home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Dada és Mickey egér
Szerda Zsófia
2021.10.13.
LXXVI. évf. 39. szám
Dada és Mickey egér

Szeptember 17-én nyílt meg Tarkó János képzőművész Életszelő formák című kiállítása a Szabadkai Kortárs Galériában. Ismerve Tarkó munkáit, már vártam ezt a kiállítást, hiszen furcsa, eltorzult lényei, geometriai játékai, valamint a háromdimenziósba forduló installációi elgondolkodtatóak, több esetben a jelenre reflektálnak. A pop-art sem áll távol a művésztől, sokszor ebbe a stílusba önti vizuális gondolatait.

Tarkó János Újvidéken született, 1980-ban. 2004-ben diplomázott az újvidéki Művészeti Akadémia grafika szakán, Milan Stanojev professzor osztályában, majd ezután itt végezte mesterképzését is. Jelenleg az akadémia festő szakának doktoranduszhallgatója. 2006 óta tagja a Vajdasági Képzőművészek Egyesületei Szövetségének (SULUV). Festészettel, grafikával, szobrászattal és zenével foglalkozik. Az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola képzőművészet szakos tanára. Számos alkalommal állított ki itthon és külföldön. 2017-ben a Fórum Képzőművészeti Díjában részesült. Közös kiállításokon vett részt a többi közt Belgrádban, Mexikóban, Torontóban, Újvidéken, Komáromban, Ljubljanában, Berlinben. Több önálló kiállítása is volt: 2009-ben a Fiume Galériában (Rijeka, Horvátország) és a Fészek Galériában (Budapest), 2012-ben a Vajdasági Képzőművészek Egyesületei Szövetségének Képtárában (Újvidék), 2014-ben az Art Expón (Újvidéki Vásár), 2017-ben az Erlin Galériában (Budapest), valamint a Szabadkai Kortárs Galériában, 2019-ben pedig a GH36 Galériában (Berlin, Németország) és a Nagybecskereki Művelődési Központ Képtárában. Több regionális kiállításra is meghívást kapott, a többi közt a Szabadkán megrendezett Határtalan képzőművészet címűre 2020-ban, ahol szlovákiai és szerbiai magyar alkotók állítottak ki.

Amit rögtön észreveszünk a kiállítótérbe lépve, azok az élénk színek. Tarkó bátran használja őket, ezzel pedig fiatalos vibrálást, erőt, játékosságot és lendületet sugároz. Saját álomvilágába kalauzol bennünket. Néhány kép mellé haikut illesztett, szélesítve ezzel az értelmezés skáláját. Vagy éppen szándékosan leszűkítve azt?

Nem ijed meg az erotikusabb tartalmaktól sem. De miért is tenné? A kiállításon ilyen jellegű alkotásai is megtalálhatóak. Tárgyi kompozícióiban hétköznapi eszközök, használati tárgyak kerülnek hirtelen a művész figyelmének középpontjába, velük mesél a fogyasztói világról, kritizálja a konzumizmust, és tár elénk egyéb társadalmi problémákat.

Látogassanak el önök is a kortárs galériába, köszönjenek be Tarkó János figuráinak, s engedjék, hadd szippantsa be önöket ez a furcsa, színes, pop-artos és dadaista világ.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..