December 27-én újabb árverés
Tóth Tibor
2016.12.17.
LXXI. évf. 50. szám
December 27-én újabb árverés

A Magyarkanizsa község területén lévő állami földek bérbeadásának második körével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai Községi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja pénteken délelőtt.

Az árverés második körében azokat a parcellákat, illetve licitegységeket bocsátják átverésre, melyek az első, szeptember 14-én megtartott körben nem találtak bérbevevőre. Az első körben tapasztalt gyér érdeklődés miatt most 429 licitegységet kínálnak 2282 hektár összterületen. A parcellákat térképen meg lehet tekinteni minden munkanapon 8 és 13 óra között a városháza 19-es és 22-es irodájában, de igény szerint a földterületek a terepen is megtekinthetők. A haszonbérbe adandó mezőgazdasági területek Horgos, Kispiac és Martonos kataszteri községben december 20-án játhatók be, ugyanez Magyarkanizsa, Velebit, Adorján kataszteri községben december 21-én, Oromhegyes és Orom kataszteri községben pedig december 22-én történik meg. A terület bejárási szándékot egy nappal korábban be kell jelenteni Bohata Józsefnél, akinek elérhetősége a hirdetményben szerepel.

– Amíg az első körben csak azok vehettek részt az árverésen, akik abban a kataszteri községben éltek, ahol a parcella található, addig a mostani, második körben a más kataszteri községben élők, és a községen kívül élők is licitálhatnak. A hirdetményre jelentkezhet a mezőgazdasági gazdaságok jegyzékébe felvett minden jogi és természetes személy, ha jogállás szerint legalább három éve aktívak és befizették a hirdetmény első szakaszában meghatározott letéti összeget. Az árverésen való jogosultságot a személyi igazolvány fénymásolatával kell igazolni, egy igazolás kell arról is, hogy legalább három éve aktív státussal rendelkezik a mezőgazdasági gazdaság, valamint a kitöltött formanyomtatványt is be kell adni, a letét befizetéséről szóló bizonylattal együtt. A formanyomtatvány a község honlapjáról tölthető le, de személyesen is át lehet venni a városháza 2-es irodájában. A befizetett licitegység vissza lesz származtatva azoknak az érdeklődőknek, akiknek nem sikerül földet bérelniük, ugyanakkor a legelőnyösebb ajánlatot tevőknek beszámolják a haszonbérleti díjába. A jelentkezés határideje december 26-a, 12 óra, az árverésre pedig december 27-én, 10 órakor kerül sor a városháza nagytermében – mondta Huzsvár.

A mezőgazdasággal megbízott tanácstag beszámolt még a községi mezőgazdasági és vidéfejlesztési pénzalap lezárult pályázatainak eredményeiről. A nyolc támogatási vonalra összesen 163 jelentkezés, az 5 millió dinár keretösszegre 4,5 millió dinár igénylés érkezett, ebből 4,2 milliót hagytak jóvá az illetékesek. A tehenek mesterséges megtermékenyítésére 38 felhasználónak nyílt lehetősége támogatást szerezni, összesen 400 ezer dinár értékben. Kamattámogatásra ugyancsak 38 érdeklődő szerzett jogot összesen 1,3 millió dinár értékben, eszközbeszerzésre hatan pályáztak sikeresen, közel 1,2 millió dinár értékben. Negyvenhárman pályáztak sikerrel biztosítási költségekre összesen 310 ezer dinár értékben. A biotermesztés serkentésére három termelő összesen 357 ezer dinár értékben kap támogatást. Állati tetemek elszállításának költségeire 26 gazda pályázott 581 ezer dinár értékben, míg a mézanalízisek támogatására ketten kapnak 20 ezer dinárt. A tanulmányutak iránt egyetlen érdeklődő mutatkozott, számára 70 ezer dinárt hagytak jóvá. A szerződések aláírása folyamatban van, a kifizetések a napokban indulnak. Az előrejelzések szerint az elkövetkező 1-1,5 hónapban mindenki megkapja a feltüntetett összeget.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..