home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Csütörtökön kerül a vkt elé a szabadkai migránslakások ügye
Fehér Márta
2017.06.30.
LXXII. évf. 26. szám
Csütörtökön kerül a vkt elé a szabadkai migránslakások ügye

Napirenden a VMSZ frakciója nyilatkozatjavaslata

Július 6-án kerül a szabadkai városi képviselő-testület elé a Március 27-e utcában tervezett migránslakások ügye. Az ülés napirendjén szerepel a Vajdasági Magyar Szövetség nyilatkozatjavaslata. Ebben azt kérik, a szerb kormány vegye figyelembe a polgárok tiltakozását, folytasson tárgyalásokat a projektet pénzelő Norvég Királysággal annak érdekében, hogy a menekültek helyett rászoruló szabadkaiak legyenek az épületek haszonélvezői, valamint a víztisztító közelében működő befogadóközpontot zárják be. Ezt péntek déli sajtótájékoztatóján jelentette be a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke, Horvát Tímea alpolgármester, valamint Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője.


Szabó Attila felvételei

— A VMSZ az egyetlen politikai párt, amely azonnal és nyíltan a polgárok oldalára állt a szabadkai menekültlakások ügyében — emlékeztetett bevezetőjében Horvát Tímea. — Két nap alatt 3761 szabadkai polgár írta alá a petíciót, amit eljuttattak a szabadkai városi képviselő-testület elnökének. Mi azt szorgalmaztuk, hogy rendes ülés keretében vitassa meg a testület a témát, hiszen egy olyan komoly döntésről van szó, ami a polgárok megkérdezése nélkül jött létre a szerb kormány és a Norvég Királyság között. A VMSZ szabadkai városi képviselőcsoportja ezért kidolgozott és benyújtott egy nyilatkozattervezetet a július 6-ára összehívott ülésre, és ez szerepel a napirendek között. A koalíciós partnerrel, a Szerb Haladó Párttal még folyamatban vannak az egyeztetések. Városi szinten, a két párt között folynak a megbeszélések. Tisztában vagyunk azzal, hogy a projektet nem lehet leállítani Szabadkán, hiszen csakis a döntéshozó teheti ezt meg, azaz a szerb kormány. A város nem illetékes, viszont minden megválasztott politikusnak kötelessége és felelőssége a szabadkai polgárok érdekeit figyelembe venni és annak szellemében politizálni, biztosítva a város békéjét.

A deklaráció szövegét Nágel János, a VMSZ szabadkai frakcióvezetője ismertette a sajtótájékoztatón. Erről kellene vitát nyitnia és szavaznia a testületnek, és amennyiben megszavazzák, továbbítják a szerb kormánynak.

— Az első pont alatt a testület kinyilvánítja, hogy figyelembe kell venni 3761 polgár petícióját. A második ponttal arra szeretnénk felhívni az illetékeseket, hogy a szabadkai polgárok problémái kapjanak prioritást a migránsok gondjaival szemben. A harmadik pont arra vonatkozik, hogy a donátorokkal folytassanak tárgyalásokat arról, hogy rászoruló szabadkai polgárok legyenek a projekt kedvezményezettjei, ne a migránsok. A negyedik pontban pedig arra kérjük a szerb kormányt, hogy vizsgálja felül a szabadkai befogadóközpont szükségességét és rövid időn belül zárja be. Számítunk a koalíciós partnereink és az ellenzék támogatására is, hiszen a tiltakozó polgárok nemzeti, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül írták alá a petíciót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..