home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Csöbörből vödörbe
Talpai Lóránt
2005.09.27.
LX. évf. 39. szám

Habár különböző időpontokban, de az ezredforduló után folyamatosan felmerül a kérdés a Kárpát-medence magyar lakta területein, hogy merre tart, hová tart, azaz milyen jövő előtt áll a kisebbségi média, illetve sajtó.Ha visszatekintünk az elmúlt több mint fél évszázadra a kisebbségi média helyzete ka...

Habár különböző időpontokban, de az ezredforduló után folyamatosan felmerül a kérdés a Kárpát-medence magyar lakta területein, hogy merre tart, hová tart, azaz milyen jövő előtt áll a kisebbségi média, illetve sajtó.
Ha visszatekintünk az elmúlt több mint fél évszázadra a kisebbségi média helyzete kapcsán a függetlenség, szabadság, objektivitás szemszögéből, akkor a sok-sok kérdőjellel, megválaszolatlan kérdéssel együtt talán egyetlen markáns jellemzőt emelhetünk ki biztosan. Az pedig a korlát vagy korlátok, amelyek politikailag vagy gazdaságilag szűkre szabják a határokat. Bizonyára ezen kívül is van még jó néhány jellemző, de ezzel lehet talán legkézzelfoghatóbban leírni a múltat és a jelent. Politikailag valóban szabad kisebbségi sajtó talán soha sem létezett a határon túli területeken, hiszen a többségi társadalmak automatikusan az asszimilációra és az állandó megfigyelésre, kordában tarásra épültek a közismert terület elcsatolások óta. Ezenkívül az öncenzúra, a megfelelési kényszer és félelem a kisebbségek részéről (függetlenül a különféle kormányzatok, egykori diktatúrák kezdeti és folyamatos erőteljes befolyásától) is elég volt ahhoz, hogy a sajtószabadság csak takaréklángon égjen. Kétségtelen azonban az is, hogy a letűntnek vélt diktatúra, legalábbis Vajdaságban, az egykori autonóm tartományban, a materialista világszemléletből fakadóan, ha nem is a nyugati mércékhez mérten, de jelentős pénzt, anyagi hátteret biztosított a média működésére. Más kérdés persze és cseppet sem elhanyagolható, hogy cserében az írott és az elektronikus sajtó általában pártpropagandaként működött, valódi szellemi, főként politikai és ideológiai szabadság nem létezett. Manapság inkább megvalósulhat valamiféle pluralizmus, már a többpártrendszerből adódóan is, de a többségi társadalmak ideológia irányelvei tulajdonképpen továbbra is tartják magukat.
Az állam tehát megtartottat volna az egykori diktatúra ellenőrző magatartását, de részben a globalizáció vagy a nyugati befolyás, még inkább a magyarországi rendszerváltás és az újonnan ébredező nemzeti öntudat jelentősen változtatott a helyzeten. Tulajdonképpen jelentős mértékben a nemzeti öntudatot képviselő, újra értelmező csoportoknak köszönhető a kisebbségi sajtó pacifizálódása. Gondoljunk csak bele, hogy honnan is indult az egész, és milyen rögös utat kellett bejárnia a részleges sajtószabadság kialakulásához és az öntudatra ébredéshez, hiszen kezdetben szinte önmagukat jelentették fel a kisebbségek, ha nem a többségi nemzet nyelvén írták le a helyiségneveket vagy bármilyen állami vonatkozású dolgot. Sajnálatos módon a kisebbség jelentős része cinkostárs volt, és részt vett a szellemi önmérgezésben. Pusztán materialista szemléletből kiindulva, abból, hogy nem baj, ha néhány évtized múlva már nem létezünk, nem beszéljük az anyanyelvünket, nem lesz sajátos évezredes kultúránk, de besúgásainkért cserében jelenleg legalább jól élünk. Ettől a szemlélettől jutottunk el odáig, hogy ma már minden ép elméjű kisebbségi, határon túli magyar igenis ragaszkodik a saját kultúrájához. Nem akarja azt a kisebbségi médiát, amely csupán a mindenkori kormány és a többségi nép ideológiai tolmácsaként működik. Némileg tehát bővültek a függetlenség, a szabadság keretei, a gazdasági kiszolgáltatottság viszont erősödött. Röviden és egyszerűen fogalmazva: régen egyértelmű volt a cenzúra, de volt anyagi háttér (talán indokolatlanul nagy is), jelenleg viszont habár jóval kifinomultabb a cenzúra, nincs anyagi háttér (egyértelműen indokoltan kicsi). Látszólag tehát a szellemi rabságot azonos mértékben felváltotta az anyagi függőség. Pénz nélkül pedig, hiába a viszonylagos szellemi szabadság, mivel az út ezáltal a kívánatos jövő ígéretétől visszavezet a múltba.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..