home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Csöndes, de annál jelentősebb munka
Tóth Lívia
2023.09.29.
LXXVIII. évf. 39. szám
Csöndes, de annál jelentősebb munka

A Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége Fremond Árpád elnök, Rigó Pál Zsófia alelnök és Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke vezetésével hivatalos látogatást tett Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben. Az összejövetelen részt vett Kudlik Zoltán, tartományi művelődési segédtitkár is.

A delegáció tagjai bejárták az épületet, és tájékozódtak az intézmény szerteágazó tevékenységéről. A digitalizáló műhelyben megtekintették az éppen zajló munkát, majd a könyvtárban a Vajdasági Magyar Digitális Archívum működéséről hallottak beszámolót.

Fremond Árpád a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, az MNT jelenlegi vezetősége még nem járt a nagykorúvá vált intézményben — az épület 2003-ban létesült, a tevékenység 2005-ben indult meg a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával. A Tartományi Kormány 2008-ban alapítóként vette soraiba az intézetet.

— A Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt időszakban a digitalizációt támogatta a legkomolyabban, és nagyon fontosnak tartjuk a Vamadia működését, hiszen amit itt gyűjtenek és archiválnak, az tulajdonképpen a vajdasági magyarság öröksége, és jelentős a kutatások szempontjából is. Népszerűsíteni kell a VMMI tevékenységét, ki kell alakítani, illetve erősíteni kell az együttműködést az oktatási intézményekkel és a civil szervezetekkel — hangsúlyozta Fremond Árpád, és hozzátette, a Magyar Nemzeti Tanács a jövőben is támogatja a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkáját.

A VMMI minden olyan közgyűjteményi feladatkört ellát, amely a vajdasági magyar kulturális élethez kötődik, legyen az múzeumi, néprajzi, levéltári vagy könyvtári — emelte ki Kormányos Katona Gyöngyi megbízott igazgató.

— Nagyon jelentős szakkönyvtárunk van, különböző hagyatékokkal főleg vajdasági íróktól, alkotóktól, amelyek egy része még feldolgozásra vár. Ez számunkra azért jelentős, mert azt szeretnénk, hogy a közgyűjteményi anyagaink minél több kutató számára elérhetővé váljanak. Nagyon fontos munkát végez a digitális műhelyünk. Minden, a vajdasági magyarság szellemi, kulturális, népi, tárgyi örökségéhez kapcsolódó anyagot próbálunk begyűjteni és digitalizálni, több évszázadra visszamenőleg. Ez azt jelenti, hogy egy hosszú folyamatról van szó, és ha a jövőbe kellene tekintenünk, akkor biztos, hogy évtizedekre előre lesz mit csinálni. Kiemelném a vajdasági magyar digitális adatbázisunkat, amelyben megtalálhatók mindazok a tartalmak, amelyeket eddig digitalizáltunk. Emellett vannak még mentorprogramjaink, például az amatőr színjátszók számára, és könyvkiadással is foglalkozik az intézményünk. Érdekesek a helytörténeti könyveink, az életrajzi sorozat, valamint az értéktárhoz kapcsolódó kiadványaink is megjelentek az elmúlt időszakban. Csöndes munka folyik itt, ami lehet, hogy kifelé kevésbé látványos, ugyanakkor annál jelentősebb. Mivel szeretnénk népszerűsíteni az intézetnek a tevékenységét, mindenkit arra bátorítanék, hogy látogassanak el hozzánk, keressenek meg bennünket, kérjék a segítségünket — hangsúlyozta Kormányos Katona Gyöngyi.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..