home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Csókai hírek
(Összeállította: Tha)
2023.02.09.
LXXVIII. évf. 6. szám
Csókai hírek

Szelektív hulladékgyűjtés

Csóka községben ebben az évben kezdődött meg az újrahasznosítható hulladék gyűjtése. Január 1-je óta a háztartások a zöld mellé kék színű kukát is kapnak, melyekbe a lakosok az újrahasznosítható hulladékot gyűjthetik. A kezdeményezés célja a környezettudatosság mellett, hogy felszámolják a községben lévő illegális szeméttelepeket.

A felhalmozott PET-palackok, üveg, PVC, fém és papír Zentára kerül, onnan pedig a békovai Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft.-be szállítják. Az eddigi tapasztalatok alapján a lakosság felelősségteljesen fogadta a még újdonságnak számító szelektív hulladékgyűjtést. Az illetékesek bíznak benne, hogy a néhány hete indított akciót egy idő után az egész községre ki tudják terjeszteni.

— Bátor kezdeményezésnek vagyunk tanúi, Csókán ugyanis elkezdték az elsődleges hulladékszelekciót, és ennek keretében a kétkukás rendszert is sikeresen tesztelik. Mivel a kék kukák további népszerűsítésére van szükség, szóróanyagokat, videófilmeket készítettünk. A következő szervezési feladatunk a hulladékudvarok megnyitása lesz. Az engedélyek beszerzése folyamatban van, talán már a tavaszra sikerül ezeket létrehozni — hangsúlyozta az önkormányzatban megtartott sajtótájékoztatón Gligor Gellért, a Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft. igazgatója. 

Egyelőre 1030 kék kukát osztottak szét Csóka településen, a község falvait a sikeres próba után kapcsolják be az elsődleges szelektív háztartásihulladék-gyűjtésbe.


A szelektív hulladékgyűjtésről tartott sajtótájékoztató résztvevői (Gergely József felvétele)

 

Mondj nemet az erőszakra!

A csókai Jovan Popović Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói részt vettek a Mondj nemet az erőszakra! elnevezésű irodalmi és képzőművészeti pályázaton, melyet a község biztonsági tanácsa hirdetett meg. A beérkezett irodalmi alkotások közül a bírálóbizottság három-három magyar és szerb nyelvű munkát választott ki, és a legkiválóbb rajzokat is meghatározta. A legkiemelkedőbb alkotások közé kerültek Teodora Sretenović és Balunovity Anna 7., valamint Mészáros Kiss Krisztina 8. osztályos tanuló pályaművei. A zsűri megállapította, a résztvevők lelkiismeretesen és felelősségteljesen viszonyultak a témához. A díjazott alkotásokat szórólapok formájában a község településeire is eljuttatják.


A Mondj nemet az erőszakra! pályázat nyertesei (Facebook)


Balunovity Anna rajza (Facebook)

 

Menyegző   

A helyi művelődési és oktatási központ szervezésében Csókán is bemutatta Menyegző című előadását a magyarkanizsai Mázlisták amatőr színjátszó társulat, melynek tagjai fogyatékossággal élő emberek. A darabot Mácsai Mónika és Kávai Eleonóra vezetésével, Oláh Tamás és Tomin Kis Anikó rendezésében állították színpadra.

A Mázlisták drámapedagógiai csoport az Együtt Veled Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület keretében működik, és állandó résztvevője a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának is.

 

Népdalos találkozó

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa népdalos találkozóra várja az érdeklődőket. A csoport a mintegy három évtizedes kiemelkedő tevékenységéért a magyar kultúra napja alkalmából vette át a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA) díját.

Az esemény vendégei lesznek a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a törökkanizsai Tiszagyöngye asszonykórus, a zentai Pöndöly asszonykórus, a csantavéri Mendicus tamburazenekar, az óbecsei Botra Férfikar és a csókai Rákóczi Férfikórus.

A rendezvény február 11-én, szombaton, 17 órakor kezdődik.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..