home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon
Brasnyó Zoltán
2020.12.03.
LXXV. évf. 49. szám
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough úgy jellemezte legújabb Netflix-filmjét, mint egyfajta tanúvallomást a bíróságon. 90 percen át láthatjuk a saját bűneinket, a képsoroknak pedig ő maga a narrátora. Ha az Our Planet című, egyébként kiváló és gyönyörű minisorozat nem győzött meg bennünket arról, hogy nem gondolkodunk felelősen a Földről, minden idők legnépszerűbb természettudósa most még egy próbát tesz, ezúttal egy egész estés filmmel.

Attenborough most sem viszi túlzásba a számonkérést, személye nyugalmat áraszt, arcáról mégis leolvashatóak a szemrehányó gondolatok. Sztoikus alakja ellenére mégis több szenvedélyt véltem felfedezni a szemében, aminek egyetlen oka lehet: el vagyunk késve.

Az Our Planet sorozatban (bár őt magát nem láttuk benne, csak a hangját hallhattuk) úgy tűnt, talán ez lesz Attenborough utolsó munkája, de ez a baljós, dermesztő véget sugalló alkotás hasonló hangulatot áraszt. Pedig milyen boldogan indul a történet. Hősünk gyerekkorát és első filmes munkáit láthatjuk, a régi felvételekből pedig úgy tűnik, bolygónk paradicsom volt, mely pillanatról pillanatra rohad el. Mint egy horrorfilm, melyben ezúttal három szörnyeteg van: a túlnépesedés, a levegőt mérgező szén-dioxid és a vadvilágot tizedelő emberi terjeszkedés. A legijesztőbb az egész filmben talán az a pillanat, amikor a főszereplő megmutatja, mi vár ránk akkor, ha a következő évtizedekben is tovább pusztítjuk a bolygót. Csernobil példájával — és a helyszínen készült, szomorú képekkel — kiválóan érzékelteti, hogyan tudta az ember rövid időn belül teljesen elpusztítani a környezetét. Bármilyen hihetetlen, mi is éppen ezt tesszük, csak hosszú évtizedek állhatatos munkájával.

A másfél órás dokumentumfilm főleg otthonunk szépségére koncentrál, hogy aztán hideg zuhanyként zúdítsa ránk a valóságot és a jövő (lehetséges) forgatókönyveit. A kilencvennégy éves David Attenborough tényszerűen tárja fel, mit is csinálunk rosszul, üzenete pedig még inkább rezonál majd az idősebb nézőkkel. Ők is pontosan fel tudják idézni, mikor indult el az emberiség a könnyelműség és a gátlástalanság útján, illetve milyen szerepe volt az újkori bálványok felállításában az iparnak, a piacgazdaságnak és a telhetetlenségnek. Attenborough maga is elismeri, hogy saját karrierje párhuzamosan futott a Föld kincseinek és készleteinek kizsákmányolásával. Egy ember persze kevés ahhoz, hogy megállítsa mindezt. Filmjei, televíziós anyagai mégis sokakat indítottak el ezen a pályán, és vettek rá arra, hogy tudatosan próbálják meg formálni a környezetüket egy pozitívabb irányba.

Attenborough fekete-fehérben kezdte, majd a színes tv következett, később pedig ő lett az egyik első tévés, aki kihasználta a HD, vagyis a nagy felbontás előnyeit. Az Egy élet a bolygónkon utolsó perceiben mégis ott van a reménysugár. Mert Attenborough maga is tudja, hogy késő a miérteken evődni, és sorolni a bűneinket. Vannak azonban izgalmas fejlemények, melyeket jó látni. Ilyenek a Costa Rica-i fásítási tervek, esetleg a marokkói napenergia-projektum. Az is elhangzik, hogy ha Nagy-Britannia partjainak mindössze egyharmadát sikerülne megvédeni a halászattól, azzal újra benépesíthetnénk a tengereinket halakkal. Aztán ott van még egy meglepő gondolat: ha megemelkedne az életszínvonal szerte a világon, akkor kevesebb gyermeket vállalnának a párok, így lassabban laknánk be a Földet.

Legyenek ezek az elképzelések bármennyire is utópisztikusak, Attenborough személye garancia arra, hogy legalább egy kicsit odafigyelünk rájuk, esetleg el is gondolkodtatnak bennünket néhány percre. Mert az időnk vészesen fogy.

Kép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..