home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
December 27-e
Martinek Imre
2022.12.27.
LXXVII. évf. 51. szám
December 27-e

Szent János apostol és evangélista ünnepnapja

Szent János apostol (kb. 6 — kb. 100). A korai egyházatyák szerint ő volt a legfiatalabb tanítvány, aki túlélte a többi apostolt, és az egyetlen közülük, aki természetes halált halt. A keresztény hagyomány őt azonosította a János-evangélium, a három János-levél és a Jelenések könyve szerzőjeként. Attribútuma a sas. Vonatkozó fotóink Budapesten (a budai várban és Kőbányán), valamint Mórahalmon készültek.

Budapest, Kőbánya — 2022. augusztus 6.

Budapest, budai vár — 2022. augusztus 10.

Mórahalom — 2019. augusztus 17.

Ezen a napon hunyt el 1795-ben Ecuador fővárosában, Quitóban Eugenio Espejo (teljes nevén: Francisco Javier Eugenio de Santa Cruz y Espejo) mesztic származású (született 1747. február 21-én, Luis Chuzig, egy kecsua indián és María Catalina Aldás, egy felszabadult rabszolga mulatto gyermekeként, Quitóban) haladó szellemű függetlenségi politikus, természettudós, orvos.

Budapest, Városmajor — 2022. augusztus 11.

Espejo a gyarmati Ecuador egyik legfontosabb alakja („El Indio” vagy „El Sabio”), aki részt vett anno a függetlenségi elképzelések népszerűsítésében az országában. Hiteles vezetőnek tartották, aki az idő spanyol gyarmatosításának elnyomó eszményeivel küzdött, ezért folyamatosan üldözték. Életének utolsó éveiben az összeesküvés miatt börtönbe került.

A budapesti XII. kerületben, azaz a városmajori parkban (a Temes utca közelében) jelenünkben fellelhető Espejo-szobor (Szilágyi Bernadett szobrászművész alkotása) 2001-ben pótoltatott. Az 1974-ben állított eredeti (Quito város ajándéka / Negrete Mireros equadori szobrászművész alkotása) helyére, mely (a világhálón olvasható feljegyzések szerint) 1997-ben eltűnt.

(Külső hivatkozások: kozterkep.hu, forrás: hu.thpanorama.com)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..