home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
December 12-e
Martinek Imre
2023.12.12.
LXXVIII. évf. 49. szám
December 12-e

Ezen a napon hunyt el 1586-ban a mai Fehéroroszország északnyugati részének Hrodna/Grodna nevű nagyvárosában (mely egykoron a Lengyel—Litván Nemzetközösség részét alkotá) Báthory István. Magyar főnemes, magyar költő, erdélyi fejedelem 1571-től, valamint választott lengyel király és litván nagyfejedelem 1575-től hitvese, Anna lengyel királynő mellett saját haláláig.


Budapest, Zugló — 2023. április 14.

1533. szeptember 27-én született az Erdélyi Fejedelemség Szilágysomlyó városában. Egy évtizedes uralkodását a lengyel történelem egyik legsikeresebb időszakának tartják, különösen hadtörténeti szempontból. Távolabbi politikai tervét — Lengyelország, Magyarország és Erdély államszövetségét, mely egyaránt szolgálta volna a Habsburgok és a török visszaszorítását — sajnos nem tudta megvalósítani. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A lengyelek egyik legnagyobb királyukat tisztelik benne, annak ellenére, hogy élete végéig megmaradt magyarnak, és velük is csak latinul érintkezett.

A budapest-zuglói egész alakos Báthory-szobrot (képünkön) 1958-ban avatták fel.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..