt 1923. december 31-én a Rákoskeresztúri Új köztemetőben kísérték ki utolsó földi útjára. A Fiumei úti nemzeti sírkertben történő ünnepélyes újratemetését nyolcvanöt esztendővel később, 2008. november 28-ai keltezéssel jegyezték fel a krónikák. 

Budapest, Fiumei úti sírkert — 2022. február 15.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..