home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
December 10-e az emberi jogok világnapja - Közlemény
2022.12.10.
LXXVII. évf. 49. szám
December 10-e az emberi jogok világnapja - Közlemény

A mai napon ünnepeljük az emberi jogok világnapját, amikor több mint 70 évvel ezelőtt aláírták az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, mellyel az emberiség történetében először elismerésre került minden ember „élethez, szabadsághoz és biztonsághoz való joga megkülönböztetés nélkül.” Ezek a jogok születéssel szerzett elidegeníthetetlen és oszthatatlan, minden embert megillető jogok, állampolgárságra, lakóhelyre, nemre, nemzeti vagy etnikai hovatartozásra, származásra, bőrszínre, vallásra, nyelvre, vagy bármilyen más tulajdonságra való tekintet nélkül.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének célja, hogy segítse a tagállamokat abban, hogy minden körülmények között biztosítani tudják az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását, aminek köszönhetően az emberek méltósággal és egyenlőséggel élhetnek, megkülönböztetés nélkül.

Az egyén vagy a közösség mindennapi életében felmerülő problémáinak megoldása az emberi jogok védelmét jelenti.

Hivatalunk ebben az évben kiemelten foglalkozott az emberi jogok védelmének kérdésével, többek között a gyermeki, valamint idős polgártársaink jogainak védelmével.

Álláspontunk szerint az emberi jogok védelme a gyermekek jogainak védelmével kezdődik.  Rendkívül fontos kiemelni a gyermekek jogainak védelmét a szerencsejátékok terén, ugyanis meg kell őket védenünk a fogadóirodák káros befolyásától. Egy felelős társadalom valamennyi szereplőjének meg kell tennie mindent a gyermekjogok ezen a területen való átfogó védelme érdekében. Idén egy érintett általános iskolával közösen eljárást indítottunk az iskola közvetlen közelében lévő fogadóiroda működését engedélyező igazolás megsemmisítése ügyében, amely igazolás tartalmazza a törvény által meghatározott távolságot egy fogadóiroda és a legközelebbi iskola között. Ennek az eljárásnak az iskola mellett található fogadóiroda bezárását kell eredményeznie. Kezdeményezésünkre a vitatott igazolást a hatóság megsemmisítette, és várjuk a másodfokú hatóság döntését a fogadóiroda fellebbezése alapján.

Jelentős támogatást nyújtottunk az idősek jogainak biztosítása érdekében a fogyasztói jogok védelme terén. Tömegjelenség, hogy egyes üzlethelyiségen kívül árusító kereskedők tudatosan célozzák meg a rendszeres jövedelemmel rendelkező nyugdíjasokat, és kihasználják azt a tényt, hogy ez a korosztály többnyire nem kellőképpen jártas a szerződéstől való elállás tekintetében, így nagyon magas áron értékesítenek nekik különféle termékeket.

A jogaikról való tájékoztatás mellett jogi támogatást is nyújtottunk az érintetteknek a jogaik gyakorlásához, vagyis a szerződéstől való elálláshoz és a kifizetett vételár visszatérítéséhez. Az idősek emberi jogainak erősítése a legjobb módja annak, hogy a társadalom egyenrangú tagjaként méltó és biztonságos életet élhessenek, mert bizonyos jogok időskorban jobban veszélyeztetettek, mint más életkorokban.

Az emberi jogok tiszteletben tartása a jobb társadalmi fejlődéshez vezet, ahol a tisztelet, a méltóság, a szabadsághoz és a biztonsághoz való jog az anyagi biztonság mellett az emberi jólét fontos tényezője.

Helyi polgári jogvédő

Tóth Szalai Erika

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..