home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Csökkenő koronaszámok, még egy ideig ki kell tartanunk
2021.04.26.
LXXVI. évf. 16. szám
Csökkenő koronaszámok, még egy ideig ki kell tartanunk

Kétezer alatt van az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, de lényegesen kevesebb tesztet is végeztek el a szakemberek.

Az elmúlt 24 órában a 8956 tesztből 1695 lett pozitív. Elhunyt 31 páciens, ezzel a halottak száma 6227-re emelkedett a járvány tavaly márciusi kezdete óta. A szerbiai kórházakban 5601 személyt kezelnek, közülük 202-en vannak lélegeztetőgépen. 

A csökkenő koronaszámok az oltással magyarázhatók - jelentette ki dr. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár a Szerbiai RTV-nek. Reménykedésre adnak okot az adatok, hogy a járványhelyzet a jó irányba halad, ugyanakkor azt mondta, az érvényes intézkedéseket be kell tartani, még nem engedhetjük el magunkat. Szerinte még 2-3 hónapig türelmesnek kell lennünk és kitartanunk. A vakcinációnak folytatódnia kell - hangsúlyozta Đerlek.

Mirsad Đerlek, egészségügyi államtitkár, Szerbia: „Két-három nap múlva, a jövő hét közepére Szerbia eléri és meghaladja a 2 milliót az első dózissal beoltott felnőtt emberek tekintetében. Ez kiváló siker az országunknak, és ekkor már körülbelül 1 millió 400 ezer újraoltott személy lesz, ha ebben a tempóban folytatjuk. Célunk, hogy a lehető legnagyobb mértékben felgyorsítsuk az immunizációt.”

Fotó: MTI/Komka Péter

A járványügyi intézkedések teljes eltörlése akkor lehetséges, ha Szerbiában is annyi embert oltanak be, mint Izraelben, Nagy-Britanniában és más olyan országokban, ahol magas szintű nyájimmunitást értek el - jelentette ki Branislav Tiodorović. A köztársasági válságstáb tagja elmondta, az előírások betartása és a vakcináció iránti érdeklődés eredményeként kerülhet sor a fokozatos lazításra. Hozzátette, olyan városokban, ahol alacsony az érdeklődés a védőoltás felvétele iránt, ott egyhamar nem lesznek enyhítések. Az epidemiológus szerint a tömeges oltás hozzájárulhat ahhoz, hogy ezer alá csökkenjen a napi fertőzöttek száma. A cél, hogy nyárig ez a szám száz alatt legyen - mondta Tiodorović.

A szerbiai korlátozó intézkedések hozzák az elvárt eredményeket, ugyanakkor az egyetlen kiút a járványból az oltás felvétele - ezt mondta dr. Predrag Kon járványügyi szakember egy tévéinterjúban. A vakcinafelvétel mértéke egyenesen hat a vírus terjedésére. A szerb fővárosban például már 42 százaléknyian felvették legalább az egyik adag koronavírus elleni oltást. Arról is beszélt, hogy nagyon sok a felelőtlen ember az országban. Arra utalt, hogy bármerre ment Belgrádban, azt tapasztalta, hogy senki nem tartja be az óvintézkedéseket a kávézókban, éttermekben. Leszögezte, a vendéglátóipari létesítmények teraszain kötelező a maszk hordása, kivéve étel és ital fogyasztásakor.

Enyhe csökkenés tapasztalható a Vajdaságban regisztrált napi betegszám kapcsán - tájékoztat a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Jelentésükben azt írják, 489 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba egy nap alatt. A legtöbb fertőzött a 30 és 50 év közötti munkaképes korosztályból kerül ki. A tájékoztatás szerint az aktív betegek száma a tartományban jelenleg csaknem 13 ezer, a legrosszabb a járványhelyzet Újvidéken, Pancsován és Nagybecskereken, ezeken a helyeken ezernél is több azok száma, akik jelenleg is betegek.

Forrás: Szerbiai RTV, Vajdaság Ma, IZJZV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..