home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Csőregefesztivál gyerekeknek
Kónya-Kovács Otília
2022.12.13.
LXXVII. évf. 49. szám
Csőregefesztivál gyerekeknek

Immár másodízben rendezték meg Muzslyán a Magyar Házban a Csőregefesztivált. Az eseményt a helyi Nők Klubjának tagjai szervezték, közreműködve a hagyományápolók egyesületének női tagjaival, akik ugyancsak kivették részüket a munkából.

Molnár Rozália, a Nők Klubjának elnök asszonya elmondta, hallomásból tudja, hogy egykoron még lakodalmakba is vitték ezt a csemegét, hiszen a régi időkben nem sütöttek tortákat. A rendezvényt a gyerekekkel valósították meg, azzal a céllal, hogy átadják nekik e hagyományos édesség készítésének a fortélyait. A programot a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi — Nemzeti Kisebbségi Titkárság támogatta. Az alsós diákok a Szervó Mihály Általános Iskola két épületéből érkeztek, mintegy negyvenen vettek részt a tészta elkészítésében, gyúrásában, nyújtásában és kiszaggatásában, csak a csőrege sütését végezték a hölgyek.

A Nők Klubjából Fodor Katica, a hagyományápolók egyesületéből pedig Sötét Erzsébet vállalta az oktató szerepét. Elárulták, hogyan készül a tészta, sőt azt is hangsúlyozták, hogy ők is a nagyanyjuktól tanulták meg a csőrege készítését. Az asztal körül, ahol nagy volt a nyüzsgés, Oláh Eszter is javában segítette az apró kezek munkáját.

— Nagyon szép napunk van, hiszen szórakoztató élmény a gyerekekkel együtt lenni. Van köztük sok olyan, aki már a nagymamájával gyúrogatott otthon. Szívesen ideálltak, sort vártak, szorgoskodtak, mint a kis méhecskék. Először jól meggyúrták a tésztát, utána a gépen is áteresztették, kiszaggatták, majd a sütés után meg is kóstolták, jóízűen ropogtatták a csemegét.

Kapusi Ilona megköszönte az iskolának és a tanítónőknek, hogy elhozták a tanítványaikat. Reméli, hogy mindenki jól érezte magát, és hozzátette, bármikor szívesen várják vissza a diákokat. A pedagógusok szerint ez az alkalom a tanulók javát szolgálta, hiszen a tanórákon is foglalkoznak a hagyományokkal, népszokásokkal, de ezúttal közelről láthatták, miként készül egy régi, lassan már feledésbe merülő sütemény.     

A gyerekekkel viszont leszögeztük, hogy a csőrege készítése olyan, mintha játszásból állna, a tészta összeállításán kívül minden egyéb mozzanatát is élvezték. Igaz, a szaggatásba egy kicsit besegítettek a nénik, de a gyerekek kézbe vehették a csőregevágót is, sőt, megpróbálták a tésztát behajtogatni, hogy sütéskor minél érdekesebb alakot öltsön. Végül pedig cseverészés közepette kóstolgatták, ropogtatták a porcukorral meghintett csőregét.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..