home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Csillogó bronz az albán fővárosból
Tóth Tibor
2023.07.07.
LXXVIII. évf. 27. szám
Csillogó bronz az albán fővárosból

A magyarkanizsai Potisje birkózója, Újhelyi Evelin bronzérmet nyert Tiranában, a serdülő birkózók Európa-bajnokságán. A 69 kilogrammos súlycsoportban szőnyegre lépett versenyző a negyeddöntőben a lengyel Dominika Pochowskát győzte le, az elődöntőben vereséget szenvedett a későbbi horvát Európa-bajnok Veronika Vilktől, a bronzmeccsen azonban tusgyőzelmet aratott a magyarországi Kollár Alexandra felett.

Néhány hónap leforgása alatt ez már a második női érem a Vajdasági Birkózóakadémián, hiszen márciusban Nagy Fanni szerzett ugyancsak bronzot a korosztályos kontinensbajnokságon.

— Nem számítottam rá, hogy érmet szerzek, de nagyon örülök neki. A lengyel Pochowska ellen kezdtem, akivel még sohasem birkóztam, nagyobb is nálam, és nem tudtam előre, mire számíthatok. Elsőre megijedtem, viszont nem volt annyira erős, és sikerült győznöm. A horvát Vilk ellen korábban már többször birkóztam, és tudtam, hogy jelen pillanatban erősebb és jobb nálam. Azért reménykedtem, és próbáltam mindent beleadni. Kollár Alexandrával a bronzmeccset megelőző időszakban kétszer birkóztam, egyszer én nyertem, egyszer pedig ő volt a győztes. Nagyon felkészültem, hiszen tudtam, ha érmet akarok, akkor nyernem kell. Először lábfogást próbáltam rajta, sajnos sikertelenül, és a szőnyegre kerültem, ám nem figyelt a kezére, azt elkaptam, ellentámadást hajtottam végre, és betussoltam. Elmondhatatlanul jó érzés volt a dobogón állni, ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere. Nincs megállás, készülök az isztambuli világbajnokságra, ahol a minél jobb szereplésben reménykedem, viszont nagyon sok függ a sorsolástól — mondta az újdonsült bronzérmes, Újhelyi Evelin.


Újhelyi Evelin (jobbról, piros felsőben) a dobogó harmadik fokán, nyakában a bronzéremmel (fotók: Facebook)

Az akadémián a női szakág munkáját Fábián Ákos irányítja, akinek a csepeli Kozma István Magyar Birkózóakadémia edzője, Péteri András segít. Fábián elégedett a bronzéremmel, hiszen Evelin megérdemelten állhatott a dobogó harmadik fokára, mivel nagyon sokat tett ezért a sikerért.

— A horvát lány egy kicsit nagy falatnak bizonyult. Az idén már ötödik alkalommal találkoztak, és minden alkalommal a horvát lány nyert. Evelin az utóbbi egy évben 20 centimétert nőtt és 10 kg-mal nehezebb lett, de még így is bele kell erősödnie ebbe a súlycsoportba. A mérkőzéseket a fizikai erő dönti el a horvát lány javára. Azon dolgozunk, hogy ezt a különbséget ledolgozzuk, és reményeim szerint rövid időn belül a horvát lány is verhető lesz. Evelinnel készülünk az augusztusi korosztályos világbajnokságra, két kislánnyal pedig július 6-a és 9-e között a kaposvári U15-ös Európa-bajnokságon veszünk részt. Konkrét elvárások nincsenek, titkos vágyak viszont igen, és bízom benne, hogy hamarosan újabb érem kapcsán beszélgetünk — mondta Fábián Ákos.

A magyarországi Péteri András a KIMBA megbízásából másfél éve segíti az akadémián a lányok felkészülését.

— Maga az akadémia félelmetesen szuper létesítmény, nagyon jó vezetőséggel, mely gondoskodik a versenyzők számára arról a tökéletes felkészülési lehetőségről, amely egyenes utat nyújt a sikerhez. Az első év az ismerkedés jegyében telt, a lányok megismerték az edzők munkáját, mi pedig a birkózók versenyzői stílusát. Két érem született, amióta itt vagyok, amit óriási eredménynek tartok, hiszen minden edző álma, hogy elvégzett munkájának mérhető és kézzelfogható eredménye legyen. Az akadémián olyan lányokkal dolgozhatok, akiknek célja a nemzetközi porondon való szereplés. Nagyon sok munkánk van, hiszen Vajdaságban szabadfogású birkózóedző nem dolgozik. Ezért kaptam a feladatot a magyarországi akadémiától — hiszen szabadfogású edzőként húsz éven keresztül a magyar válogatottnál dolgoztam —, hogy a szabadfogás minden egyes aprólékos részét, illetve azokat a technikákat, amelyeket az itteni versenyzők csak oktatófilmekből és világversenyeken készült felvételekből ismertek, tanítsam meg nekik. Evelin lenyűgöző adottságokkal bír, jó képességű versenyző, fizikálisan azonban még rengeteget kell fejlődnie. Nagyszerű a helyzetfelismerő képessége, küzdelem alatt rettenetesen jól helyezkedik. Mindig azt mondom, hogy a birkózás nem olyan egyszerű sportág, ahol két szendvics között meg lehet tanulni birkózni, az eredmények eléréséhez rengeteg szorgalom és akaraterő kell. Fejlődünk, a lányokban minden szükséges adottság megvan ahhoz, hogy még fényesebb érmeket szerezzünk — mondta Péteri.


