home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Csodálatos szakma, melyben kiélhető a kreativitás
Molnár Emese
2024.03.08.
LXXIX. évf. 10. szám
Csodálatos szakma, melyben kiélhető a kreativitás

Agyaggal egyedien címmel beszélgetett Sólya Bálint fazekas és Dédity Szuzanna, a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztője. Az eseménynek a Szekeres László Alapítvány épülete adott otthont.

Sólya Bálint fazekas a Sója kerámiatermékek megálmodója. Szeretete a mesterség iránt két éve egy képzés során alakult ki Zentán, de már gyermekkorában is a vásárokban a kerámiás asztalokat kereste és szemlélte.

A beszélgetés során a közönség megismerhette a fazekasság mint mesterség kialakulását. Betekinthetett abba is, miként készül egy agyagdarabból bármilyen dísztárgy, valamint a tárgyak formázása, szárítása, kiégetése és az ezekkel járó kihívások is szóba kerültek. Bálint a színezés és a díszítés fortélyait is megosztotta a nézőkkel, ráadásul arról is mesélt, mennyire újrahasznosíthatóak az ezzel a mesterséggel járó anyagok. Véleménye szerint Vajdaságban kezd nőni az érdeklődés a tevékenység iránt:

— Magyarországon sokkal nagyobb kultusza van a fazekasságnak, mint itthon, viszont látom a kézművesszakma iránti érdeklődést. A fiatalok és az idősebbek egyaránt egyre jobban értékelik, szeretik és megbecsülik ezeket a kézművestárgyakat. Annak is örülnék, ha többen megpróbálkoznának a mesterség tanulásával, gyakorlásával — hallottuk a mestertől. Sólya Bálint célja, hogy tovább képezze magát, gyarapítsa tudását a kerámiák terén, és vásárlóinak örömet szerezzen a termékeivel. — Nagyon jó érzés számomra, amikor látom, hogy nemcsak a barátaim, hanem vadidegen emberek is örülnek annak, amit készítettem. Ez az, amit az elején fel sem fogtam, hogy ezek a tárgyak mások otthonába kerülnek, ahol szeretik és becsben tartják őket.

A beszélgetés végén a nőnap alkalmából Bálint a közönség női tagjainak a saját kerámiatárgyaiból ajándékozott.

A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..