home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Csillagrege — advent a Kárpát-medencében
Kónya-Kovács Otília
2023.12.19.
LXXVIII. évf. 50. szám
Csillagrege — advent a Kárpát-medencében

A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben december 6-án rendhagyó könyvbemutatót tartottak, melynek keretében dalos, játékos foglalkozás is volt, sőt a rendezvény legvégére még a Mikulás is megérkezett.

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében Muzslyán kezdődött meg a Csillagrege című könyv bemutatójának sorozata. De Negri Ibolya elnök asszony elmondta, a Mikulás-nap a gyerekekről és a gyerekeknek szól, ezért közös foglalkozásra hívták, invitálták a családokat.

— Izgalmas programot szerveztünk a bánáti gyerekek, családok részére Csillagrege címmel. Nagyon örülünk, hogy Balatoni Kata oktatáskutató, helyettes államtitkár itt van, eljött, és egy kellemes délutánt szerzett a gyermekeknek, illetve a családoknak. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a szórványban is legyenek ilyen jellegű programok, hiszen az ünnep, a hagyományaink az összetartás érzését erősítik és a közösséget éltetik — hangsúlyozta De Negri Ibolya.


Zsáki Ervin felvételei  

A játékos foglalkozást Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, a Csillagrege című könyv szerzője vezette.

— A Csillagrege — advent a Kárpát-medencében című könyv 2022-ben jelent meg. Ezt a munkát többéves kutatás előzte meg. Az volt az apropója, ahogy jártamban-keltemben óvodákban, iskolákban megfordultam, és azt tapasztaltam, nem igazán tudunk mit énekelni az adventi időszakban. Elhatároztam, nekikezdek ennek a tevékenységnek, és éveken keresztül gyűjtöttem olyan dalokat, mondókákat és köszöntőket, amelyek az óvodás és kisiskolás korosztálynak kiválóan alkalmasak arra, hogy megismerjék advent szokásait, hagyományait, és nagyon fontos volt számomra, hogy ez szerte a Kárpát-medencéből töltekezzen, merítkezzen, hogy ebben is ki tudjuk fejezni összetartozásunkat. Ma este egy közös foglalkozáson vettünk részt, melyhez a gyerekek és a szüleik is, tehát az egész család csatlakozott, együtt játszottunk, énekeltünk, és vártuk a Mikulás érkezését. Nagyon jól éreztem magamat, szép élmény volt, csodálatos gyerekek, és azt gondolom, hogy ha valahol, itt aztán valóban van létjogosultsága annak, hogy együtt tudjunk magyarul ünnepelni. Annak külön örülök, hogy a Kárpát-medencéből, a külhonból éppen ide, Vajdaságba tudtam eljutni. A Csillagrege című könyvet családoknak, pedagógusoknak ajánlom, én annak örülnék a legjobban, ha ez a kiadvány az otthonokban, a csoportszobákban és a tantermekben is helyet kapna, és minél többet énekelnénk együtt — hallottuk Balatoni Katától.

Vidrács Krisztina helyi szervező, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének tagja örömmel nyugtázta, látszott a gyermekeken, mennyire élvezték a játékos foglalkozást.

— Muzslyai és szentmihályi gyermekeket hívtunk meg erre az eseményre, és mintegy ötvenen jöttek el — a kiscsoportos óvodásoktól, azaz ötéves kortól egészen a másodikos diákokig szólítottunk meg gyerekeket, és a szüleikkel együtt vettek részt a Csillagrege könyv bemutatóján, valamint az interaktív tánc- és énekfoglalkozáson. Úgy gondoljuk, hogy ez mindenképp megszépíti a karácsony előtti időszakot a szórványban élő gyermekek számára. Egy picit ünnepélyesebbé varázsoltuk a várakozás idejét, és örülünk ennek az eseménynek — nyilatkozta a szervező.

A gyerekek vették a lapot, örültek a jó mókának, játszottak, futkostak, énekeltek, táncoltak, de a szülők is elénekelték a közös dalt, a Nagykarácsony éjszakája címűt, melyhez a szöveget a helyszínen kapták meg.

Igazi ünnepváró hangulat lengte be a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermét, a rendezvény végére a Mikulás bácsi is megérkezett, és a jó gyerekeknek édességgel kedveskedett.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..