Újhelyi Evelin és Milorad Dokmanac szövetségi kapitány 

Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője kiemelte, hogy az edzők fizikailag készítik fel a birkózókat, viszont sportpszichológus is foglalkozik a gyerekekkel, hiszen sok minden fejben dől el. A lányok most lépnek ki először a nemzetközi porondra, eddig a hazai versenyek mellett a Balkán-bajnokságon mérettették meg magukat. Egy-egy Eb-n a lányok mezőnyében 16-17 ország versenyzői is jelen vannak, tehát erősebb a mezőny, mint a Balkán-bajnokságon, ezért rendkívül fontos, hogy a birkózók a fizikai felkészültség mellett pszichikailag is a lehető legjobb állapotban legyenek.

— Vártuk az érmet, mert ez a legjobb visszaigazolása annak, hogy nálunk jó munka folyik. Türelmesnek kell lennünk, mert a lányok mindössze másfél éve tanulják szakemberektől a szabadfogást. Az elmúlt két év alatt — nem feledkezhetünk meg Fábián Anna U23-as ezüstérméről sem — már a harmadik női érem érkezik Magyarkanizsára, amire az akadémiának és az egyesületeknek is büszkének kell lenniük, hiszen a versenyzők továbbra is saját egyesületük színeiben versenyeznek. Bízom benne, hogy az év végéig hátralévő négy-öt világversenyen további érmek születnek. Szívből kívánom a fiatal birkózóknak, hogy mielőbb érjék el ezt a szintet, ami számunkra a munkánk visszaigazolása, a versenyzőnek pedig erőt ad a további folytatáshoz, és ezáltal újabb dicsőséget szerezhet közösségének, városának, egyesületének és nem utolsósorban önmagának — mondta Bálint.

A birkózóakadémia harmadik évadja szeptember 1-jén indul. A toborzás jól halad, és jelenleg úgy tűnik, hogy 15-16 fiúval és ugyanennyi lánnyal kezdődik a munka.

— Több birkózóiskolát működtetünk, és ezekből az iskolákból legalább 4-5 gyereket szeretnénk bekapcsolni az akadémia munkájába. Az éveket szeretnénk minél lejjebb szorítani, hiszen a mondás szerint is a vékony fát könnyebb hajlítani. A gyerekekkel szeptemberben új módszerrel kezdjük a munkát. Nyári edzőtáborainkba is meghívjuk őket, egyesületeikben pedig külön edzésprogramot állítunk össze számukra, melynek betartását a klubedző felügyeli. Így felkészültebben kerülnek az akadémiára, ami további fejlődésük szempontjából elengedhetetlen, hiszen itt heti 6—8 edzésen vesznek részt, ami hatalmas változás. Legutóbb Zentagunarason, Csantavéren és Csonoplyán nyitottunk birkózóiskolát, előbbi két helyszínen a helyi általános iskolával, a Zombor községi településen pedig a Radnički Birkózóklubbal együttműködve. A létszámmal elégedett vagyok, hiszen Zentagunarason 28, Csantavéren pedig több mint 40 gyermek érdeklődik a sportág iránt. Jó lenne, ha mindegyik birkózóiskolánkból évente 20-25-en a sportág mellett maradnának, ebben az esetben néhány év múlva Vajdaság északi részén akár 500 fiatal birkózóról is beszélhetnénk. A birkózóegyesületeket sportszerekkel, eszközökkel, edzői fizetéssel támogatjuk. Az egyesületekben dolgozó edzők jelzik, ha tehetséget vélnek felfedezni, mi pedig kísérjük a gyermek fejlődését, és próbáljuk a birkózót, a szülőt és gyakran az egyesületet is meggyőzni arról, hogy a fiatal fejlődése szempontjából az akadémia a legjobb út. Megértem, hogy a klubokban dolgozó edzők nem szívesen válnak meg legtehetségesebb versenyzőiktől, azt azonban tudniuk kell, hogy az akadémián jobb helyük van — mondta Bálint Zoltán.

E sorok megjelenésekor magyarországi, horvátországi, hollandiai és szerbiai lányok részvételével edzőtábor van folyamatban az akadémián, majd a Vajdasági Birkózószövetség szervez edzőtábort, melyre 25-30, tizenöt éven aluli lányt és fiút várnak. A sort a Kanizsa Kézilabdaklub edzőtábora folytatja, majd a tekvandótábor következik, a nyarat pedig a Potisje Birkózóegyesület edzőtábora zárja, melyen mintegy 50-60 fiatal vesz részt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..