home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Dátum nélküli rock and roll
(—)
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Dátum nélküli rock and roll

Azonkívül, hogy a szerb sajtó a kormányátalakítással van elfoglalva, természetesen más hírek is érkeztek a szerb közélet politikai és gazdasági porondjáról. Megtudtuk például, hogy ismét ki fogják cserélni a személyi igazolványokat, s azt is, hogy megállt a munkanélküliek számának növekedése. A szerb jogrendszer felemás értelmezéséről újra módunkban volt két, egymástól teljesen független és eltérő esetben is meggyőződni.

Mint kiderült, Szerbia csak zöld fényt kapott, nem pedig időpontot az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez. A politikusokat ez láthatólag nem izgatta: a rockzene húrjain kontráztak egymásnak a költségvetésről a Tisztelt Házban. Az átlagpolgár, annak is a szerencsésebb része, pedig abban reménykedhet, hogy a nyaralást talán megúszhatja olcsóbb roamingdíjakkal.

Jövőre új személyi igazolványok

A következő évtől megkezdik a személyi igazolványok cseréjét. Az új igazolványok kivétel nélkül chippel lesznek ellátva. A Blic napilapnak nyilatkozó belügyi alkalmazott azt mondta, hogy az új igazolvány modernebb lesz, mint az eddigi, s nagyobb figyelmet fordítanak a fénykép minőségére is.(Blic)

Megállt a munkanélküliség növekedése

Az munkanélküliség négyévi konstans növekedés után áprilisban stagnált a frissen regisztráltak száma. Legalábbis ezt nyilatkozta Mlađan Dinkić gazdasági miniszter a parlament pénzügyi bizottságának ülésén. Kijelentette, hogy jelenleg 1,4 százalékkal kevesebb az állástalanok száma. Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliek aránya még mindig nagyon nagy: 24,1 százalékos. A vitát a parlamentben folytatták meglehetősen sajátos stílusban.(Tanjug)

Egy kis rock and roll a parlamentben

Meglepő fordulatot vett a költségvetési vita múlt héten a parlamentben, ahol a képviselők és Dinkić miniszter ismert szerbiai rockénekeseket idézve vitatkoztak egymással, így szórakoztatva a nagyérdemű, szebb napokat is megélt nézőközönséget. Milan Mladenović ismert verssorain kívül hallható volt még az országgyűlésben Oliver Mandić, Rambo Amadeus néhány gondolata is, de az idézettek sorából a Partibrejkers együttes sem maradhatott ki. Akik pedig előadták őket: Bojan Đurić liberális képviselő, Mlađan Dinkić pénz- és gazdaságügyi miniszter, Borislav Stefanović, a demokraták frakcióvezetője, majd ismét Dinkić, immáron másodszor. Reméljük, legközelebb zenei aláfestést is nyújtanak majd...(Telegraf)

Elveszi az állam a parasztok földjét

Rendőri felügyelettel folytatódott a múlt héten a 10-es korridor építkezési munkálata Grdelicánál, ahol hatvan kérdéses parcellán a tulajdonosok szeme láttára, de az engedélyük nélkül jelentek meg a nehézipari gépek. Egészen pontosan egy 5,5 kilométeres szakaszról van szó, amelyet az állam kisajátított.
— Szerb módra így történik a kisajátítás. Ez a szemtelenség netovábbja. Emiatt Strasbourgba fogunk menni, még ha ennek az lesz is az ára, hogy Szerbia nem kapja meg a csatlakozási tárgyalásokra az időpontot. Vajon így tisztelik Európában a magántulajdont? — adott hangot felháborodásának újságírók előtt az egyik érintett, Milivoje Đorđević, aki a hatóság fellépése miatt érdemi kártérítés nélkül gyümölcsösének kénytelen búcsút inteni.
Az indulatok egyébként akkor kezdtek felkorbácsolódni, amikor a leskovaci önkormányzat tízszer kevesebbért akarta az itteni földterületeket felvásárolni, mint amennyit Vranjében és Vladičin Hanban adtak érte. Az érintett gazdák ebbe természetesen nem egyeztek bele, ezért elkezdődött a pereskedés. Bírósági tárgyalás ide, bírósági tárgyalások oda, a gépek megkezdték a dózerolást. A kérdés már csak az, hogy ezek után hogyan is döntenek majd Justitia képviselői.(Blic)

Szerbiának is olcsóbb lesz a roaming?

Szerbia, Montenegró és Macedónia kormányának képviselői közös levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy rájuk is érvényesítsék az EU roaminggal (mobiltelefon barangolással) kapcsolatos rendeletét. Ha a kérést teljesítik, akkor a fenti három állam polgárai is azonos feltétellel és költségekkel vehetik igénybe a mobilszolgáltatást, mint az EU állampolgárai. Természetesen ez vice versa is érvényes lenne, vagyis mindenki jól járna. Elméletileg. A bürokrácia útvesztői azonban elég kacskaringósak...(B92)

Valami nem stimmel a dátummal

Egyre több árulkodó jel utal arra, hogy valami nem stimmel a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátuma körül. Két héttel ezelőtt Boris Tadić volt államfő hozta nyilvánosságra, hogy szó sincs konkrét időpontról, most pedig Jelko Kacin, az EP nyugat-balkáni jelentéstevője nyilatkozott hasonlóan:
— Úgy fogalmaznék, hogy Szerbia zöld fényt kapott, habár itt (mármint Szerbiában) mindenki arról beszél, hogy az ország megkapta a konkrét időpontot. Én a dátumról semmit sem tudok: azt Szerbia fogja a lépéseivel kiválasztani oly módon, hogy a szavakról a tettek mezejére lép — nyilatkozta minderről Kacin.(Tanjug)

A titkosszolgálatok és az állami levéltár

Háborús bűnösök, Ljotić- és Nedić-pártiak, csetnikek, bujtogatók, a Jugoszláv Néphadsereg dezertőrei, klasszikus ideológiai ellenfelek, anarcholiberálisok, emigránsok és internáltak... Több tízezer emberi sors van dokumentálva azokban az aktákban, amelyeket a szerb titkosszolgálat, a BIA helyezett el a közelmúltban a Szerb Levéltárban. Minderről szombati számának címoldalán tudósít a mértékadó Politika napilap, hozzátéve, hogy a levéltárban mintegy 12 folyó-kilométernyi dokumentáció található. Mindez szép és jó, a gond csupán az, hogy mind a mai napig nincs törvény az állami levéltárakról. A törvénytervezet már négy éve elkészült, de még mindig nem került procedurális eljárásba. Mindez azért okoz most nehézséget, mert a levéltár már tavaly 1877 kérvényt kapott a bíróságoktól, az idén június közepéig pedig több mint 1600-at. A bíróságok érdeklődése elsősorban a restitúciós és a rehabilitációs törvény miatt növekedett meg. Az is problémát okoz továbbá, hogy a levéltár dolgozóinak az adatvédelmi törvény rendelkezése értelmében minden egyes dokumentumot át kell nézniük, s ki kell iktatniuk a bennük szereplő neveket. Hogy ez a múlt precíz rekonstrukciójához hogyan járul hozzá, az megmarad költői kérdésnek, melyet már lapunk fűz kommentárként a Politika cikkéhez.(Politika)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..