home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
December 1-je
Martinek Imre
2022.12.01.
LXXVII. évf. 48. szám
December 1-je

Ezen a napon született 1785-ben Somlószőlősön hőgyészi Döbrentei Gábor költő, királyi tanácsos, az MTA tagja, a történelem szó megalkotója.

Budapest, I. kerület — 2022. május 3.

Döbrentei nevéhez fűződik a többi közt az ún. dűlőkeresztelő, melyet hosszas előkészítés (1844-től), a Honderű című lapban Visszamagyarosítás Pesten címmel megjelentetett agitáló újságcikkeinek sora előzött meg. Az összesen ötvenhat név megváltoztatására tett javaslatát Buda város közgyűlése 1847. június 11-én fogadta el, illetve léptetett hatályba ünnepélyes külsőségek között nyolc nappal később. Az esemény a reformkor magyar nemzeti törekvéseinek egyik fontos jelképe volt. Bár 1950 és 1990 között ezek a városrésznevek háttérbe szorultak, jelentős hányaduk tovább él az 1989 után bevezetett városrész-elnevezésekben. A nevek egy csoportja ősi magyar név felújítása volt (Sasad, Kelenföld, Kőér…), a többség azonban a német név tükörfordítása (Kurucles, Ördög-árok, Pálvölgy…). Ugyancsak Döbrentei tudományos cikkének (Dugovics Titus, ki magát, csakhogy nemzete győzzön, halálra szánta Belgrádban; 1824) érdeme, hogy a nándorfehérvári hős legendája Magyarhonban is széles körben terjedni kezdett annak idején.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Döbrentei Gábor 1851. március 28-án hunyt el Budán. Napjainkban Budapest I. kerületében utca és tér viseli a nevét.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..