home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Csipkés rüggyel, madárfüttyel...”
Gazsó Orsolya
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
„Csipkés rüggyel, madárfüttyel...”

Ezt a címet kapta az április 11-étől 17-éig tartó rendezvénysorozat, amelyet a topolyai Művelődési Ház szervezett húsvét alkalmából. Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója a romániai magyar költő, Majtényi Erik Tavasz című versével nyitotta meg az egyhetes ünnepséget:

Csipkés rüggyel,
madárfüttyel
köszön rám,
köszön rád,
s majd egy reggel,
ha víg kedvvel
jól megráz egy
almafát,
és a fáról,
minden ágról
szirmok fellege havaz,
földön-égen
csodaszépen
tündöklik fel a tavasz.

A tavasz sajnos nem tündöklött föl ez alatt a néhány nap alatt, és a nap sem bújt elő a felhők mögül, ám ez nem szegte kedvét a Fő utcára kirakodott kézműveseknek, esőben és szélben is lankadatlan jókedvvel kínálták portékájukat. Húsvétkor első alkalommal helyeztek faházikókat a Művelődési Ház elé Topolyán. A múlt évi karácsonyi vásár sikerén fölbuzdulva idén kilenc kuckó ablakából mosolyogtak ránk az elszánt, lelkes hagyományőrzők. Kiállította horgolt tojásait és a sógyurmából készített asztaldíszeit a topolyai Nefelejcs Kézimunkacsoport, hagymahéjban főtt, szalvétatechnikával készített, pingált, fúrt, csipkézett és viasszal díszített tojást árult a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat képviselője, bemutatta munkáit a topolyai Orchidea és a Tulipán Kézimunkacsoport, illetve vásárolhattunk egyéni kézművesektől is papírból hajtogatott nyulat, gyönggyel dekorált tojást, horgolt táskát és mobiltartót, csuhéból készített ikebanát.

A könyv szerelmesei is megtalálhatták a saját kuckójukat, és a korgó hasak csillapítására is gondoltak a szervezők: friss kürtőskaláccsal várta a vásár utolsó házikójához érkezett éhes szájú vásárlót a jó kedélyű szenttamási kürtősmester. Azt nyilatkozták a Törökbecséről, Bajsáról és Topolyáról érkező árusok, hogy a karácsonyi és a húsvéti vásár alkalmával van lehetőségük arra, hogy ne csak bemutassák, hanem árulhassák is azokat az alkotásokat, amelyeket év közben készítenek. Ezért egyedülálló alkalomnak tartják a Művelődési Ház kezdeményezését, és hálásak érte. Még a hideg időre és a szélre sem nehezteltek a kofák, pedig az néha nemcsak a kürtőskalács illatát vitte szét a városban, hanem a kifújt tojásokat és a pehelysúlyú díszeket is fölkapta.

Művelődési rendezvényekből, játszóházban és gyermekelőadásban sem volt hiány ebben a néhány napban. Csípe Tímea szerint jól alakult, hogy ebben az évben egybeesett a pravoszláv és a katolikus ünnep, így mind a szerb, mind a magyar ajkú érdeklődők szemezgethettek a Művelődési Ház kínálta programokból. A kiállítóteremben az óvodások és a kisiskolások húsvéttal kapcsolatos gyermekrajztárlatát tekinthettük meg, összesen 146 alkotást, a mozi előcsarnokában pedig több mint száz fölnőtt húsvéti kompozícióját. Szavazni is lehetett a kreációkra, a csütörtöki zárórendezvényen ajándékcsomagokat osztottak ki a legügyesebbeknek.

A rendezvénysorozat keretében nap mint nap színes programok várták a gyermekeket. A topolyai Művelődési Ház Mosolycsaló Bábszakköre A kiskondás című népmesét vitte színre, a szabadkai Gyermekszínház pedig a pelenkásokat kétnyelvű előadással várta, amelyet közös nyuszivárás követett.

Lázár Ervin A fába szorult hernyó című zenés babzsákjátékával a hódmezővásárhelyi Cibere Meseszínház kedveskedett a kicsiknek. Az esemény utolsó napján a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói tartottak kézműves játszóházakat a gyermekeknek. A fölsorolt programok szenzációja egy ember nagyságú nyúl volt, aki csokitojásokat osztogatott a jelenlévőknek. Ki az orrát, ki a fülét húzogatta meg, volt, aki csak megsimogatta, és olyan is akadt, aki levelet írt neki.

A község művelődési tanácsosa, Lackovics Károly is meglátogatta a húsvéti vásárt és a kiállításokat. Elmondta, hogy a topolyai önkormányzat tiszteli és nagyra becsüli ezt a rendezvényt, és szívből örül neki, hogy a Művelődési Ház ezzel a programsorozattal és kirakodóvásárral egybegyűjtötte a gyermekeket, fiatalokat és időseket egyaránt. Reméli, hogy a hagyományőrzés jegyében jövőre még több házikót tudnak majd fölállítani, ahol ezeket az értékeket fölmutathatják a jövő nemzedékeinek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..