home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ctrl V — VATA
Gyurkovics Virág
2014.09.10.
LXIX. évf. 37. szám
Ctrl V — VATA

A fiatal alkotók a művészek érzékenységével reagáltak a környezetükben észlelt társadalmi lehetetlenségekre a Szabadkán megrendezett művésztelepen. A Vajdasági Alkotók Találkozójának első alkotótáborában a részvevők olyan témákat dolgoztak fel, mint a lerombolt Heisler-fürdő, a lepusztult Fekete-fürdő, a fel nem épült sétaerdei uszoda, ezenkívül előtérbe került — sőt, mindenhova „beette” magát — a palicsi szörny is, mely a képzőművészek prizmáján keresztül egészen különös módon jelent meg...

Az idén augusztus 20-a és 27-e között Szabadkán rendezték meg először a Vajdasági Alkotók Találkozóját, röviden a VATA-t. A művésztelepet az Ostorka Polgárok Egyesülete szervezte meg a Ctrl-V művészcsoport szakmai vezetésével.

A meghívottak vajdasági, illetve vajdasági származású hivatásos képzőművészek, akik egyéni munkájukban már jelentős eredményeket értek el. A kilencvenes évek politikai történéseiből kifolyólag azonban jelentős hányaduk nem a szerbiai akadémiákon, hanem külföldön, elsősorban Magyarországon végezte tanulmányait, és jelenleg is Budapesten, Pécsett, Szegeden, az ex-jugoszláv tagállamokban vagy Nyugat-Európában tevékenykedik.

A fiatal generációnak az erős szétszóródás miatt nem sikerült az elődeihez hasonló művészeti csoportokat, művészeket összefogó egységes stílusjegyeket kialakítania, annak ellenére sem, hogy a művésztelepeknek és csoportosulásoknak Vajdaságban jelentőshagyományuk van.

A művésztelep célja, hogy felelevenítse a régi vajdasági művésztelepek építő légkörét, és összefogja a világ különböző részein élő fiatal vajdasági művészeket, értékes táptalajt nyújtva egy fiatal képzőművészekből álló közösség kialakulásához, összekovácsolódásához. A szervezők célja, hogy a találkozó egyfajta szellemi kerekasztalként funkcionáljon, ahol a részvevők közös munka keretében egy-egy aktuális témát, kérdéskört dolgoznak fel.

Az idei találkozó témája: Szabadka a „fürdők városa”. Az elmúlt években ugyanis számos kedvezőtlen esemény következett be, mely mind Szabadka egykori fürdőkultúrájának hanyatlására emlékeztetett. Ilyen a Fekete-fürdő pusztulása, a Heisler-fürdő lerombolása, a kis erdő szélén éktelenkedő, meg nem épült uszoda betonkoszorúja, a palicsi férfistrand medencéinek, kabinjainak állapota, és nem utolsósorban a Palicsi-tó vize, mely alkalmatlan a fürdőzésre.


(Molnár Edvárd felvételei)

A csoportban való alkotás ötlete nem új keletű Vajdaságban. Akár a hatvanas-hetvenes évektől kezdődően a Csurgó, a 9 + 1, a Bucka Gányó művésztelepek köré tömörülő alkotókat, akár a neoavantgárd Bosch + Bosch csoportot vesszük, a vajdasági képzőművészeti élet fontos állomásairól beszélhetünk. A fiatal vajdasági magyar képzőművészek köre jelenleg is egy erős kortárs generációt tudhat magáénak, melynek jelenléte azonban nem annyira egyértelmű a köztudatban.

Felismerve az együttalkotás előnyeit, illetve bízva abban, hogy csoportként nagyobb visszhangot tudnak kelteni a kulturális életben, ennek a generációnak az alkotói megalapították a Ctrl-V képzőművészeti csoportot. A törzscsapat tagjai Kis Endre, Ricz Géza, Soltis Miklós, Utcai Dávid és Varga Valentin. A művésztelepet azonban a csoport nem kizárólag a maga számára kívánta létrehozni, ebből adódóan többek között Milinszki Árpád temerini, Pesti Emma szabadkai festőművész, Szabó Éva-Evetke szabadkai iparművész, valamint Molnár Edvárd szabadkai fotográfus is részt vett rajta.

Kiváló kreatív energiákat szabadít fel egy alkotócsapaton belül, ha van egy vezérfonál, melyre fel lehet fűzni a gondolatokat. Az idei téma erős bírálatot fogalmaz meg a szabadkai helyzettel kapcsolatban, a társaság ugyanis fel mer vállalni egy olyan társadalmat kritizáló hangnemet, amely a véleményt helyezi előtérbe a szórakoztatással szemben. A lényeg, hogy a művészek között egy egész éves kommunikáció jöjjön létre, az eredmény pedig egy élő, lélegző, hús-vér válasz legyen a minket körülvevő társadalmi jelenségekre.

Jelen esetben a fürdőtémára megfogalmazott meglátásokra, melyek leginkább a „fürdők városában” elburjánzó „enyészet” motívumával fogalmazhatók meg, erről azonban később, hiszen a szervezők a művésztelep alatt született egyéni és csoportos alkotásokat az ősszel egy tematikus tárlaton tervezik bemutatni, ahol a felmerülő kérdésekre is válaszokat kaphatunk. Addig is gondolkodjanak el a művésztelep munkáját megörökítő képeken, és ne habozzanak kifejezésre juttatni véleményüket a közelgő kiállításon, melyről majd részletesebben is beszámolunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..