home 2024. május 27., Hella napja
Online előfizetés
Dani Zoltán volt a vendége a szegedi Délvidék Háznak
2024.04.09.
LXXIX. évf. 14. szám
Dani Zoltán volt a vendége a szegedi Délvidék Háznak

A délvidéki magyar, aki lelőtte az amerikai „lopakodót” címmel ismeretterjesztő előadást és megemlékezést tartottak Szegeden, a Délvidék Házban.

Dani Zoltán székelykevei származású nyugalmazott ezredes, aki nemzetközi ismertségre és hírnévre a délszláv háború alatt tett szert, amikor is 1999. március 27-én, a Nato légicsapások negyedik napján, egységével lelőtt egy F-117 Nighthawk típusú repülőgépet.

Zord Gábor László, az est moderátora, a Magyar Nemzet volt újságírója és a téma kutatója segítségével a jelenlévők tartalmas, vetítettképes beszámolót kaptak arról, hogy miként sikerült a legegyszerűbb, akkoriban használatos légvédelmi rendszert úgy alkalmazni, hogy győzelmet arathasson a csúcstechnológia felett. A közönség megismerte az általuk használt rendszer működését, látta az S-125  Nyeva rakétákat, amivel végül lelőtték a lopakodót, és hallott a lelőtt gép pilótájának mentéséről. Dai Zoltán elmesélte, miért tartotta szem előtt főként az emberek biztonságát, ami parancsmegtagadáshoz, félreállításhoz, majd végül a haderőtől való végleges leszereléséhez vezetett. Mindezek ellenére, sorra visszautasította azokat a külföldi megkereséseket, ahol a szakértelmét és tudását a hadi technológiák továbbfejlesztésében szerették volna kamatoztatni, lojális maradt a hazájához, és inkább egy saját maga alapította pékségben kereste meg a kenyerét a saját- és családja részére, mintsem hogy – mint mondta:– „eladta volna magát”.

Az est második részében Dani Zoltán a 21. másodperc című dokumentumfilmről beszélt, amit Zeljko Mirkovic szerbiai rendező készített, ahol összefoglalta a lopakodó lelövéséhez vezető mozzanatokat és az utána bekövetkezett eseményeket, ami nem volt más, mint, hogy személyesen találkozott és egy életre szóló barátságot kötött a lelőtt lopakodó pilótájával, a szlovén származású Darrell Patrick „Dale” Zelkóval.

Az előadást Csekő Róza, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara gitár szakos hallgatójának gitárjátéka színesítette, aki Farkas Ferenc kortárs zeneszerző Hat rövid darab elnevezésű művéből adott elő négy részletet.

Forrás: www.delvidekhaz.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..