home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Csipkés háztetők, mézédes falak
Kartali Róbert
2022.12.24.
LXXVII. évf. 51. szám
Csipkés háztetők, mézédes falak

A hetilapunk címoldalán látható mézeskalács ház Kádár Tünde keze munkáját dicséri, aki hobbiszinten kézműveskedik. Az ízlésesen berendezett lakásban egy kreatív sarkot alakított ki, ahol hosszú éjszakákon át áldozhat szenvedélye oltárán, itt alkotja meg minden ünnepre az éppen aktuális kellékeket, dekorációkat. Karácsonykor mézeskalács házakat, húsvétkor viszont tojásokat csipkéz. Hobbijáról az otthonában nyilatkozott lapunknak, és mint kiderült, amit Tünde csinál, azt szívvel-lélekkel teszi, és ez nem csupán az alkotásaiból sugárzik, hanem az ünnepekre feldíszített családi fészekből is.

* Az asztalnál ülünk, amelyen gyönyörűen kidíszített, csipkézett mintájú mézeskalács házak vannak. Honnan az ötlet, hogy ilyen házakat készíts?

— Egy alkalommal kitaláltam, hogy saját készítésű ajándékokkal fogom meglepni a barátokat, rokonokat, és akkor kezdtem a mézeskalács házikókat sütni. Kezdetben még nem voltak ilyen szépen kidíszítve, hosszú évek során gyűjtöttem a tapasztalatot. Egyébként autodidakta módon tanultam meg, és sok türelem kellett hozzá. Sajnos nem volt lehetőségem továbbképzésre, így az internetes videók és az ott megosztott ötletek alapján próbáltam elsajátítani. Akik ajándékba kapták a mézeskalács házikókat, azok örültek neki, nagyra értékelték, és ez felbátorított arra, hogy folytassam.

* Mennyi idő egy ilyen házikó elkészítése?

— A tető egy éjszakát vesz igénybe. Csak és kizárólag éjszaka tudok dolgozni a háztetők mintázatán, amikor teljes csend és nyugalom van. Napközben nem tudom kizárni a külvilágot, mivel a zaj és minden más zavar. Ezért inkább éjszaka csinálom, mert akkor tudom igazán elkészíteni ezeket a csipkés tetőket. A ház oldalát és az alját akár napközben is, az már nem kíván akkora nyugalmat.

* A háztetők olyanok, mintha be volnának vonva egy csipketerítővel. Ez egy előre megtervezett minta alapján történik?

— A nagymamám csipketerítője adja a minta alapját.

* Hány év tapasztalat kellett ahhoz, hogy ezek a házikók most ilyenek legyenek?

— Hét éve készítek mézeskalács házikókat, a csipkemintát három éve kezdtem el. Az első nem éppen volt tökéletes, ezért nagyon motiváltam a családot, hogy gyorsan fogyasszák el, hogy minél kevesebben lássák.

* Ezeket a házikókat szinte bűn elfogyasztani, annyira gyönyörűek.

— Pedig meg kell enni őket, mivel nem tartanak örökké. A tojáshab, mellyel összeragasztom, előbb-utóbb úgyis elenged.

* Mivel történik a díszítés, a célszerszámok is házi készítésűek?

— Egy egyszerű díszítőzacskóval történik a minta megrajzolása, a végét próbálom a lehető legvékonyabban kivágni egy kis ollóval. A nagyon vékony vonalak megrajzolásához az írókának is jól el kell találni az állagát, hogy ne legyen sem túl kemény, sem túl híg. Nem mindig sikerül elsőre, de tiszta szívből csinálom, és motivál, hogy amikor valakinek odaajándékozom, mennyire értékeli, és milyen örömet szerez.

* A mézeskalács szó hallattán az ember egyetlen süteményre asszociál, itt viszont több elemről van szó. Mindegyiket külön-külön kell elkészíteni, majd össze kell őket ragasztani.

— A ragasztást egyszerű tojásfehérjével végzem, ezzel is díszítek, csak akkor a díszítőzacskó végére nagyobb lyukat vágok. Elemenként mindig meg kell várni, hogy megszáradjon. A ház mintáját kartonra rajzoltam ki, ebben a férjem segített, és úgy alakítottuk ki a megfelelő formákat. A kartont rárakom a mézeskalácstésztára, és az mentén vágom ki, majd megsütöm. Persze, ezek nem lehetnek tökéletesek, mert sütés közben a mézeskalács deformálódik, de ez éppen azért szép, mert látszik, hogy kézi munka. Van egy kerek alap, a háznak négy oldala, illetve a háztetők. Ezt mind külön-külön kell sütni, mindegyiket kihűteni, utána mindet külön feldíszíteni, és amikor már minden megszáradt, akkor lehet összeragasztani. Nagyon óvatosan, hogy ne sérüljön meg a már rárajzolt minta. A sütéssel együtt négy délután és egy éjszaka szükséges egy házikóhoz.

* Egy karácsonyra hány házikó készül el? Mikor kezdődik a sütés?

— Kizárólag decemberben készülnek, mert ha előbb, akkor elpárologna a mézeskalács finom illata, mely megalapozza a karácsonyi hangulatot. Ehhez ragaszkodom, nem gyártom le előre a házikókat, inkább sokat éjszakázom. Ha valakinek odaadok egyet, és beteszi a szobába, akkor szeretném, hogy az otthonát átjárja ez a jó karácsonyi illat, és ez csakis úgy kivitelezhető, ha a házikó friss. Ha régi, akkor ez már nem aktuális. Decemberben tíz-tizenkét házikót tudok elkészíteni, igaz, többre is van igény, de ennél többet nem bírok.

* A házikók csak ajándékba készülnek, nem megvásárolhatóak?

— Örömszerzésre készítem őket, de vannak olyan barátok, akik kikunyerálnak egy-két darabot, hogy ők is elvihessék ajándékba, akkor azért el is adok néhányat, de nem az értékesítésen van a hangsúly.

* Most a mézeskalács házikó az aktuális, húsvétkor pedig a csipkés tojásokkal foglalatoskodsz, és azok is gyönyörűek. Mi készül még itt a kreatív sarokban, illetve mivel varázsolod szebbé a család, illetve az ismerősök életét?

— Ha a tortakészítés is szebbé tudja varázsolni, akkor azzal. Van, akinek édeset, de van, akinek sós tortát sütök, mert nem szereti az édeset. Attól függ, kinek mi az óhaja, sóhaja, ki mit szeret. De emellett szeretek kézzel készíteni gyöngy ékszereket is, melyekkel meg tudom ajándékozni a barátnőket, rokonokat.

* Az otthonod karácsony közeledtével gyönyörűen ki van díszítve. Hogyan éled meg a karácsonyt?

— Én nagyon szerény körülmények között nevelkedtem, szinte karácsonyfánk is alig volt, ezért megfogadtam, hogy az én gyerekeimnek megpróbálom csillogóvá tenni ezt az ünnepet. Hogy amikor belépnek ebbe a házba, akkor érezzék, itt a szeretet és a család várja őket. Igyekeztem sok mindent saját kezűleg elkészíteni, persze nem mindent sikerült. Nagy büszkeségem például a karácsonyi falu. De nemcsak a ragyogáson van a hangsúly, az a lényeg, hogy egy házat otthonná tudjunk varázsolni, hogy amikor valaki belép, akkor érezze a melegséget, azt, hogy igen, ez itt egy otthon.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..