Csónakmotorok (1.)
Lábadi Loránd
2020.10.07.
LXXV. évf. 40. szám
Csónakmotorok (1.)

A vízi közlekedésben többféle meghajtómotort használnak, melyek lehetnek több tonna tömegűek és elképesztő teljesítményűek. A legerősebb motorok a teherszállító és a hadihajóknál vannak alkalmazásban. Az egyszerű vagy kisebb hajók meghajtására a szerényebb teljesítményű erőforrások vannak használatban, melyek szintén lehetnek erősebbek is. Ez attól függ, hogy milyen fajtájú vízi járműről van szó, azazhogy mire tervezték. Lehetnek belső beépítésűek, ezeket általában az alsó szintre helyezik, míg a külső szerelésűek a járművön kívül találhatóak. Mindegyik fajta más-más tulajdonsággal bír, de a belső motorok sokkal előnyösebbek, mondjuk, egy kisebb jachtnál, mint a másik változat. Most az átlagos csónakmotorokkal foglalkozunk, melyeket nagyobb számban használnak. Az ismert gyártók itt is, mint mindenhol, előnyben vannak, és töretlen sikerrel tartják a kiemelkedő pozíciójukat.

A Yamaha az egyik legrégibb gyártó, mely a kiváló minőséggel került az élvonalba, és napjainkban is maradéktalanul teljesít. A Yamaha F5AMHS hajómotor egy karos, berántókötéllel indítható változat, de nem kell megijedni, ez a művelet nagyon könnyen történik, és nem kell hozzá nagyobb fizikai erő. Az új fejlesztésű gyújtás előnye, hogy bármilyen időjárás esetén gond nélkül és könnyen indul a motor, a tárolásnál három irányba is fektethető, és folytathatnánk a felsorolást. Az egyhengeres, négyütemű benzinmotor 139 cm3-es, teljesítménye 5 lóerő (3,68 kW), tömege 27 kg, az üzemanyagtartály 1,1, az olajtartály pedig 0,6 literes. Az F 15 CES csónakmotor egy önindítós változat, mely a nagyon alacsony üzemanyag-fogyasztásával került a megemlítésre méltóak sorába. A kéthengeres, négyütemű benzinmotor 362 cm3-es, maximális teljesítménye 15 lóerő (11 kW), öntömege 52 kg. Az üzemanyagtartály 25, míg az olajtartály 1,8 literes, a gyújtás CDI-rendszerű. Az újabb fejlesztésű F9,9 H egy átlagos motornak mondható, melynek hengerűrtartalma 362 cm3, teljesítménye 9,9 lóerő (7,3 kW). Tömege 53 kg, az üzemanyagtartály 25 literes. A legerősebb teljesítményt az F20G nyújtja, 432 cm3-es, 20 lóerős (14,7 kW), öntömege 60 kg, az üzemanyagtartály térfogata 25 liter. Bármelyik modell garantálja a gondtalan és biztonságos hajózást, ami különben a márka fő jellemzője.

A következő ismert márka a Suzuki, mely szintén nagyon régóta van a piacon, és kifogástalan minőséggel képviseli a nagy hagyományú gyárat. A Suzuki DF 5 S a csónakmotorok kategóriájában szép külsejével és maximális megbízhatóságával került a figyelem középpontjába. Az egyhengeres motor 138 cm3-es, maximális teljesítménye 5 lóerő (3,7 kW), öntömege 25 kg, és elektronikus gyújtású. A hajómotorok csoportjában egy másik modell vált nagyon kedveltté, a DF 30 ATS, mely elektromosan is, és kézi erővel is indítható. Háromhengeres, soros elrendezésű, 490 cm3 hengerűrtartalommal, maximális teljesítménye 30 lóerő (22,1 kW), öntömege 65 kg. A 30-as jelzés több modellt is takar, mint a DF 30 ARL, DF 30 ARS, DF 30ATHL, DF 30 ATL. A Suzuki motorok a legelterjedtebbek között vannak a világon, ami azt jelzi, hogy valóban megbízhatóak.

A Honda csónakmotorok jellemzőit nem kell különösebben részletezni, mivel mindegyik az első beüzemelés alkalmával bizonyítja a tökéletességét, ami után már nincs szükség további bemutatásra. A Honda BF 15 kéthengeres, négyütemű, 350 cm3-es hengerűrtartalmú benzinmotorja 15 lóerős (11 kW), tömege 49,5 kg. Az indítórendszere elektromos, illetve kézi, melyhez csupán kisebb erő szükséges. A BF 225 csónakmotor mellett a BF 200-as és a BF 175-ös motoroknál egy új technológia alkalmazását vezették be, mint a V6-technológia, a 24 szelep és az elektromos üzemanyag-befecskendezés. A BF 225 hathengeres, 24 szelepes, 3471 cm3-es hengerűrtartalommal, maximális teljesítménye 225 lóerő (165,5 kW), tömege 274 kg. A BF 30 DK 2LR 30 lóerős (22,1 kW), négyütemű, háromhengeres, hatszelepes benzinmotorral, üzemanyagtartálya 25 literes. Tömege 72,5 kg, a gyújtásrendszere a Honda saját fejlesztése, mely a többi erőforrásba is bekerül. Nagyobb csónakok meghajtására alkalmas, az üzemanyag-fogyasztása rendkívül alacsony. A Honda tökéletes megoldásai és a megbízhatóság ezeket a motorokat az élmezőnybe segítették, és napjainkban is a legkeresettebbek között foglalnak helyet.

A következő márka ismeretlennek tűnik a hajózásban kevésbé vagy egyáltalán nem jártas egyéneknek, de valójában egy kifogástalan minőségű erőforrás. A Tohatsu több motorfajtával van jelen a piacon, és a vásárlói köre bizony elég széles. A Tohatsu MFS 9.9 modell 20 lóerős, négyütemű, 331 cm3 hengerűrtartalmú, tömege 43 kg. Az MFS 9.8 BL kéthengeres, négyütemű, teljesítménye 9,8 lóerő, tömege 38,8 kg. Az indítás berántással történik, melyhez nem szükséges nagyobb erő. Az üzemanyagtartály 12 literes, elegendő egy átlagos távolság megtételére. Ezeket a motorokat az egyszerűség jellemzi, ami a kezelés folyamán tapasztalható is. 30 lóerőig csak kézi indítással kaphatóak, ezen felül már elektromos indítás is lehetséges. Az eladási áruk meglepően kedvező, és ha figyelembe vesszük a hozzájuk hasonló modelleket, akkor igen jól jár a vásárló, mivel csak minimális a műszaki különbség a nagyobb márkákhoz viszonyítva.

(Folytatjuk)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mérföldkő rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..