home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Csillagének a Földért
Rügyező Hagyaték csapat
2012.12.12.
LXVII. évf. 50. szám
Csillagének a Földért

A Közép-Kelet-Európai Környezetvédelmi és Civilizációs Játékokba a szabadkai Politechnikai Iskola Rügyező Hagyaték csapata is cselekvően bekapcsolódott a Kárpát-medencei fiatalok válságot okozó gondolkodásmódjának megváltoztatásáért

Gazdasági, társadalmi és ökológiai válságjelenségekkel fémjelzett korszakunk új pedagógiai kihívás, amely felelősségvállalás elé állít bennünket: gyerekeket, intézményeket, közösségeket, pedagógusokat. Eltűnőben egy életfelfogás, a részekben való gondolkodás, és az egységes Egészet éltető életformák kerülnek középpontba. Ezentúl nemcsak küzdenünk kell a válság mélyén zajló elkerülhetetlen folyamatok ellen, hanem cselekvően részt is kell vállalnunk a megakadályozásukban! Elő kell mozdítanunk a válságot okozó gondolkodásmód megváltoztatását, az új lokális/globális felelősségvállalás önfenntartó formái révén.

Mindennek fényében csatlakoztunk a 2012/2013 tanévben a SzékelyKapuk—ZöldKapuk versenyprogramhoz, melyet az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány koordinál a PlantForPlanet világakció partnereként. Teljes mértékben egyetértünk a szervezet alapcéljával, miszerint generációnkat aktív, cselekvőképes, jelenformálónak tekinti. Gyerekekként a pozitív gondolkodásban, a felelősségvállalásban megerősödünk, aktív dolgozóként pedig már az önfenntartó társadalmat tudjuk éltetni, folyamatosan példát mutatva embertársainknak. A hetedhét országra szóló program célja a részt vevő iskolák, pedagógusok és gyerekek támogatása, felkészítése egy új felelősségvállalásra és a krízisből kiemelkedő életformára.

A Rügyező Hagyaték csapata az egyetemes, azaz az egész Földre kiterjedő öngondoskodó, közösséget építő fásítási programban vesz részt. Célunk a kreatív és a közösségi cselekvés lehetőségeinek tudatosítása.
A játék lényege a diákok és a pedagógusok alkotó, optimista együttműködése, azaz kimozdulás a személyiségromboló tehetetlenségből és a depresszióhoz vezető közvélekedésből.

A legkiemelkedőbb iskolák elnyerhetik „A közép-kelet-európai közösségi kultúra ápolásának és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításának kiváló műhelye 2013” címet, melyet minden évben német, osztrák és svájci támogató szervezetek partnerségével adományoznak a főszervezők. Külön jutalom egy nemzetközi kongresszuson való részvétel.
A pedagógusok arany, ezüst, bronz fokozatú „Székelykapu-díjas Ifjúságnevelő” díjat adományoznak.

A SzékelyKapuk—ZöldKapuk program jelképrendszere

Közép-Kelet-Európa Kárpátok gyűrűjével övezett részében, számos nép évszázados kulturális közösségével együtt, egy nemzetek felett átívelő közösséget alkotunk. Szerbia, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Románia, Ukrajna, Szlovákia, Ausztria és Németország fiataljaival, egy értékképviselő közösség kovászaként, a globális kihívás jegyében cselekszünk.

A zöld színt az emberi életet éltető környezet és a szívcsakra energiaszíneként éljük meg, amely feltétel nélküli szeretetet, termékenységet, gazdagságot, bőséget jelképez.

Az ember ősi önértelmezéséhez tartozik, hogy egy kert közepén él. Így az élő természet megismerése, védelme, a vele való gondos együttélés az ember legalapvetőbb tevékenysége és felelőssége, mely során saját lelkét is mélyebben megismerheti.

A kapu világok közötti átjáró. Határa annak a kicsike világnak, amelyet lehetőségünk van személyes felelősséggel művelni, igazi otthonná tenni, de határa annak is, amelyik messze meghaladja lehetőségeinket — amelybe kilépünk vagy amelybe ellátogatunk. Népművészetünk remekei, a székely kapuk a legsokszínűbben bontják ki a kapuk jelképrendszerét.

Arra vállalkoztunk, hogy vándorkiállítás formájában tablóinkkal feltárjuk világlátásunkat. A helyszíneken és a rugyezohagyatek@gmail.hu postafiókon várjuk az Ön MAGukban megújulni kívánó Barátaink építő jellegű gondolatait.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..